Douwe29 januari 2018
17760985_1677749159186086_6045387290750061437_o-1024x768.jpg

5min

Foto: Facebook Scoor een Boek!

Een boek hoeft vandaag de dag niet per se (alleen) uit papier te bestaan. Op Bol.com en andere bestelsites zijn Ebooks beschikbaar: ook vindt men de weg naar de E-readers en het lezen op de iPad. De charme van een goede bundel begint langzamerhand te verdwijnen. Maar niet als het aan Moniek Wegman en Marijke Fackeldey, initiatiefnemers van het project ‘Scoor een Boek’, ligt. Deze twee enthousiaste medewerkers van de Bibliotheek Midden-Brabant willen het klassieke lezen gaan aanwakkeren bij de jeugd. Volgens hen is die bittere noodzaak er, omdat 1 op de 10 Nederlandse kinderen de basisschool met taal- en leesproblemen verlaat. De Bibliotheek Midden-Brabant wil met dit project nog maar eens haar maatschappelijke functie onderstrepen en doet dit samen met Willem II.

Ergens beter in worden, begint vaak met ergens meer plezier in krijgen. En dat is de kern van de actie ‘Scoor een Boek’. Het aanwakkeren van leesplezier bij kinderen gebeurt volgens dit project middels de personificatie met een held: in dit geval Willem II-prof Ben Rienstra. Hij gaat leerlingen uit groep 5 en 6 aanmoedigen om zoveel mogelijk mooie boeken te lezen. Met het vergroten van het leesplezier, volgens de Bibliotheek Midden-Brabant, vergroten kinderen zo ook hun kansen op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst. Maar dat we dit project gefinancierd zouden kunnen krijgen, was allesbehalve vanzelfsprekend. “Het was een campagne”, legt Fackeldey uit. “Dit is een nieuwe manier van werken van Rabobank Tilburg. Op zich vind ik het wel een goede en succesvolle manier. Leden mogen hun stem uitbrengen op het, volgens hen, beste initiatief.”

Op 11 december was het zover: de uitslag van de Clubkas Campagne werd bekendgemaakt. Tot grote opluchting van de betrokkenen bij Bibliotheek Midden-Brabant, kreeg de actie ‘Scoor een Boek’ genoeg stemmen en steun. Ietwat verontrust halen de twee een ingenieuze infographic tevoorschijn: hieruit blijkt dat het niet alleen kinderen zijn die moeite hebben met lezen. De titel van het blad: ‘1,3 miljoen mensen die moeite hebben met taal’. Daarom zag de Bibliotheek Midden-Brabant het ook als haar verplichting om alles uit de kast te halen. “We hebben gewerkt met video’s en heel veel andere media ingezet om deze actie onder de aandacht te brengen. Het was veel werk, maar over het eindresultaat ben ik zeker tevreden”, stelt Fackeldey.

‘Scoor een Boek’ heeft al eerder voet aan de grond gekregen. In 2016 verleende de voetbalclub FC Groningen medewerking aan het project en in 2017 sloot Go Ahead aan. De resultaten logen er niet om. Biblionet en FC Groningen hebben het daar uitgebouwd tot een succesvol, jaarlijks terugkerend project. Tijdens Scoor een Boek! 2016 lazen de leerlingen van de bijna 200 deelnemende scholen gezamenlijk meer dan 50.000 boeken. Over dat soort cijfers kan de Bibliotheek Midden-Brabant alleen maar dromen. Naast Willem II en FC Groningen gaan dit jaar ook AZ, NEC, Go Ahead en Heracles meedoen. “In de eerste editie met Willem II gaan we ons in ieder geval richten op 48 groepen van 20 scholen”, vertelt Wegman. “Inmiddels hebben we een wachtlijst. We hopen dat in 2019 alle clubs van de eredivisie meedoen met de actie Scoor een Boek”.

Fackeldey trekt een serieus gezicht met de mededeling: ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’. “Het gaat als een lopend vuurtje door de omgeving heen”, vertelt Fackeldey. “Je ziet dat directeuren en leerkrachten heel enthousiast zijn. Op de basisschool doet men natuurlijk al veel om kinderen te ondersteunen bij het lezen en schrijven. Men is alleen maar blij met dit soort uitbreidingen.” Nu het project inmiddels flink in de steigers staat, hebben Fackeldey en Wegman er alleen maar meer zin in gekregen. De Bibliotheektijgers zeggen ‘niet anders gewend te zijn dan plan- en projectmatig te werken’. Door de nieuwe marketingmethoden gaat er ook voor hen een hele nieuwe wereld open. Zonder daarbij het ouderwetse papieren boek uit het oog te verliezen.


Douwe23 januari 2018
vertrouwensexperiment.jpg

7min

Foto: Hassan Souhail.

Ze was al demissionair, toen staatssecretaris Jette Kleinsma op 13 september jongstleden het startschot voor het Vertrouwensexperiment in Tilburg gaf. De voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken (PvdA) merkte vanaf begin af aan dat er vrij weinig enthousiasme en animo was voor de beperkingen die zij de initiatiefnemers gaandeweg heeft opgelegd. Lijst Smolders Tilburg en andere partijen zetten vanaf begin af aan al vraagtekens bij het experiment. Perry Janssen is, gezien zijn verleden, de aangewezen persoon om meer te vertellen over waarom er zoveel haken en ogen aan dit grootschalige onderzoek zitten. “Het vertrouwensexperiment is in de verkeerde vorm gegoten en heeft geen oog voor het feit dat veel bijstandsgerechtigden het CWI (Werk & Inkomen) wantrouwen. Om dat vertrouwen weer terug te winnen en om resultaten te boeken zou daar een experiment of innovatieve pilot wel op zijn plaats zijn.”

Janssen spreekt van ‘hét politieke café van Tilburg’, als hij in Stadscafé Meesters achter de ietwat vervallen houten bar plaatsneemt. “Maar ik ben allesbehalve een raspoliticus”, lacht hij. “Het heeft al wel heel lang mijn interesse: op de middelbare school zat ik in het schoolparlement. Daar zag ik al wat er allemaal komt kijken bij goed besturen.” De maatschappelijke carrière van Janssen begon in de textielindustrie, vervolgens in de muziek, daarnaast had hij een eigen grafisch bedrijf. Totdat 10 jaar geleden het noodlot hem trof: hij kreeg een hartinfarct en verloor daardoor zijn werk, inkomen, huis en alle overige bezittingen. Na de schuldhulpverlening kwam Janssen in de bijstand en moest noodgedwongen het merendeel van zijn tijd thuis besteden. Na een ontmoeting met Hans Smolders herleefde het gevoel van het schoolparlement: “ik had zin om iets bij te dragen aan het bestuur van onze stad. Maar zoals eerder gezegd: ik ben geen echte politicus van de oude stempel, vandaar dat ik me prima thuis voel bij de Lijst Smolders Tilburg, een ‘burgerverzet’ waar wel degelijk politiek wordt bedreven, dicht bij de burgers van onze stad, onze ogen en oren.”

Janssen werd commissielid (dus geen raadslid) binnen de portefeuilles Vestigingsklimaat, Bestuur en Sociale Stijging. Gezien zijn achtergrond gaat het laatste thema hem aan het hart. Deze functie bekleed je volgens hem hoe dan ook ‘vanuit een passie’. “Het zijn van commissie- en/of raadslid is een parttime bezigheid”, vertelt hij. “We vergaderen gemiddeld eens per week. Ik woon de vergaderingen bij en krijg er een onkostenvergoeding voor. Maar omdat ik in de bijstand zit en onder de Participatiewet val, moet ik dat geld weer inleveren.” Veel mensen uit zijn omgeving wijzen hem hierop: “waarom zou je dit blijven doen als je er uiteindelijk niks aan verdient?” Janssen haalt echter voldoening uit het ‘midden in de maatschappij staan’ en ‘iets fundamenteels bijdragen aan lastige dossiers’.

