Laury1 april 2019
ParksharingTilburgBreed_Def_Klein-1469766403.png

4min

Of we nu praten over circulaire economie of deeleconomie, beide hebben hetzelfde doel: namelijk minder verspilling en efficiënter gebruik van spullen, materialen of faciliteiten die we al hebben. Sinds vandaag hebben de Tilburgse bedrijvenparken Het Laar, Katsbogten, Kraaiven en Loven, net als bedrijvenpark Vossenberg, een eigen online B2B deelplatform: Parksharing. Het platform wordt gefaciliteerd door Solaris Parkmangement, FLOOW2 en de Gemeente Tilburg. Hierop kunnen ondernemers gevestigd op deze bedrijvenparken stilstaande assets, bedrijfsmiddelen, restmaterialen, faciliteiten en andere zaken, (ver)huren, (ver)kopen en/of (uit-)lenen. Delen is eigenlijk iets van vroeger maar anno 2019 in een nieuwe digitale jas. Niet alleen maken ondernemers met Parksharing duurzaam ondernemen concreet, het is ook een extra verdienmodel en een nieuwe vorm van samenwerking op en tussen de Tilburgse bedrijvenparken.

“Ondernemers zijn op zoek naar een concreet voorbeeld om duurzaam bezig te zijn. Dit platform is een digitaal hulpmiddel, snel en laagdrempelig in de praktijk te brengen, aldus Lieke Roodenburg-Slegers (parkmanager op bedrijvenparken Het Laar en Katsbogten).

Hoe werkt het? Heel simpel! Ondernemers kunnen zowel assets aanbieden als zoeken en vinden op deze online B2B deelmarktplaats. Denk hierbij aan een stilstaande heftruck, een bedrijfsauto, een hoogwerker, ongebruikte vergaderruimte, parkeerplekken of opslagfaciliteiten. Het deelplatform stelt ondernemers in staat om efficiënter gebruik te maken van de reeds aanwezige bedrijfscapaciteit door het lokaal te delen. Een innovatieve aanpak die zorgt voor financieel, duurzaam en sociaal voordeel.

Het platform is dan wel digitaal, toch is het platform persoonlijk ingericht met een eigen profiel, reviews en persoonlijke contactgegevens. Parksharing is ingericht voor en door ondernemers, en is ontwikkeld om verspilling en overmatige aanschaf van assets tegen te gaan. Wat zowel kostenbesparing als extra omzet oplevert. Het vergt wel een stukje bewustwording om meer zaken te gaan delen met elkaar. Deze bewustwording en trend zal zich ook doorzetten bij bedrijven nu duurzaam ondernemen steeds belangrijker wordt. Bovendien is het dé mogelijkheid om eens contact op te nemen met uw buurcollega’s en hierdoor nieuwe samenwerkingen te starten.

“Delen is gemakkelijk, maar het vereist wel aandacht, bewustwording en motivatie. Kijk eens binnen uw organisatie, wat staat regelmatig stil? Wat wilt u delen met anderen? Waar hebben mijn buren mogelijk behoefte aan of wat heb ik zelf nodig? Het platform is het afgelopen jaar verbeterd op wensen van ondernemers op bedrijvenpark Vossenberg, zo is het nu ook mogelijk om reviews te plaatsen. Handig en goed om te weten hoe andere ondernemers het delen van de desbetreffende asset hebben ervaren; aldus Christel Tax-Gloudemans (parkmanager op bedrijvenparken Vossenberg, Vossenberg WEST II, Kraaiven en Loven).

Met oog op de toekomst is alleen nadenken over duurzaamheid niet meer voldoende, het gaat om het doen! Proberen, ervaren en met elkaar het verschil maken. Doet uw organisatie mee? www.parksharing.nl


Laury13 december 2018
bg_vossenberg-1024x454.jpg

4min

Parksharing op Vitaal Vossenberg in Tilburg, ken jij het al?

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om spullen gezamenlijk te kopen en te delen met anderen. Maar waarom vinden we het dan nu zo belangrijk om alles zelf te hebben? Het is natuurlijk ook wel begrijpelijk, want al die hypermoderne producten, technische snufjes en mooie kledingstukken zijn door de komst van het internet altijd en overal binnen handbereik. Maar is bezit en eigendom dan belangrijk of juist toegang?

Terug naar grootmoeders tijd met de technologie van nu

In grootmoeders tijd deelden we namelijk talloze producten met elkaar, zoals gereedschap, wasmachines, de keuken, fietsen en auto’s. Simpelweg omdat er geen geld, maar ook geen behoefte was om zelf alles te kopen. Ook bedrijven, met name in de agrarische sector maakten gezamenlijk gebruik van machines en apparaten. Echter, in de afgelopen jaren is gezamenlijk bezit en gebruik vervangen door individueel bezit en gebruik.

Het wil natuurlijk niet zeggen dat we écht terug moeten naar grootmoeders tijd, want we leven nu eenmaal in een welvarende maatschappij met mobiele telefoons, internet, elektrische fietsen en allerlei andere toffe gadgets. Nee, het gaat erom dat we onze ouderwetse gewoonten van samen dingen doen, lenen, delen en ruilen weer herintroduceren, maar dan op een nieuwerwetse manier. Kunnen wij als Tilburgers en als bedrijven dat?

Parkeerplekken, hoogwerkers en vergaderruimten

Nou sterker nog, we lopen voorop! Bedrijvenpark Vossenberg in Tilburg is namelijk het eerste bedrijvenpark dat weer is gaan delen. Via een online platform (een gave gadget) genaamd ‘Vossenberg Parksharing’ kunnen alle ondernemers gevestigd op het terrein aan de slag met het delen, verhuren en verkopen van ongebruikte bedrijfsmiddelen, leegstaande ruimten, diensten en faciliteiten.

Het idee is simpel: door samen zaken te delen hebben alle ondernemers toegang tot veel meer producten en diensten, zonder dat ze deze zelf hoeven te bezitten. Ze zijn circulair bezig, ze komen met elkaar in contact én ze kunnen tegelijkertijd extra omzet realiseren of juist kosten besparen. Er wordt al van alles aangeboden: parkeerplekken, een showroom als event locatie, vergaderruimten, een heftruck, hoogwerkers palletrecycling, een loungebar en nog veel meer.

Solaris Parkmanagement is samen met FLOOW2 de kartrekker van dit project. Zij informeren en motiveren Vossenberg ondernemers om weer aan de slag te gaan met deze oude gewoonte, maar dan op een moderne manier! Ben jij ondernemer op Vossenberg? Start met vandaag nog met het delen van jouw assets en draag jouw steentje bij aan Tilburg Circulair!