Het Zingende Nijlpaard wordt gehalveerd

Als je door onze prachtige Willem II straat slentert, kan ‘‘Het Zingende Nijlpaard’’ je niet ontgaan. In 1984 begon Ron Meijboom na een periode van werkeloosheid met het maken en verkopen van houten speelgoed. De naam is oorspronkelijk een titel van een Suske en Wiske-boek. De nostalgische speelgoedwinkel bestaat ondertussen al 35 jaar en voor veel Tilburgers kwam hier hun eerste speelgoed vandaan. Maar zelfs nostalgie ‘‘vergaat’’ want de winkel moet drastisch veranderen.

‘‘Het hoogtepunt was in 2008, maar sindsdien is het dramatisch gekelderd.’’ vertelt Ron. Dit heeft voornamelijk te maken met de verkoop op het internet. Grote dingen, zoals oventjes en kastelen, worden liever op het internet besteld. Veel van zulke speelgoedwinkels zijn gestopt, maar dat heeft voornamelijk te maken dat de eigenaars in de jaren 80 zijn begonnen en nu met pensioen gaan. “Het Zingende Nijlpaard’’ is ondertussen een van de weinige nostalgische speelgoedwinkels en ook zij moeten gas loslaten.

Ron wil niet stoppen met de winkel, maar er moeten wel maatregelen genomen worden. ‘‘Dit jaar gaan we daarom de winkel een stuk kleiner maken.’’ vertelt Ron. ‘‘Een kleine winkel kan je namelijk veel efficiënter benutten.’’ Over een maand wordt de winkel gehalveerd, maar ze houden nog steeds dezelfde hoeveelheid artikelen. Alleen dit is nog niet alles.

Het Zingende Nijlpaard

‘‘Ik heb spullen die al 35 jaar op dezelfde plek staan.’’ Begint Ron. ‘‘Er komen mensen binnen die hier als kind kwamen en die direct naar de hoek lopen waar het nog steeds staat.’’ Na 35 jaar is het tijd om de boel door elkaar te gooien. De nostalgische versieringen die niet te koop zijn, gaan er ook uit. Een hele verandering voor de winkel.

Veel mensen kennen de winkel zoals die er nu uitziet. Een winkel waar je omringt wordt door houten speelgoed. Zelfs het plafond hangt vol met nostalgie. Wil jij je jeugdsentiment herleven? Ga dan snel, want over een maand ben je te laat!

Anna Smitsman