Perry Janssen ontvangt bloemen van Noordanus

Zo’n lastig dossier is dus het opzetten van het Vertrouwensexperiment. Maar wat houdt dit experiment nou precies in? De centrale vraag luidt: wat gebeurt er als je mensen in de bijstand vrijstelt van verplichtingen? Zoals de naam al verraadt, is het onderzoek gebaseerd op vertrouwen. In een traject van twee jaar wordt gekeken hoe een klein gedeelte van de deelnemers zijn omgegaan met de extra vrijheid die zij hebben gekregen. Beweegt dit mensen om sneller aan het werk te komen? Geeft het ruimte om vrijwilligerswerk of aan mantelzorg te doen? Of worden mensen simpelweg gelukkiger?

“Het idee voor een experiment is eigenlijk al een paar jaar oud”, vertelt Janssen. “Het is hier begonnen in Tilburg, opgezet door een maatschappelijke denktank met ervaringsdeskundigen. Zij hadden aanvankelijk het idee om een proef te doen met het basisinkomen. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in het experiment zoals het er nu ligt.” Het commissielid valt meteen met de deur in huis: “zo gaat dit niet werken. De perspectieven van het experiment klinken fantastisch, te mooi om waar te zijn, inhoudelijk gezien dan. Als ik aan jou zou vragen: als je tien jaar werkeloos bent geweest en je krijgt je dagelijkse maaltijd van de voedselbank, word jij dan gelukkiger met een baan? Ik denk het wel.” Maar de onderzoeksresultaten van wat er met die mensen gebeurd is, zijn er volgens Janssen pas ná het vertrouwensexperiment en dat duurt nog meer dan 2 jaar.

Lijst Smolders Tilburg ziet naast dit 1,8 miljoen kostende ‘mosterd na de maaltijd’-project, nog andere grote beletsels die de uitvoering niet optimaal zal doen laten verlopen. Om een wetenschappelijk verantwoord onderzoek te kunnen doen zijn er minimaal 800 mensen nodig die meedoen, verdeeld in vier groepen van 200 personen. Echter, na veel pijn en moeite hebben zich uiteindelijk maar 500 mensen aangemeld. En dit na het oprekken van de inschrijftermijn en een persoonlijke telefonische benadering; het wantrouwen blijkt erg groot. Ook bleek het aantal van 800 deelnemers voor een betrouwbaar onderzoek plots ook met 400 personen uitgevoerd te kunnen worden. Maar het experiment moest en zou doorgang vinden. “Dat is natuurlijk ook wel de druk die door voorstanders en lobbyisten wordt opgelegd”, zegt Janssen.

Met een strijdbare blik neemt hij nog een slok van zijn koffie. Je kan zijn gedachten lezen: de situatie van bijstandsgerechtigden blijft lastig en zal niet worden verbeterd door een experiment waarbij de mening van de doelgroep nooit echt is gevraagd.

Voor meer informatie over het Vertrouwensexperiment kun je terecht op de website van de Gemeente Tilburg.


Douwe24 november 2017
Merk_Tilburg_Download_bolle_brandpunt-3-1-1024x683.jpg

7min

Het laatste volle novemberweekend staat alweer voor de deur. Dat betekent dat de decemberfeestdagen met rasse schreden op ons afkomen. De Sint kwam vorige week aan in de Piushaven en voor je het weet kunnen we ook de kerstboom weer optuigen. Daar is het dit weekend te vroeg voor. In ieder geval heeft Wij Zijn Tilburg weer zijn uiterste best gedaan om een mooi weekendoverzicht voor jullie te maken.

Zaterdag 25 november

Biënnale Brabant
De Biënnale Brabant is een belevingsexpositie met bijzondere kunst en verlichting. Van schilderijen tot beelden en van fotografie tot glassculpturen. Een unieke wereld; exclusief, groots en meeslepend.

De Biënnale Brabant vindt plaats van 10-26 november en is een unieke en internationale expositie die je niet mag missen. Kunst wordt een beleving in de industriële Koepelhal in Tilburg. De hal vormt de perfecte setting voor een reis langs uiteenlopende kunstwerken van meer dan 40 nationale en internationale kunstenaars.
Tijd: 11.00-18.00 uur (zaterdag en zondag)
Locatie: Burgemeester Brokxlaan 2 5041 SB  Tilburg

Warandeloop Tilburg
Van 24 t/m 26 november 2017 staat alweer de 59e editie van de Warandeloop Tilburg op het programma. Kom zeker even kijken of doe gezellig mee!

De Warandeloop Tilburg is een driedaags internationaal hardloop evenement in Tilburg dat in november plaats vindt. Het evenement heeft ieder jaar zo’n 5.500 deelnemers en 12.500 toeschouwers. De bekendste onderdelen zijn de zondagse galawedstrijden, maar daarnaast kent het evenement op zaterdag en zondag een uiteenlopend recreatief programma met scholierenlopen, een g-loop, nordic walking, een halve marathon, trimlopen over verschillende afstanden en een businessrun. Vrijdagavond vindt Warande by Night plaats, een fun run die helemaal in teken staat van muziek, beleving en gezellig samenkomen.
Locatie en tijd: Verschillend, zie programma van de officiële website.

Nacht van de Jazz 
Programmeurs van jazzclubs, verenigd in de VIP (Vereniging van Jazz en Improvisatie Muziek Podia), slaan de handen ineen en organiseren dit jaar voor de derde keer: de Nacht van de Jazz. Het is een weekendvullend evenement met een PROLOOG (vrijdag), DE NACHT (zaterdag) en een AFTERPARTY (zondag)

Op zaterdag 25 november programmeren deze clubs, waaronder Paradox, tegelijkertijd diverse jazzconcerten. Overal in het land kan de jazzfan tijdens deze Nacht genieten van de beste live jazz!
Tijd: 19.30-23.00 uur
Locatie: Telegraafstraat 62, 5038 BM Tilburg

Zondag 26 november

Tilburg Trappers-MEC Halle 04
Tilburg Trappers speelt ook dit jaar in de Oberliga. De Tilburgse IJshockeyploeg werd tweemaal op rij kampioen en is ambitieus. Dat belooft een spektakel te worden in het IJssportcentrum op Stappegoor. Check het volledige speelschema op de website van Trappers.

De volgende ploegen nemen deel aan deze Hoofdronde: Crocodiles Hamburg, ECC Preussen Berlin,  EC Hannover Indians, EC Harzer Falken, EHC Timmendorfer Strand, ESC Wohnbau Moskitos Essen, EXA Icefighters Leipzig, Füchse Duisburg, Hannover Scorpions, Herner EV, MEC Halle 04 „Die Saale Bulls“, Rostock Piranhas, TecArt Black Dragons Erfurt en het team van Tilburg Trappers.
Tijd: 15.00-18.00 uur
Locatie: Stappegoorweg 3a, 5022DA Tilburg

Soule bij ’t Elfde Gebod 
Gij zult Genieten…..zo luidt ’t Elfde Gebod en dat geldt zeker voor dit sfeervolle eetcafé.

