BATTLE OF THE CHURCHES: WELKE KERK BLIJFT OPEN?

kerk_v3
TILBURG - De spreekwoordelijke kogel is nog niet helemaal door de kerk, maar vast staat het wel. Eén van de monumentale kerken in het centrum van Tilburg gaat de deuren sluiten. Maar welke, dat is nog niet duidelijk. Het gaat tussen de Sint-Jozefkerk aan de Heuvel en de Heikese Kerk aan de Stadhuisstraat. Ze allebei open houden is te duur, zo'n 2000 euro per week. "Dat is op lange termijn niet houdbaar." zegt de deken van Tilburg, Jeroen Miltenburg, tegenover Omroep Brabant.

Om de kerken samen open te houden zijn er veel meer bezoekers nodig. “Grote monumentale gebouwen zoals deze kerken zijn erg duur om te onderhouden. De verzekering, groot onderhoud, verwarming, dat samen kost zo’n 2000 euro per week. Dat is op lange termijn niet meer op te brengen.” Bovendien worden de kerken enkel gescheiden door de Heuvelstraat en liggen dus erg dicht op elkaar.

Bepalen welke kerk de deuren moet sluiten, is geen makkelijke keuze. Miltenburg: “Er zijn veel factoren die een rol spelen. Bijvoorbeeld hoe levendig het is op een bepaalde locatie. En wat voor activiteiten er allemaal zijn.” Misschien hint van Miltenburg hiermee stiekem al naar de kerk op de Heuvel. Met de kruikenmis en alle activiteiten op de Heuvel zelf lijkt deze locatie het meest levendig. ” Ook weegt mee of er een herbestemming wordt gevonden voor een van de twee kerken.” De uiteindelijk gekozen kerk zal dus waarschijnlijk niet “plat” hoeven, ook in verband met haar monumentale waarde, maar zal opnieuw ingericht worden. Zoals bij andere kerken in Tilburg momenteel ook al aan de hand is.

‘Het zijn maar stenen’
Voor het eind van het jaar wordt de knoop doorgehakt door het kerkbestuur en het bisdom. Voor de parochianen zit er niets anders op dan zich bij de beslissing neer te leggen. En daar hebben ze vrede mee. Een parochiaan zegt tegen Omroep Brabant mild: “Dit zijn uiteindelijk maar stenen. Wij zijn de echte stenen, dus als het moet, bouwen we ergens anders verder.”

Wij hebben hier wat handige facts die je mee kunt nemen in het vormen van je keuze:
Heuvelse / St.Jozef kerk:

  • Is één van de grootste neogotische kerkgebouwen van Nederland
  • Toch altijd een prachtig decor vanaf de Heuvel, mega instawaardig, ook tijdens de carnaval en kermis
  • Van het binnenplaatsje aan de voorkant wordt na een stapavond altijd gretig gebruik gemaakt
  • Ook landelijke bekend dankzij de Meiden van Holland

Heikese kerk:

  • De oudste kerk, was er als eerst van de twee
  • Is ook een keer afgebrand geweest en zette daarmee een belangrijke trend
  • Deze kerk bezit twee 15e-eeuwse kandelaars en een schilderstuk uit de 17e eeuw
  • Zou met een nieuwe functie een mooie toevoeging kunnen zijn aan het naderende stadsforum

Welke kerk mag voor jou de deuren sluiten? En wat moet er voor invulling in komen?

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.