Anna Smitsman10 maart 2018
netherlands-deathfest.jpg

4min

© Sheridan Flipse

Het is je vast niet ontgaan. In het eerste weekend van maart werden de Tilburgse straten gevuld met in het zwart gewaande duistere types. Zij kwamen allemaal voor het Netherlands Deathfest III. Een festival in ons Poppodium 013 vol extreme metal. Ik mocht van Wij Zijn Tilburg een kijkje nemen bij dit bijzondere festival. 

Ik ben compleet onbekend op het gebied van extreme metal. Bij een dreiging van een moshpit begin ik al paniekerig te zoeken naar houvast. Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten en ik vond het daarom ook erg spannend. Eenmaal onderweg naar het festival zie je direct wie er nog meer heen gaan. De festivalgangers hebben lange haren, griezelige T-shirts, zilveren spikes en leren jackets en een vriendelijke glimlach!

Ik was aangekomen in 013 met mijn haren netjes in een klip en mijn handtasje om mijn schouder. Ik wachtte op een paar oordelende blikken op mijn keurige haar, maar die bleven weg. Ondanks mijn slechte kledingkeuze, voelde ik me welkom. Ik liep vol verwachting naar de mainstage. Ik verwachte dat het grootste gedeelte van de zaal één grote moshpit zou zijn, maar niks is wat het lijkt! Alleen vooraan staat een groepje fanatieke metalheads flink te springen in een moshpit, maar daar blijft het bij. Af en toe zie je iemand headbangen of springen, maar voornamelijk wordt er aandachtig naar het optreden gekeken. Ook wordt er natuurlijk lekker gekletst en bier gedronken. Één ding was duidelijk: de sfeer is goed!

Bezoekers Netherlands Deathfest III – Sheridan Flipse

Als de zanger zijn laatste kreet uitslaat, stroomt de zaal leeg naar het volgende bandje. Tussen de achtergebleven festivalgangers staan de Nijmeegse Mano (49) en Rama (45). De twee mannen waren er al vanaf de eerste editie bij en komen sindsdien elk jaar. Volgens hun is het festival de grootste in zijn soort. Het festival trekt verschillende mensen vanuit alle hoeken van Europa naar Tilburg. De moshpit laten de twee dit jaar voor gezien. Mano had afgelopen festival namelijk twee ribben gebroken in een moshpit. ‘’Het zal de leeftijd wel zijn.’’ grapt Rama.

Netherlands Deathfest III in 013 – Sheridan Flipse

Om je heen hoor je een mix van verschillende talen. Dat er mensen vanuit heel Europa komen is duidelijk. Zo ook de Franse Greg (38) en Julien (31). De twee Fransmannen zijn speciaal vanuit Parijs naar Tilburg gekomen voor het festival. Sterker nog, de twee hebben er dagen voor vrij gevraagd. ‘’De bandjes zijn bijzonder en de sfeer is fantastisch.’’ vertelt Greg. Volgend jaar zijn zij er zeker weer bij!

Ook als je totaal niet thuis bent in de metal wereld, ben je van harte welkom op het festival. De muziek is extreem heftig en is niet voor iedereen een lust voor het oor, over smaak valt niet te twisten. Maar een hele beleving is het zeker. Kom volgend jaar vooral uit je comfort zone en laat je verbazen!


Anna Smitsman6 maart 2018
19477733_10154478815117443_845941906454610449_o-1024x684.jpg

4min

Foto: Jostijn Ligtvoet

Op 23 & 24 juni vindt de 31ste editie van het Festival Mundial plaats in hartje Tilburg. De eerste namen zijn al een tijdje bekend, waaronder Orlando Julius & The Heliocentrics en Sean Koch. Ook wordt de line up uitgebreid met de 82-jarige Ebo Taylor die echt wel zorgt dat die heupjes gaan bewegen. Je kan nu nog je Early Bird ticket scoren voor een mooi weekendje Mundial. Overweeg jij nu ook om te gaan, maar weet je niet zo goed wat je kan verwachten? Dan zijn deze zeven tips voor jou!