In ’t hartje van Tilburg zit al meer dan 30 jaar een lunch- en eetcafé met een geheel eigen gezicht. Van jong tot oud voelt iedereen zich bij binnenkomst meteen op zijn/haar gemak. Het gehele eetcafé hangt vol met kruisbeelden en andere kerkelijke aardigheden. In de loop der jaren verzameld en “verworven” via de vele gasten. Toch heeft ’t Elfde gebod een zeer moderne bedrijfsvoering. De gehele dag kun je hier binnenvallen voor een lekkere kop koffie of een goed glas bier.
Tijd: 16.00-22.00 uur
Locatie: Paleisring 23, 5038WD Tilburg

Buurtmarkt Goirke – Hasselt – Bouwmeesterbuurt
Zondag 26 november staat de buurtmarkt Goirke – Hasselt – Bouwmeesterbuurt weer op het programma. Deze vindt plaats bij MFA De Poorten aan de Hasseltstraat 194.

Voor wijkbewoners is er weer een gratis plek (tafel of kleed) om zelfgemaakt eten, zelfgemaakte of tweedehands spullen of kleding te ruilen of te verkopen. Dit voor een redelijke prijs. Spullen mogen niet voor een te hoge prijs worden verkocht. De buurtmarkt wordt omlijst met mooie muziek van Antoon Janssen. Kinderen kunnen geschminkt worden, een glaasje ranja tappen bij de ranja-olifant en leuke prijzen winnen bij de kleurwedstrijd. Voor handelaren is op de buurtmarkt geen ruimte.
Tijd: 13.00-18.00 uur
Locatie: Hasseltstraat 194, 5046 LP Tilburg 


Douwe17 november 2017
20171105_162522-498x1024.jpg

12min

Mist. Grijze wolken. Donker. Zomaar wat termen die deze tijd van het jaar perfect omschrijven. Alleen het negatieve eruit halen is zinloos: ook dit novemberweekend staat er weer genoeg in de planning. Wij Zijn Tilburg maakte opnieuw een handig overzicht zodat je (vrijwel) niks hoeft te missen! Met deze week: de intocht van Sinterklaas en eindelijk weer eens thuiswedstrijd van Willem II. Een niet onbelangrijk potje: mededegradatiekandidaat Sparta Rotterdam komt op bezoek.

Vrijdag 17 november

Tilburg Trappers-Hannover Scorpions 
Wedstrijd in het kader van de hoofdronde van de Oberliga Nord. Voor kaarten: kijk op de pagina van het Facebookevenement of op de site van Tilburg Trappers. Kaarten zijn al vanaf 7.50 euro te koop.

De volgende ploegen nemen deel aan deze Hoofdronde: Crocodiles Hamburg, ECC Preussen Berlin,  EC Hannover Indians, EC Harzer Falken, EHC Timmendorfer Strand, ESC Wohnbau Moskitos Essen, EXA Icefighters Leipzig, Füchse Duisburg, Hannover Scorpions, Herner EV, MEC Halle 04 „Die Saale Bulls“, Rostock Piranhas, TecArt Black Dragons Erfurt en het team van Tilburg Trappers.
Tijd: 20.00-23.00 uur
Locatie: Stappegoorweg 3a, 5022DA Tilburg

Mega Woonwagen Feest 
Vrijdag komen onder andere Dries Roelvink, Grad Damen en …. naar Café Bet Kolen voor het Mega Woonwagen Feest. Dat betekent veel gezelligheid en genoeg bier! Tickets zijn te krijgen via de website en kosten €15,- of €20,- aan de deur.

Tijd: 20:00 uur
Locatie: Broekhovenseweg 111, 5021LC  Tilburg

Winter in the City
Over gezelligheid gesproken: de winter komt er weer aan! Dat betekent Jägermeister, Glühwein en nagelen! Zo zomerse versie Summer in the City is elk jaar een groot succes en ook de winterse versie is altijd een avond bomvol gezelligheid! Daarom dit jaar weer: Winter in the City op het Piusplein op 17 november.

Tijdens Winter in the City zorgt Brandpunt voor de nodige drankjes. Het enige wat jullie nog te doen staat is: komen! Dus hou een gaatje vrij in de drukke agenda op vrijdag 17 november, want Brandpunt garandeert feest!
Tijd: 21.00-04.00 uur
Locatie: Piusplein 7, 5038 WL Tilburg

Zaterdag 18 november

Rondleiding Schrobbelèr
Tijdens de rondleiding in de distilleerderij van Schrobbelèr wordt je meegenomen in de Bourgondische wereld van onze kruidenlikeur. Er is een maximaal aantal deelnemers, dus meld je snel aan! Tickets kun je bestellen tot een uur voor aanvang van de rondleiding.

Een kaartje kost €15,50 en is hier te bestellen.
Tijd: 13:30 – 15:30 uur
Locatie:
Polluxstraat 29, 5047 RA Tilburg

Carla van Bree geeft kunstrondleiding in Theaters Tilburg 
Heb je bij een vorig bezoek aan Theaters Tilburg wel eens goed om je heen gekeken? Naar de kunstwerken van Lucebert of Jan Cremer? Of je lege koffiekopje wel eens tussen de benen van het ‘Dansende Paar’ gezet? De kunstcollectie van Theaters Tilburg is in de loop van de jaren deel uit gaan maken van het meubilair, altijd aanwezig maar inmiddels niet altijd even opvallend. Sta met kunsthistorica Carla van Bree juist eens stil bij de prachtige collectie. Je loopt voortaan heel anders door de ruimtes van dit monumentale gebouw!

Voorafgaand aan de kunstwandeling geeft Carla van Bree een korte lezing over het ontstaan van de collectie, de kunstenaars en hun werk. Waarom heeft het theater eigenlijk een collectie? En waarom juist deze werken? Na de inleidende lezing volgt een rondleiding langs de schilderijen en beelden: want als je goed om je heen kijkt…

Tijdprogramma: 
14:00 – 14:45 uur • inleidende lezing door Carla van Bree
14:45 – 15:00 uur • korte pauze
15:00 – 16:00 uur • kunstwandeling door Theaters Tilburg
Locatie: Louis Bouwmeesterplein 1, 5038 TK Tilburg

Willem II-Sparta Rotterdam
Aanstaande zaterdagavond speelt Willem II eindelijk weer eens een thuiswedstrijd. Na de nodige interland onderbrekingen meteen een hele belangrijke pot: thuis tegen Sparta Rotterdam. De Rotterdammers staan 13e: Willem II 17e. Het verschil tussen beide teams is slechts 1 puntje. Een geweldig spannende wedstrijd dus!

Een wedstrijd van de trots van Tilburg bezoeken, is meer dan 90 minuten voetbal. Voor en na de wedstrijd kun je een hapje en drankje nuttigen bij Supporterscafé D’n Beitel, de fanshop is geopend en er worden regelmatig extra evenementen rondom de wedstrijden georganiseerd. Kijk op de site van Willem II of de Facebookpagina of er nog kaarten beschikbaar zijn.
Tijd: 20:45-22.30 uur
Locatie: Goirlese Weg, 34, 5026PC Tilburg

Housewine bij Wijnbar Cru 
Ze hebben met Wijnbar Cru een laagdrempelige en hippe locatie gecreëerd waar iedere wijnliefhebber terecht kan. Uiteraard hebben ze voor de niet wijnliefhebbers ook gezorgd voor diverse alternatieve frisdranken, gin tonic, whiskey en bieren. Voor bij de borrel hebben we ook een kleine eetkaart met hapjes van leveranciers uit de stad. Lokaal en lekker!

