COBBLES FIETSROUTE: OISTERWIJKSE BOSSEN EN VENNEN & KAMPINA

Ben je op zoek naar leuke routes om met de racefiets rondom Tilburg te rijden? Zoek dan niet langer en ontdek leuke opties van onze toerder ten top: Daan. In dit artikel zal hij een route rondom Tilburg uitlichten. Komt goed van pas met dit geweldige fietsweer. 

Veel wielrenners fietsen anders dan dat ik doe. Die stappen op de fiets en gaan lekker een eindje blazen. Ik niet. Buiten zijn en lekker wat sightseeing doen is waar het bij mij om draait. Ik ben dan ook altijd minimaal een kwartier bezig om een leuke route te plannen voor ik ga fietsen. Verwacht dus geen lange rechte paden om 40km/u te vlammen, maar mooie (al dan niet smalle) fietspaden dwars door de natuur, met zo nu en dan een stukje onverhard, een kasseistrook of een klinkerstrook. Verwacht ook voldoende caféetjes op mijn routes, om van het (hopelijk goede) weer te genieten. Leuk voor mede-toerders, maar ook voor de coureurs: verandering van spijs doet immers eten. In dit artikel vind je een uitgebreide beschrijving van de route, met foto’s van de mooie plekjes en aan het eind een download van de GPX.

Brabants trots
Midden-Brabant is een prachtige omgeving om te fietsen, maar je moet wel maar net weten waar. Om je op gang te helpen is er een nieuwe toertocht georganiseerd, Brabants Trots. Die je in 80 of 110km langs vele mooie plekjes in Noord-Brabant voert. Wil je ultiem voorbereid zijn of na de toertocht de leuke paadjes nog eens dunnetjes overdoen? Check dan de onderstaande route.

Ketelhuis Tilburg
De routes die Cobbles uitstipt starten allemaal bij het (op moment van schrijven nog te openen) Ketelhuis, bij de AaBe Fabriek in Tilburg. Dit ligt voor routes in bijna alle richtingen redelijk strategisch, lekker aan de rand van de stad. Geen gevaarlijke stoplichtpraktijken dus.

En nu door naar de route!

Oisterwijkse bossen en vennen & Kampina – 41km
Deze route loopt eigenlijk bijna helemaal door de natuur. Je zult dan ook nauwelijks auto’s tegenkomen.

Overzicht van de route.

Nadat je Tilburg verlaat fiets je richting Moergestel en pak je het slingerweggetje ‘Stokske’ richting de Kampina. De oplettende fietser ziet aan de rechterkant nog het parcours van de ATB cross Moergestel liggen. Vervolgens fiets je dwars door de Kampina, over het gelijknamige Strava segment. Voor je Boxtel inrijdt draai je af en fiets je over De Roond richting het Spoor. Maar dat steken we uiteraard niet over, we draaien vlak daarvoor een lekker gravelfietspadje op! Daarna volgen nog enkele mooie fietspaden midden door het stiltegebied in de Kampina. Daarna fiets je over de Oirschotsebaan – met een prachtig fietspad dat ook in Brabants Trots zit – weer dieper het bos in.

Na even over het mooie fietspad door de natuur gevlamd te hebben kom je al snel bij Boshuis Venkraai. Een ideale plek om even te lunchen of een Erdinger te drinken.

Boshuis Venkraai ligt echt mídden in de bossen, maar het is er altijd wel gezellig druk.

Vervolgens fiets je weer richting Moergestel, om vlak van tevoren af te slaan op een van mijn favoriete paadjes. Je kan hier wel de nodige fietsers tegenkomen, dus pas op. Daarna is het terug naar het fietspad langs het spoor en weer naar Tilburg vlammen.

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.