Wees open-minded!
Mundial is de perfecte plek om te ontdekken. In elk hoekje is er iets nieuws. Spring uit je comfort-zone en ontdek!

Gooi je vertrouwde genres aan de kant!
Op Mundial zijn er geen genres! Je kan werkelijk van alles verwachten. Één ding hebben de bandjes gemeen: ze zijn genre-overschrijdend. Hou je niet vast aan specifiek namen, maar ontdek! PS: grote kans dat dat leuke bandje in de koepelhal over een jaar op lowlands staat.

Durf te proeven!
Eten is heel belangrijk op Mundial! Er is een uitgebreid assortiment van culturen en gerechten. Van speciale hamburgers tot je veganistische portie. Er zijn veel vernieuwende concepten, waardoor jij je alvast op de foodtrends van 2019 kunt voorbereiden.

Trek je dansschoenen aan bij The Mauskovic Dance Band!
Op Mundial wordt flink gedanst. Laat je gaan met vernieuwende dansmoves, maar wees ook niet bang om een dansmove van 2005 te pakken. Pak elkaar vooral bij de heupjes en fist pump er op los!

Je mede-festivalgangers zijn gevarieerd!
Op Mundial zie je een mengelmoes van verschillende soorten mensen. Natuurlijk zijn er ook de vertrouwde soorten festivalgangers. Zo heb je de ‘’ik-laat-je-nooit-meer-gaan-we-blijven-voor-altijd-aan-elkaar-vastgeplakt couple’’ en de ‘’Ik-zit-kijkend-op-een-standstoel-en-heel-misschien-bij-een-goede-beat-beweeg-ik-mijn-linkervoet.’’

Mundial is meer dan alleen muziek!
Het ene moment waan je je in de wereld van theater en het andere moment woon je een super interessante lezing bij.

Vergeet vooral niet te genieten!
Het festival is in een weekend van juni, dus dat zonnetje komt echt wel tevoorschijn! Geniet vooral, ontspan en dans! Ben jij nou vet nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje op www.festivalmundial.nl


Anna Smitsman24 januari 2018
Het-zingende-Nijlpaard.gif

3min

Als je door onze prachtige Willem II straat slentert, kan ‘‘Het Zingende Nijlpaard’’ je niet ontgaan. In 1984 begon Ron Meijboom na een periode van werkeloosheid met het maken en verkopen van houten speelgoed. De naam is oorspronkelijk een titel van een Suske en Wiske-boek. De nostalgische speelgoedwinkel bestaat ondertussen al 35 jaar en voor veel Tilburgers kwam hier hun eerste speelgoed vandaan. Maar zelfs nostalgie ‘‘vergaat’’ want de winkel moet drastisch veranderen.

‘‘Het hoogtepunt was in 2008, maar sindsdien is het dramatisch gekelderd.’’ vertelt Ron. Dit heeft voornamelijk te maken met de verkoop op het internet. Grote dingen, zoals oventjes en kastelen, worden liever op het internet besteld. Veel van zulke speelgoedwinkels zijn gestopt, maar dat heeft voornamelijk te maken dat de eigenaars in de jaren 80 zijn begonnen en nu met pensioen gaan. “Het Zingende Nijlpaard’’ is ondertussen een van de weinige nostalgische speelgoedwinkels en ook zij moeten gas loslaten.

Ron wil niet stoppen met de winkel, maar er moeten wel maatregelen genomen worden. ‘‘Dit jaar gaan we daarom de winkel een stuk kleiner maken.’’ vertelt Ron. ‘‘Een kleine winkel kan je namelijk veel efficiënter benutten.’’ Over een maand wordt de winkel gehalveerd, maar ze houden nog steeds dezelfde hoeveelheid artikelen. Alleen dit is nog niet alles.