Op zaterdag 18 november is het tijd voor wijn en een stevige beat! Twee ingrediënten voor een fantastisch feestje. Wijnbar Cru presenteert in samenwerking met Dj Vlasveld en Dj Kowski: “HouseWine”. De hapjes en entree zijn gratis.
Tijd: 20.00-23.00 uur
Locatie: Stappegoorweg 3a, 5022DA Tilburg

Kim Wilde bij Poppodium 013
Nadat we eerder Nena al naar 013 haalden, is het nu de beurt aan tijd- en stijlgenoot Kim Wilde! Kim brak in 1981 op jonge leeftijd uit het niets door met de gigantische hit ‘Kids in America’. Na dit stormachtige begin was de Britse jarenlang niet weg te krijgen uit de charts. Tellen jullie even mee? ‘Chequered Love’, ‘Cambodia’, ‘View From The Bridge’, ‘Love Blonde’, maar ook later in de jaren 80 met o.a. ‘You Came’, ‘Never Trust A Stranger’ en ‘Four Letter Word’.

Kaarten kosten €43,50 en zijn hier te koop!
Tijd: 20:00 – 23:00 uur (eindtijd onder voorbehoud)
Locatie: 
Veemarktstraat 44, 5038 BV Tilburg

Zondag 19 november

Intocht Sinterklaas in Tilburg (Piushaven) 
Sinterklaas komt op zondag 19 november 2017 aan in de Piushaven om 11.30 uur aan de noordzijde. Vanaf 11.00 uur is er muziek aan de haven en zijn er al heel veel pieten iets eerder aangekomen. Alle kinderen zullen Sinterklaas welkom heten met het nieuwe enige echte Tilburgse Sinterklaaslied, wat dan in première zal gaan! Sinterklaas zal daarna een kwartiertje handen schudden en dan, gezeten op Amerigo om 11.45 uur beginnen aan de intocht in Tilburg.

De route voert de Sint door de wijk Hoogvenne, het Pieter Vredeplein, de Willem II straat en via de Willem II passage naar de Spoorzone om rond 14.00 uur ten slotte aan te komen in de Wagenmakerij.
Tijd: Vanaf 11.00 uur
Locatie: Noordzijde Piushaven

DJ workshop voor kids bij Club Smederij
Wil jij DJ worden? Kom dan zondag naar de DJ workshop bij Club Smederij in Tilburg.
Deze te gekke DJ workshop is voor kids van 7 tot en met 12 jaar.

Tijdens deze inspirerende middag leer je de basic skills van het dj’en zoals:
✓ de maat tellen
✓ beatmatchen
✓ scratchen
✓ mixen

Kies uit 2 tijden:
Workshop 1 = 12:00 uur tot 14:00 uur
Workshop 2 = 15:00 uur tot 17:00 uur

Een kaartje kost €15,- en is hier te bestellen.

Bij Vermeer DJ Drinks Sunday 

Elke derde zondag van de maand treed DJ Frans Jozef Becx Bij Vermeer. Onder het genot van een borrel wordt gezellige muziek gedraaid vanaf 15:00u. Tussen 15.00 uur en 17.00 uur kun je genieten van de leukste optredens. Kom gezellig langs bij Sunday live Bij Vermeer en ontdek hoe gezellig deze middagen kunnen zijn.
Tijd: 15.00-17.00 uur
Locatie: Kempenaarplaats 156, 5017 DZ Tilburg

Euroregio jeugdorkest
Met bijna honderd jonge musici is dit grensoverschrijdende orkest één blok enthousiasme en passie. In A Night @ the Opera pakken de jonge talenten uit met uitbundig symfonisch repertoire. Liefde, drama, dansen en feesten: met de muziek uit opera’s als RigolettoSamson en Delilah en Porgy and Bess komt alles voorbij.

Dirigent: Hans Casteleyn
Programma o.a. Britten: Courtly Dances uit Gloriana | Verdi: Fantasia di Concerto Rigoletto voor klarinet en orkest | Saint-Saëns: Danse Bacchanale uit Samson en Delilah | Bernstein: Ouverture uit Candide | G. Gershwin: Porgy and Bess, a symphonic picture
Tijd: 14.30-16:20 uur
Locatie: Louis Bouwmeesterplein 1, 5038 TK Tilburg

Belgische middag in Café Hoegaarden 
Zondag 19 november gaat Café Hoegaarden aan het Piusplein op de Belgische tour tijdens de Belgische middag. De Grenskapel zorgt voor de muzikale omlijsting. Ben jij erbij tijdens deze gezellige middag?

Tijdens deze middag worden er in Café Hoegaarden Belgische biertjes geschonken en kun je een frietje met pikkels bestellen. Natuurlijk wordt er ook gezorgd voor muzikale omlijsting door een gezellige Belgische kapel. De Grenskapel verzorgt tussen 15.00 en 18.00 uur diverse series muziek. Voor de liefhebbers, er kan gedanst worden!
Tijd: 15.00-18.00 uur
Locatie: Piusplein 2, 5038 WL Tilburg


Douwe14 november 2017
Florent-1024x768.jpg

6min

Foto: Florent Claassen achter zijn bureau

Een gedeelte van Tilburg contrasteert met de ouderwetse binnenstad. Aan de grens met Dongen, aan de rand van de A58, vestigen een aantal grote bedrijven zich in industriegebouwen. Denk aan Tesla, Coolblue, XPO Supply en Claassen Logistics. Aan het einde van de Asteriastraat vestigt het internationale distributie- en transportbedrijf. Claassen Logistics heeft een prachtig groot pand op dat Industrieterrein. Om de 20 minuten komt er wel een vrachtwagen uit binnen- of buitenland het terrein op. In zijn kantoor op de bovenste verdieping kijkt huidig directeur Florent Claassen uit over het terrein. Naast deze intensieve functie die hij heeft bij het familiebedrijf, zit hij ook in het bestuur van het Lindeboom Genootschap. Het Lindeboom Genootschap omvat circa dertig Tilburgse bedrijven en instellingen, die gemeen hebben dat ze meer dan 100 jaar bestaan.

Lindeboom Genootschap Claassen Logistics

Het kolossale distributiecentrum voldoet wel aan een belangrijke ‘familiebedrijveneis’: inmiddels zit de zesde generatie van de familie Claassen in het bedrijf. “Mijn kinderen beginnen wel in een operationele functie”, vertelt Florent. “Ze hebben eerst een gedegen HBO-opleiding moeten volgen. Natuurlijk hadden zij een ander pad kunnen kiezen. Maar ook voor hun is dit werk blijkbaar voorbestemd.” Het is een trend die Claassen door heel Tilburg ziet. Volgens hem is het echt ‘een stad met handelsgeest’. Als eigenaar van zo’n groot concern kan Claassen zeker ook de pure ondernemingen in de binnenstad waarderen.

Toen in 2005 het Lindeboom Genootschap in leven werd geroepen, twijfelde Florent dan ook geen moment om zich er direct bij aan te sluiten. Hij ziet het als een ‘voorrecht’ om deze 100-jarige, Tilburgse bedrijven bij elkaar te mogen houden. “Het Lindeboom Genootschap is afgesplitst van voorloper Kiwanis”, begint Florent. “Het is een genootschap van bedrijven die minimaal 100 jaar, of langer, in Tilburg gevestigd zijn. In de loop der jaren zijn er veel nieuwe leden bijgekomen. Niet per definitie zitten echt alle ondernemingen uit de stad hierbij.” Gevraagd naar bijvoorbeeld Pijnenburg, Van Vlerken en Havana moet Claassen bekennen dat zij nog niet zijn aangesloten bij het genootschap.

