“ALTERNATIEVE” INTOCHT MOET UITKOMST BIEDEN VOOR ZWARTE PIET-LOVERS

79031297_2797028667027177_6383237501200367616_n
(Foto: Heel Tilburg in een groep) Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint. Als het aan Marlon Doomen ligt, is vanaf volgend jaar eindelijk duidelijk waarom het liedje twee maal "hij komt" telt. In de Facebookgroep "Heel Tilburg in een groep" pleit hij voor een tweede sinterklaasintocht, in de avond, mét zwarte pieten.

In oktober heeft het Centraal Sint Nicolaas Comité Tilburg samen met de burgemeester aan de vrijwilligers bekendgemaakt dat er afgelopen intocht zowel zwarte pieten als roetveegpieten met de stoomboot mee naar Tilburg zouden komen. Vanaf 2020 zullen er helemaal geen zwarte pieten meer meelopen tijdens de intocht. Online zorgde dit natuurlijk voor veel weerstand en werd een boycot aangekondigd, maar toch stond de kade van de Piushaven ook afgelopen jaar weer ramvol. Volgens het comité was het zelfs drukker dan ooit tevoren.

We openen een nieuwe hoofdstuk in het dikke boek wat de pietendiscussie in Tilburg heet. Als het aan “sinterklaasintilburg” ligt komt er volgend jaar een tweede intocht. “Dit jaar zijn er diverse steden en dorpen die hebben besloten een nieuwe intocht te organiseren en dit is met succes gelukt. Dit heeft enkele Tilburgers op het idee gebracht om ook hier in Tilburg met de hulp van jullie een nieuwe intocht te organiseren in een vorm waar de grote meerderheid van Tilburg wel achter staat. Het huidige idee is om een verlichte intocht te organiseren die in de vroege avond zal plaatsvinden in de Piushaven. Hiermee hebben we een geweldig nieuw evenement in Tilburg en komen we de vele tilburgers tegemoet die niet achter de intocht staan van volgend jaar met figuranten met enkele zwarte veegjes op hun gezicht” zegt Doomen in de facebookgroep.

Mensen die interesse hebben in het evenement of een helpende hand willen bieden kunnen contact opnemen met sinterklaasintilburg@hotmail.com. Het is nog onbekend of de gemeente een vergunning gaat verlenen voor een tweede intocht.

Maar, een sint die twee keer aankomt in dezelfde haven, ineens in de avond en met een verlichte pakjesboot? Kunnen tradities dan toch veranderen? En bovenal, whats next? Een tweede offerfeest voor vegetarische moslims? Welke dan ritueel een spitskool slachten. Of een alternatieve 4 mei herdenking voor mensen die niet een minuut stil kunnen zijn? We’ll see …

Tim Frenken

Vlogger en blogger. Bevat hoge mate van zelfspot en ironie en is daarnaast vaak radicaal positief en ongenuanceerd. Trotse inwoner van de stad en lokaal nationalistisch. Is geïmporteerd in 2011, nu niet meer weg te krijgen. Helaas.