Het Zingende Nijlpaard

‘‘Ik heb spullen die al 35 jaar op dezelfde plek staan.’’ Begint Ron. ‘‘Er komen mensen binnen die hier als kind kwamen en die direct naar de hoek lopen waar het nog steeds staat.’’ Na 35 jaar is het tijd om de boel door elkaar te gooien. De nostalgische versieringen die niet te koop zijn, gaan er ook uit. Een hele verandering voor de winkel.

Veel mensen kennen de winkel zoals die er nu uitziet. Een winkel waar je omringt wordt door houten speelgoed. Zelfs het plafond hangt vol met nostalgie. Wil jij je jeugdsentiment herleven? Ga dan snel, want over een maand ben je te laat!


Anna Smitsman27 december 2017
271117-eve-spoorzone-2-1024x683.jpg

4min

Het begon allemaal in een oude treinloods waar de smeervlekken nog op de vloer lagen. De mensen die het beste plan hadden voor het gebouw mochten dat van de gemeente Tilburg gaan uitvoeren. Martijn Lavoir en vier andere ondernemers wilden dit monument omtoveren tot de hotspot van Tilburg. Drie en een half jaar geleden gaf de gemeente hen het startschot. EVE mocht gebouwd gaan worden.

door Jan van Eindhoven. Beeld Werkt

EVE moet een toegevoegde waarde zijn aan het monument, de spoorzone en de horeca. Bij het centraal station is zeven dagen per week traffic. EVE moet hierbij aansluiten. EVE is daarom 365 per jaar open, van vroeg tot laat. De vijf ondernemers wilden een fijne plek creëren voor mensen om te verblijven. “Horeca is een stukje gezelligheid.”, vertelt Martijn, “Als je in een grote zaal zit met dertig mensen om je heen, voelt het alsnog alsof je daar in je eentje zit.” Zij besloten daarom om het pand in tweeën te splitsen. Een horeca- en evenementenruimte.

EVE moest volgens hen een plek worden die er nog niet was. De inrichting is ook niet te vergelijken met andere horecagelegenheden in Tilburg. Je verblijf in EVE moet een fijne ervaring zijn. Gastvrijheid vinden de ondernemers daarin heel belangrijk. “We begroeten je als je binnenkomt en zeggen gedag als je weggaat.”, aldus Martijn. De ondernemers willen ook dat EVE iets bijdraagt aan de maatschappij, vandaar eten voor eten. Een deel van de omzet wordt omgezet in donaties aan het World Food Programme. Ze streven om op deze manier 100.000 maaltijden per jaar te doneren, maar het liefst meer. “Als je met zijn tweeën gaat dineren bij EVE, doneer je al ongeveer vijf maaltijden.” vertelt Martijn, “Op deze manier gun je mensen die getroffen zijn door natuur- of oorlogsgeweld ook een maaltijd.”

door Jan van Eindhoven, Beeld Werkt

Een bepaalde doelgroep heeft EVE niet. De ondernemers willen dat EVE er voor iedereen is die even een fijne ontmoeting wilt hebben. Dit zie je ook terug op de kaart. “We hebben een paar klassieke gerechten, maar ook onverwachte gerechten.” vertelt Martijn, “Er is voor ieder wat keuze.” Ook is dit terug te zien in de inrichting. Van luxe dinertafels tot staantafels. Van een vlugge borrel tot een uitgebreid diner.

Donderdag 7 december opende EVE haar deuren aan het Tilburgse publiek. Er was van tevoren al geoefend en proefgedraaid, maar nog steeds was dit een spannende dag. “Je weet nooit hoeveel mensen er komen.” vertelt Martijn. Uiteindelijk kwamen er meer dan driehonderd mensen.

door Jan van Eindhoven, Beeld Werkt

De eerste week was heel positief. “Na de eerste week beginnen we pas echt te leren hoe het pand met ons werkt.” Vertelt Martijn. De ondernemers hebben zeker toekomstplannen, maar de eerste stap is om de collega’s goed in te werken en dat EVE echt EVE moet zijn. “De tweede stap is dan om uiteindelijk de hotspot van Tilburg te worden.”