Als lid beviel het Claassen vanaf het begin, met name omdat achter het Lindeboom Genootschap ‘een grote historie’ zit. “Alle bedrijven bij elkaar houden er toch vaak dezelfde gemeenschappelijke visies en ideeën op na”, vertelt hij. “Wij zijn hier van het langetermijndenken en hebben een ‘Trots op Tilburg’-gevoel. Het zijn ook niet per sé alleen maar familiebedrijven die bij ons aangesloten zitten.” ‘Lindeboom Genootschap’ is ontleend aan de beroemde lindeboom die op de Heuvel in het centrum van Tilburg stond.

Florent benadrukt dat het Lindeboom Genootschap vooral ‘laagdrempelig moet blijven’. “Ons budget is niet heel groot, we behandelen geen hoogdravende onderwerpen en vergaderen onregelmatig. Het is toch vooral bedoeld om elkaar als -100 plus jarige- ondernemers te ontmoeten en beter te leren kennen. Vaak hebben we allemaal (groot of klein) wel ergens in het verleden met dezelfde problemen geworsteld. We wisselen ervaringen uit en houden elkaar op de hoogte.” Claassen vindt het goed om te zien dat nu ook meer en meer de jongere generatie deelneemt aan de bijeenkomsten. “Op één of andere manier voel je toch die band met elkaar; het verantwoordelijk zijn voor een bedrijf dat al meer dan 100 jaar in Tilburg bestaat.”

Lindeboom Genootschap Claassen

De leden brengen tezamen een budget bij elkaar. Tweederde van dat bedrag gaat naar goede doelen binnen Tilburg. In het verleden zijn dat vaak bestemmingen op maatschappelijk, cultureel gebied. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan een bijdrage aan het Peerke Donders Museum en het opknappen van zinken beelden die in het centrum stonden. Onlangs hebben we besloten om ook meer aan armoedebestrijding te besteden”, vertelt Claassen.

Het laagdrempelige karakter zorgt er volgens hem juist voor dat het Lindeboom Genootschap nog lang door kan blijven gaan. “We hebben nu nog niet eens alles in kaart. Voor bedrijven is het een kleine stap om bij ons aan te sluiten. Ze moeten wel minimaal 100 jaar oud zijn. Ik moet vaak denken aan de leus van Klaverblad Verzekeringen: ‘als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder.’


Douwe8 november 2017
Perscafé-2-1024x661.jpg

6min

“Blijf vooral nieuwsgierig”, benadrukt Dione de Graaff aan het einde van het interview. De zevende editie van het Perscafé in Bank15 wordt met een serieuze noot afgesloten. Opnieuw laten FHJ-studenten de slotboodschap goed tot zich doordringen. De presentatrice van het Sportjournaal, is voor velen in de zaal een voorbeeld van een succesvolle vrouw in het typische mannenwereldje. De Graaff is zichzelf daar misschien nog wel het meest bewust van. “Het is geen vanzelfsprekendheid dat vrouwelijke presentatrices het zolang volhouden in de sportjournalistiek. De laatste jaren ben ik ook ‘meer Dione’ geworden tijdens uitzendingen.”

Het Perscafé op donderdag 2 november toont veel gelijkenissen met de vorige editie. Wederom een vrouwelijke NOS-journaliste, alumnus van de Fontys Hogeschool Journalistiek die het heeft over de moeilijke positie van ‘haar geslacht’ op de arbeidsmarkt. Astrid Kersseboom is een soort kopie/blauwdruk van De Graaff. Maar het grootste verschil zit hem in het hoofdonderwerp: sport. Op de presentatiesheets zien we naast een foto van Dione een basket-, tennis- en voetbal. Haar televisiecarrière begon nog bij Omroep Amersfoort. Een verplicht nummertje eigenlijk. Het echte werk begon in 1995 bij de crème de la crème voor iedere sportverslaggever (in spé): NOS Studio Sport.

Op die plek terechtkomen gebeurt natuurlijk niet zomaar. Voor de Bussumse schone begon het op de Academie voor Journalistiek en Voorlichting. “Het klinkt heel gek: maar ik heb vier jaar lang echt een geweldige tijd gehad, doorgaans in de kroeg”, vertelt ze enthousiast. “Je zou denken: er moeten toch ook vervelende dingen zijn gebeurd, maar dat kan ik mij echt niet herinneren.” Gevraagd naar één van haar eerste opdrachten: ze weet zich nog goed te herinneren te moeten schrijven over de oorlog in Joegoslavië. Dione bestempelt haar betoog als ‘een soort van schattig’. Een paar maanden geleden wist zij het artikel op te rakelen, en moest lachen om haar oplossingsgerichtheid. “Dat is natuurlijk ondenkbaar in zo’n conflictsituatie.”
Perscafé Dione de Graaff

Dit voorbeeld brengt het onderwerp naar: het harde nieuws. Want daar zou De Graaff in haar loopbaan wel meer mee willen gaan doen. “Vroeger was het nog echt zo dat sportjournalisten helemaal geen andere interesses hadden”, begint ze. “Dat is wel veranderd de laatste jaren. Ikzelf denk ook: zou ik op het einde niet iets anders willen doen? Andere aspecten van dit vak hebben mijn buitengewone interesse en zou ik graag willen beoefenen.” Maar voorlopig zit ze nog goed bij de sport (met de meeste aandacht voor het schaatsen, red.) en omroep NOS. Daar waar zij gepokt en gemazeld is geworden als verslaggeefster en presentatrice. “Bij de NOS is het wel echt de bedoeling dat wij de overbrengers zijn. Mensen zappen echt niet naar NPO 1 voor een avondje Egbers, Stekelenburg of De Graaff. Daar zijn wij ons ook wel bewust van. Maar de laatste jaren ben ik tijdens de uitzendingen wel ‘meer Dione geworden’. Als ik een klik heb met een gast laat ik dat wat meer merken.”

Dat De Graaff het nu al zolang volhoudt in de televisiewereld, kan eigenlijk geen toeval zijn. Haar vader Jan deed veel radio- en televisiewerk voor de VARA en gaf later les aan de journalistenopleiding in Tilburg. In maart 2014 overleed hij aan de gevolgen van longkanker. “Dat doet tot op de dag van vandaag nog steeds pijn”, bekent De Graaff. “Maar zijn geestdrift doet mij juist nog meer beseffen hoe mooi dit vak is. Of ikzelf ook les zou willen geven?” Een aantal FHJ-docenten springen op in afwachting op haar antwoord. “Het is zeker het overwegen waard. Ik denk dat ik het, net zoals mijn vader, heel leuk zou vinden om jonge mensen echt iets bij te leren. Maar voorlopig…”, glimlacht zij op de typische ‘Dionne-manier’.
Perscafé Dione de Graaff


Douwe3 november 2017
Merk_Tilburg_Download_bolle_brandpunt-3-1-1024x683.jpg

14min

In het eerste volle weekend van november valt er weer genoeg te beleven in onze stad. Op het weer valt vaak geen peil te trekken: door de grijze wolken en mist heen wil nog wel eens zonnestraaltje komen. Er zijn in ieder geval geen excuses om thuis op de bank te blijven zitten. Wij Zijn Tilburg maakt opnieuw een handig overzicht voor jullie.

Vrijdag 3 november

013 presenteert Chris Isaak
Wie Chris Isaak zegt, zegt hoe dan ook ‘Wicked Game’. Maar de Amerikaanse crooner is zoveel meer dan die gigantische hit uit de David Lynch film ‘Wild At Heart’. Zo worden ‘Blue Hotel’, ‘Lie To Me’ en ‘Baby Did A Bad, Bad Thing’ ook nu nog regelmatig op de radio gedraaid. En de echte fans weten dat de singer-songwriter met de indrukwekkende pompadour nog meer prachtige liedjes heeft. Met 12 albums heeft het X-Factor Australia jurylid een rijk oeuvre opgebouwd, waar hij muzikaal vele uitersten op zocht (hij maakte zelfs een kerstalbum!), maar de prachtige, loepzuivere stem komt het best tot zijn recht als het smachtend mag croonen op zwoele Americana, speelse 50’s rock ’n’ roll en zelfs wat rockabilly. Laat zijn laatste album nou net daar vol mee staan. Vanavond keert Chris Isaak voor een de eerste show in 5 jaar terug naar Nederland. Het is tevens de enige Nederlandse show deze tour.

