GUUSJE KOOKT: ASPERGES OP Z’N OMA’S

Hallo Tilburg!

Ik ben Guusje en zoals jullie weten ben ik mijn eigen bedrijfje begonnen waarbij ik langsga bij mensen om maaltijden af te leveren of te koken. Een keer in de maand deel ik op Wij Zijn Tilburg een recept waarvan ik denk dat jullie er heerlijk van zullen smullen. Deze maand deel ik een recept van mijn oma. Net als alle oma’s had mijn oma een paar gerechten waar ik altijd naar uitkeek als ik bij haar op bezoek kwam. Een van de gerechten die ze als de beste kon bereiden waren haar Hollandse asperges. En laten die nou net in het seizoen zijn! Natuurlijk maak ik de asperges nooit net zo lekker als mijn oma maar ik doe mijn best.

Oma Guusjes Asperges:
4 personen
Ingrediënten:
 • 1,5 kilo witte asperges (of maar net hoe veel je zelf wilt)
 • 8 eieren
 • 150 gram schouder/achter ham (plakken)
 • 100 gram bloem
 • 100 gram boter
 • Het vocht van de gekookte asperges
 • Kruimige aardappelen
 • Scheutje melk
 • Peterselie
Bereiding:
 • Kook de eieren hard in 7 minuten en snijd de plakken ham in stukjes.
 • Schil de asperges en snijd het harde stukje aan het einde van de asperge er af. Kook ze vervolgens gaar in ongeveer 10-15 minuten. Als je van een beetje zout houdt kan je er zout of een bouillonblokje bij doen.
 • De aardappels voor de aardappelpuree kan je nu ook opzetten. Kook ze in 20 minuten gaar.
 • Ondertussen kan je de ragout maken. Laat de boter smelten in de pan, als deze gesmolten is doe je de bloem er langzaam bij en blijf je goed roeren. Dit wordt een soort klont en nu kan je er het aspergevocht bij gaan gieten zodat het een glad mengsel wordt, doe dit met een soeplepel en giet elke keer een lepel erbij en blijf heel goed roeren. De hoeveelheid vocht moet je op gevoel doen, het moet niet te dik en niet te dun worden. Vervolgens voeg je de gekookte eieren in stukjes, ham, peterselie en wat zout en peper toe. 
 • Pureer de gekookte aardappelen met een scheutje melk en evt. een klontje boter.

Asperges, aardappelpuree en heerlijke ragout naar oma’s recept. Geniet ervan!

Guusje van den Brekel