De Britse aanstormende singer/songwriter C.Macleod opent. Zijn sound lijkt elemenenten te hebben van Bruce Springsteen en The War On Drugs.
Tijd: 20.00-22.30 uur
Locatie: Veemarktstraat 44, 5038 CV Tilburg

Het Swingpaleis
Het swingpaleis is weer terug, op vrijdag 3 november. Een hele avond swingen in Theater de Boemel. Kom langs en swing mee! De Muziekfreaks Ruud & Willem draaien voornamelijk classics maar komen ook met minder bekende platen op de proppen. Deze avond staat garant voor veel swingende rock- en popsongs, zwoele soul en dampende funk.
Tijd: Vanaf 21.00 uur
Locatie: Burgemeester Brokxlaan 8-76, 5041 SB Tilburg

Zaterdag 4 november

Winter Love Festival Groenrijk Tilburg
Beleef de winter met GroenRijk Tilburg! Van 1 november tot en met 31 december trakteert GroenRijk Tilburg op een wel heel bijzonder najaarsevenement: de eerste editie van het Winter Love Festival! Dit twee maanden tellend Tilburgs najaarsfeest zorgt er gegarandeerd voor dat je samen met familie, vrienden en collega`s alvast in de stemming komt voor de meest sfeervolle en gezelligste decembermaand ooit. Met op 4 & 5 november een feestelijk festivalweekend vol verrassingen, waarin we Koning Winter alvast welkom heten. Mis het niet, ben erbij!
Tijd: 09.00 uur-17.00 uur (zaterdag en zondag)
Locatie: Stokhasseltlaan 39 5049 TB Tilburg

‘Kende gij oew èège stad?’ Fotoboek over Tilburg
Binnenkort verschijnt ‘Kende gij oew èège stad?’, een uniek kijkboek over Tilburg anno 2017.
Bedenker en maker is Peter Luijten (66), die twee keer in Tilburg kwam wonen. De eerste keer in 1970, om er te studeren. Hij vertelt: “Als nieuwkomer voelde ik mij al snel thuis onder de Tilburgers, maar waar ik moeite mee had was de stad Tilburg. Toen ik de stad in 1984 verliet, dacht ik hier nooit terug te keren. Maar het lot bepaalde anders, in 2012 kwam ik er opnieuw wonen. Toen pas ontdekte ik in de stad veel mooie bouwkunst en kunst, iets wat ik vroeger over het hoofd moet hebben gezien. Ik begon foto’s te maken. Tilburgers die ik mijn foto’s liet zien, vonden het prachtig, maar ze herkenden het meestal niet. Toch was het allemaal in Tilburg. De mooiste foto’s zijn nu in dit boek samen gebracht. Met dit boek wil ik laten zien dat Tilburg veel meer moois heeft dan menigeen denkt. Ik vind het ook leuk om de Tilburger een beetje uit te dagen, te weten wáár de foto’s zijn gemaakt. Vandaar de titel: Kende gij oew èège stad?”

Op zaterdag 4 november a.s. wordt het boek gepresenteerd bij boekhandel Gianotten-Mutsaers in de Emma-passage, met uitreiking van het eerste exemplaar aan wethouder Mario Jacobs. Iedereen is welkom. Aanvang 15:00 uur.
Tijd: 15.00-16.00 uur
Locatie: Emmapassage 17, 5038 XA Tilburg

De laatste soulparty bij hotel de Duiventros 
Op zaterdag 4 november vindt de jaarlijkse soulparty van Reunie Club Saint Tropez weer plaats bij de Druiventros. Tijdens dit feest ga je een avondje ‘back to the 70’s and 80’s. Wil je hier bij zijn? Regel dan nu je kaartje!

Uiteraard gaan ze op deze laatste 28’ste Soulparty nog even flink knallen om zo een mooi tijdperk af te sluiten. Voor de vaste bezoekers van de Soulparty zal de band Soulmachine geen onbekende zijn. Ze hebben op het 25 jarig jubileum van Reünie Club Saint Tropez ook de tent op zijn kop gezet. Verder is er een optreden van Leon Ray, ook hij heeft een aantal jaren geleden de pannen van het dak gezongen. De organisatie heeft herhaaldelijk het verzoek gekregen om deze acts terug te vragen, wij voldoen bij The last edition graag aan het verzoek van onze vaste gasten.
Tijd: 20.30-03.00 uur
Locatie: Bosscheweg 11, 5056 PP Berkel, Noord-Brabant, Netherlands

De vierde editie van de Tilburgse Taolbèttel in MIDI
Op zaterdag 4 november wordt voor de vierde keer de Tilburgse Taolbèttel gehouden. Dit keer vindt het evenement plaats in het MIDI-theater. Zoals in voorgaande jaren strijden teams van vijf personen om de titel ‘Et Biste Bèttel Tiem’. Dit jaar is het spelelement sterker dan ooit aanwezig.

Eén van de onderdelen van de Taolbèttel is het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol, dat al sinds 1994 door de Stichting Tilburgse Taol wordt georganiseerd. Dit jaar is het Grôot Dikteej geschreven door Petra Robben van het Stadsmuseum Tilburg, zelf meervoudig winnares van de Cees Robben Bokaal. Jarenlang gaf zij les in de Tilburgse taol en was ze als jurylid betrokken bij het Grôot Dikteej.
Tijd: 20.00-23.00 uur
Locatie: Heuvelring 108, 5038 CL Tilburg

Zondag 5 november

Trappers-Crocodiles Hamburg 
Zondagmiddag speelt Tilburg Trappers om 15:00 uur tegen Crocodiles Hamburg. De koploper van de Oberliga gaat er alles aan doen om de punten in Tilburg te houden. Er zijn nog kaarten.
Tijd: 15.00-18.00 uur
Locatie: Stappegoorweg 3a, 5022DA Tilburg

Sing and songwriters aan de Piushaven
Vanaf komende zondag biedt Eethuis Twintig elke eerste zondag van de maand een podium voor jonge singer-songwriter talenten. Een nieuw Piushaven initiatief en mooie samenwerking met Fontys Rockacademie.

Elke eerste zondag van de maand treden twee talentvolle studenten op. Komende zondag bijten Tim Koehoorn en Ysa de spits af. Tim Koehoorn (20) is singer-songwriter. Deze beroepskwibus serveert een potpouri van pop uit de jaren tachtig en negentig. Scherpzinnige hersenkronkels en ongeremd sentiment. De grote vragen des levens worden niet beantwoord, maar de liedjes zijn gemeen en gemeend
Isabella van Beek, oftewel Ysa, maakt eletronische popsongs met invloeden van reggae en jazz. De combinatie van een lijzige stem en energieke muziek zorgt voor verfrissende sterke songs. Ysa ademt een sterke energie.
Tijd: 15.30-18.00 uur
Locatie: Piushaven 20B, 5017 AN Tilburg

De Rode Molen uitgevoerd door Theatergroep Masker 
Theatergroep Masker bestaat 70 jaar, daarom pakken ze uit met een wervelende show vol muziek, romantiek en emotie. Ze bouwen de Werkplaats Amateurkunst Tilburg om in de sferen van de beroemdste nachtclub The Moulin Rouge. Ze werken in deze productie samen met koor Phonè uit Sprang-Capelle. Het koor zorgt voor de muzikale omlijsting en geeft de show een extra dimensie.

In de “De Rode Molen” droomt een inspiratieloze schrijver van het maken van succesvolle theaterproducties. Dan komt zijn fantasie tot leven en belandt hij in een wereld vol glitter, glamour, jaloezie en achterdocht. Kan hij de nachtclub van de ondergang redden?
Tijd: 14.00-17.00 uur
Locatie: Jules de beerstraat 6, 5048 AH Tilburg

Ernst de Corte en Guus Westdorp in CC Jan van Besouw
Ernst de Corte zingt de mooiste liedjes van zijn vader Jules. Jules de Corte wilde een betere wereld voor iedereen. Zijn talloze liedjes gaan over thema’s die ons nu, ruim twintig jaar na zijn dood, nog steeds bezighouden: milieu, geloof, oorlog en vrede, commercialisering en verharding van de maatschappij. ‘Het leven is bezig onleefbaar te worden’, schreef hij in één van zijn gedichten. Toch was Jules allesbehalve een sombere man. Hij had juist veel humor en zag altijd een vonkje licht in de harten van de mensen.

Tijdens dit concert kunt u genieten van de wonderschone melodieën en zuivere taalkunst van Jules de Corte.
Tijd: 15.00-18.00 uur
Locatie: Thomas van Diessenstraat 1 5051 RJ Goirle


Douwe1 november 2017
WhatsApp-Image-2017-10-31-at-12.30.55-1024x577.jpg

4min

Wat maakt een snackbar een snackbar? En dan specifiek: een Brabantse. Veel mensen kunnen het niet laten om gelijk te denken aan de cultfilms van New Kids. Snackbar ’t Pleintje werd voor veel bewoners uit deze provincie een bedevaartsoord. Alles daar is fout: krakende neonlampen boven de veel te oude gokautomaten, versleten behang, kipcorns en Bounty’s in het frituurvet. Dit is natuurlijk wel een heel overdreven beeld, en bovendien afkomstig uit een film. Maar het is wel de snackbaruitstraling waar mensen uit Breda, Deurne, Waalwijk en Tilburg zoveel waarde aan hechten. Met Cafetaria Marina’s in de Nieuwstraat wordt het beste van twee werelden met elkaar gecombineerd.

In de buurt de Oude Dijk hoort eigenlijk zo’n cafetaria te zitten. Het is er volks: op straat kent iedereen elkaar wel zo’n beetje. Eigenaresse Marina Rijkers is er zelf ook opgegroeid. “Geboren en getogen”, zegt ze trots. “Wij moeten het dan ook van mond-tot-mondreclame hebben. Wij zijn niet heel actief op Facebook of op andere social media. Brabanders zijn vaak trots op zo’n lokale eetgelegenheid: het gaat dan als een lopend vuurtje door de buurt hier.” Rond spitsuur druppelen de meest uiteenlopende bezoekers binnen. Een gezin met twee overenthousiaste kinderen, een zakenman in maatpak die nog snel een broodje scoort en twee dagjesmensen uit de Randstad.

Ze krijgen wat ze mogen verwachten in zo’n eettent. Boerenfriet, kaassoufflés, frikandellen en milkshakes. Maar Marina’s is dus anders, geeft ook Marina zelf toe. “Toen ik definitief wist dat ik deze ruimte kon huren, wist ik dat ik het anders wilde doen”, begint ze. “Uiteindelijk draait het toch om het product: het eten. Ik maak zelf stoofvlees, satésaus en stroganoffsaus. Ik heb speciale frietjes met stukjes vlees en eigen sausjes. Ook maak ik mijn eigen kroketten en shaslicks.” Vol trots wijst ze naar haar toonbank. Daar ligt al dat typische, Brabantse snackbar eten.

De voorgevel van de cafetaria contrasteert met de oude buurt. De belettering is strak, hetzelfde kan gezegd worden over het interieur. Marmeren vloertegels. Wit behang. En ook: ‘luxe’ eettafels waar zelfs een soort van gedineerd kan worden. “Ik denk echt dat dit nieuwe concept aan gaat slaan”, zegt Rijkers. “Het is een stuk moderner. Eigenlijk zie je alleen buiten de stad meer van dit soort trendy cafetaria’s.” Marina ziet het runnen van zo’n snackbar toch nog echt als een klassiek ambacht. Ze neemt ruim de tijd om de lekkerste frietjes en burgers te maken. Dat zal nooit veranderen. Voorlopig blijft ze hier nog staan, maar haarzelf kennende zal het geen jaren gaan duren. Maar klaar is het voorlopig nog zeker niet. Dit nieuwe snackbarconcept zal naar haar verwachting ‘zich razendsnel door Tilburg en omgeving gaan verspreiden’.
Cafetaria Marina's


Douwe31 oktober 2017
uitgelicht-1-1024x768.jpg

4min

De weg naar de parkeergarage van het Pieter Vreedeplein kent sinds een aantal weken een nieuw verkeersobject. Maar door de bewoners werd het eerder ervaren als verkeershindernis. Het Brabants Dagblad noemde het een ‘slapstickrotonde’: bestuurders reden te pas en te onpas over de witte hobbel heen. Wat moest zorgen voor meer duidelijkheid, resulteerde uiteindelijk in meer chaos. De stortvloed aan negatieve reacties maakte dat de gemeente opnieuw in actie moest komen. Het witte gevaarte werd opgehoogd zodat het voor verkeersdeelnemers duidelijk maakte: hier moet een flinke bocht gemaakt worden. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat ‘dit soort projecten altijd om een goede afstemming tussen het bestuur en de inwoners vraagt’.

Bas Vermeer maakte voor Stadsgezicht Tilburg een hilarische complicatie, waar de term slapstickrotonde uit voortkwam. De meest vreemde bochten werden gemaakt, maar de schots en scheve taferelen bleven dus niet onopgemerkt bij het gemeentebestuur. “Maar je moet het eigenlijk ook meer als ‘attenderingsmiddel’ zien dan een echte rotonde”, begint de gemeentewoordvoerder. “In de situatie zoals hij er was, kon je als automobilist geen goede bocht maken richting de parkeergarage van het Pieter Vreedeplein. Wij als gemeente hebben dit niet verkeersregulerend geplaatst. De situatie vanaf de Heuvelstraat, Magazijnstraat en Telegraafstraat naar het Pieter Vreedeplein is voor iedereen gewoon wennen.” Omdat het volgens hem zo anders is geworden in de loop der maanden: vaste bewoners moeten daaraan wennen.
Pieter Vreedeplein-rotonde

Naast het verhogen van de witte stip, is er door de gemeente extra belijning aangebracht. Volgens de woordvoerder is er nu ‘meer duidelijkheid’, en hoeven de automobilisten geen halsbrekende capriolen meer uit te voeren om de parkeergarage binnen te kunnen rijden. “Het mag natuurlijk nooit zo zijn dat een situatie verwarring en twijfel oproept. De verandering is vrij recent aangebracht. Ik heb dus nog geen zicht of het nu al beter gaat, maar ik heb het vermoeden van wel.”
Rotonde Pieter Vreedeplein

Deze kwestie is een mooi voorbeeld van ‘het gemeentebestuur versus de lokale bewoners’. Zo ergeren ook veel Tilburgers zich aan de nieuwe Frederiksstraat, waar het vaak helemaal onder water staat als het geregend heeft. “Dat zal altijd wel zo blijven”, zegt de woordvoerder. “Het is een wisselwerking. Wij als gemeente maken met mensen uit het werkveld ontwerpen, voorafgaand aan deze projecten zit maandenlang voorbereidingswerk. Altijd is het de vraag hoe het dan uit zal gaan pakken. Uit de praktijk moet blijken of het aanslaat.” De woordvoerder benadrukt dat lang niet alles uit de koker van het college van B&W ‘meteen foutloos zal verlopen’. De lokale bestuurders zullen blijven participeren op de terugkoppeling en feedback van inwoners. Nu eerst nog maar eens ‘die rotonde’ zien te trotseren.


Douwe27 oktober 2017
Merk_Tilburg_Download_foto-freddie-de-roeck-_-18-juli-2018-1024x599.jpg

9min

Het laatste weekend van oktober is alweer aangebroken. En dat betekent natuurlijk: griezelen met Halloween! Maar er staat nog zoveel meer op het programma in onze mooie stad Tilburg. Wij maakten, vanuit onze gloednieuwe thuisbasis, wederom een handig overzicht voor jullie. Een opnieuw gevarieerd aanbod om te genieten van het weekend!

Vrijdag 27 oktober

Peace and Jam bij het Factorium
Een groepje Tilburgers heeft besloten de Bevrijdingsdag van Tilburg te blijven herdenken én vieren op 27 oktober onder de naam Peace and Jam. Op die vrijdag vinden er daarom vanaf 18:40 uur een aantal activiteiten plaats in- en om het Factorium en het naastgelegen Vrijheidspark.

Een rustige herdenking en kleine viering met muziek, re-enacters die brood met jam uitdelen en een opgefriste bevrijdingsfilm geven de avond een goede start. Vervolgens barst een eerste feesteditie los van het Peace and Jam bevrijdingsfestival in de Stadhuisstraat.
Locatie: Koningsplein 11A, 5038 WG Tilburg
Tijd: 18:45-21.00 uur

Dansen in de Hemel bij Heavens Kitchen
Elke laatste vrijdag van de maand bij Heavens Kitchen Dansen in de Hemel op de Sounds van de 80’s, 90’s and up.

Entree uitsluitend met een toegangskaartje á €6,- die verkrijgbaar zijn veertien dagen van te voren aan de bar van HK. Wil je dit leuke feestje voor leeftijdsloze jongens & meisjes beleven dan moet dan moet je er wel snel bij zijn want de kaartjes vliegen meestal de deur uit en op is op!
Locatie: Piushaven 21, 5017 AN Tilburg
Tijd: 21.30-02.00 uur

Zaterdag 28 oktober

Willem II-Ajax 
Aan de Goirleseweg ligt het Koning Willem II Stadion. Dit is al sinds jaar en dag het onderkomen van voetbalclub Willem II. Wedstrijden van de club leveren vaak spektakel op en staan garant voor een leuk dagje uit met vrienden of de hele familie.

Een wedstrijd van de trots van Tilburg bezoeken, is meer dan 90 minuten voetbal. Voor en na de wedstrijd kun je een hapje en drankje nuttigen bij Supporterscafé D’n Beitel, de fanshop is geopend en er worden regelmatig extra evenementen rondom de wedstrijden georganiseerd.

Een zaterdagavond wedstrijd en ook nog eens tegen Ajax; mooie ingrediënten voor een pot voetbal. De wedstrijd begint om 20:45 uur en er zijn nog een aantal kaarten.
Locatie: Goirlese Weg, 34, 5026PC Tilburg
Tijd: 20:45-22:30 uur

Roofvogelshow Groenrijk Tilburg
Tussen 12:30 – 16:30 uur zijn er roofvogelshows bij GroenRijk Tilburg. Vanaf 13:00 uur kunnen kinderen geschminkt worden en je kunt ook op de foto met een roofvogel. Kom zaterdag 28 oktober van 12.30 tot 16.30 griezelen bij Groenrijk Tilburg. Je kunt hier genieten van een geweldige roofvogelshow uitgevoerd door Flevo-Valk en de vogels van dichtbij bekijken.

Trek een mooi Halloween pakje aan, want je kunt ook op de foto met een prachtige roofvogel. Kinderen kunnen tussen 13.00 – 16.30 uur geschminkt worden door een ‘echte’ heks.
Locatie: Stokhasseltlaan 39 5049 TB Tilburg
Tijd: 12.30-16.30 uur

Filmfestival van CC Jan van Besouw
Jaarlijks tonen 2000 Nederlandse amateurfilmers, verenigd in NOVA, hun allerbeste producties aan het publiek en aan elkaar. Ieder jaar in een andere provincie en dit jaar in Noord-Brabant. Een keur van korte speelfilms en documentaires zal over het scherm trekken. De bezoekers ontvangen een programmaboekje met titels en omschrijvingen van de films alsmede de projectievolgorde. Het programma wordt in blokken gepresenteerd met onderbrekingen voor koffie- en theepauzes en lunch. Een deskundige jury geeft live feedback na elke film.

Een must voor iedere liefhebber van de korte film!
Locatie: Thomas van Diessenstraat 1 5051 Goirle
Tijd: 12.00-16.00 uur

Zondag 29 oktober

Tilburg Trappers-EXA Icefighters
Tilburg Trappers staat bovenaan in de Oberliga. Zondagmiddag om 15:00 uur verdedigt de Tilburgse ijshockeyploeg te koppositie in eigen huis. Er zijn nog kaarten. Kijk voor meer informatie (voorbeschouwingen en kaartprijzen) op de website van de Tilburg Trappers.
Locatie: Stappegoorweg 3a 5022 DA Tilburg
Tijd: 15.00-18.00 uur

Jazz festival in woonlandschap de Leyhoeve
Op zondag 29 oktober staat er een Jazz festival in de Leyhoeve gepland. Vanaf 14.30 uur spelen de volgende bands, Take Five, The South Jazzband & de Budding Sound Big Band.

Kaartjes voor dit jazz festival zijn te koop bij de receptie van de Leyhoeve. VIP kaarten kosten € 8,50 en daarmee heb je een gereserveerde zitplaats, krijg je een consumptiemunt en drie hapjes. Vrije plaatsen kosten € 6,-. Iedereen is van harte welkom op deze gezellige, muzikale middag.
Locatie: Dokter Bloemenlaan 9-21 5022 KX Tilburg
Tijd: Vanaf 14.30 uur

Falcon cultuurmiddag in de Piushaven 
De in Palestina geboren Nizar Rohana vermengt hedendaagse composities met de eeuwenoude traditie van de ud, het prachtige snaarinstrument dat veelvuldig wordt gebruikt in de Arabische muziek. Rohana werd geboren nabij de stad Haifa, waar zijn ouders regelmatig optraden binnen de gemeenschap met ud en percussie. Rohana studeerde zelf musicologie, ud en compositie en heeft sindsdien over de hele wereld opgetreden. Onlangs verscheen zijn nieuwe trio-album Euphrates. Tijdens zijn optreden in Falcon laat Rohana samen met contrabassist Matyas Szandai muzikale elementen uit de Oosterse en Westerse muziek op indringende wijze samensmelten.

Kaarten kunt u reserveren bij EethuisTwintig in het Falcon pand aan de Piushaven. Kosten € 10 incl. koffie/thee met lekkers. info@eethuistwintig.nl o.v.v. Falcon Cultuurzondagmiddag.
Tijd: 15.30-17.00 uur
Locatie: Piushaven 20 5017 AN Tilburg

En tot slot: het hele weekend door zijn er verschillende Halloween activiteiten. Waaronder:
-Trick or Treat bij de Lollipop
-Moonlight shoppen bij de Heyhoef
-Brandpunt Fright Nights