Nick van der Wal18 maart 2019
run-1749410_960_720.jpg

4min

Sport is een belangrijk onderdeel van ons leven. Mijn vrouw en ik hebben altijd veel gesport en zijn dit weer aan het oppakken na de 2e zwangerschap. Toch is het allemaal wat lastiger om dit vol te houden en te plannen. Samen sporten gebeurd dan ook echt een stuk minder dan voorheen.

Marathon lopen
Voordat onze eerste werd geboren heb ik op de valreep nog een marathon gelopen. Acht maanden voordat ik de marathon had gelopen kreeg ik het ‘geniale’ idee om dit te gaan doen. Hardlopen deed ik hiervoor al met enige regelmaat, maar ik was echt geen dedicated hardloper. Nog een hele kluif om die 42 km te volbrengen. Gelukkig kreeg ik hiervoor alle vrijheid van mijn vrouw. En hebben ook veel samen getraind, vooral de laatste maanden. Zij zwanger op de fiets en ik hardlopend er naast.

Afkicken van sporten
Het was wel erg afkicken toen onze eerste er was. Van 5 keer trainen per week en er heel veel mee bezig zijn (over de marathon lezen, voeding, stretchen) naar korte nachtjes. Een hele andere modus, het genieten van de kleine.

Tussen het slapen door
Omdat ik toch wil blijven sporten en uiteraard zo min mogelijk wil missen probeer ik zoveel mogelijk te gaan als de kindjes liggen te slapen. Op deze manier ‘missen’ wij elkaar niet en blijft er genoeg tijd over voor leuke dingen. Nadeel is wel dat we niet samen kunnen gaan.

Planning
Wij proberen 2 keer per week naar de sportschool te gaan. Daarnaast is het doel voor mij om 1 á 2 keer aan cardio te doen. Op maandag hebben wij oppas dus kunnen we samen naar de sportschool gaan. De andere keer gaan wij apart van elkaar. Ik doordeweeks in de avond of in het weekend en mijn vrouw meestal in het weekend. De cardio doe ik, of door naar mijn werk te wielrennen of in het weekend een rondje te fietsen of hardlopen. Vooral het fietsen naar mijn werk ervaar ik erg prettig omdat ik geen concessies hoef te doen in quality time met mijn gezin. Want er gaat niets boven quality time!

Fit zijn is belangrijk voor een papa
Ik kan wel zeggen dat onze nachten momenteel zeer bedroevend zijn. Is het niet de ene die ons wakker houdt, dan wel de ander. Ze wisselen elkaar keurig af. Ondanks het slaaptekort blijven we sporten. En zelf haal ik hier veel energie uit. Ik ben van mening dat wanneer ik niet zou sporten ik mezelf nog veel slechter zou voelen. Door de adrenaline die ik haal uit het sporten ben ik op het werk ook scherp.

Hoe doen jullie het met sporten? Staat dit op een laag pitje of juist niet?


Nick van der Wal21 januari 2019
kraamtradities-e1547199188362.jpg

8min

Er zijn veel verschillende kraamtradities in Nederland. Ik heb er een aantal uitgepikt die ik erg leuk of ludiek vond. En na wat onderzoek kwam ik ook een aantal tradities tegen waar ik nog nooit van gehoord had.

Het scheel eraf drinken
Om maar met de meest mannelijke traditie te beginnen: Het scheel eraf drinken. Zoals al eerder aangegeven in het blog ‘Papa, wat moet jij regelen na de geboorte?‘ is ‘Het scheel eraf drinken’ een typische Brabantse traditie.

Na de geboorte wordt er door vrienden (vaak als verrassing) een dag/avond georganiseerd waarin de man meegenomen wordt om een lekkere borrel te drinken met zijn vrienden. Dit wordt gedaan zodat de kleine niet scheel zou gaan kijken.

In sommige vriendengroepen worden er maar één of twee borrels gedronken, in andere groepen gaan ze juist tot aan het gaatje.

Het scheel eraf drinken wordt vaak gedaan binnen de eerste 2 á 3 weken na geboorte

Het rondsturen van geboortekaartjes
Na de geboorte is het gebruikelijk om geboortekaartjes rond te sturen met hierop de gegevens van het kindje, denk aan het gewicht, lengte, tijdstip van geboorte, geslacht, naam/namen, waar het is geboren, thuisadres en vaak ook een leuk stukje tekst.

Het eten van beschuit met muisjes (blauw/wit en roze/wit)
Deze traditie ontstond halverwege van de negentiende eeuw. Aanvankelijk at men beschuiten met een dikke laag suiker. In delen van Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant werden de beschuiten later bestrooid met anijszaadjes, omgeven door een dik laagje suikerglazuur.

Deze anijszaadjes werden ‘muisjes’ genoemd. Niet alleen de vorm en de kleine ‘staartjes’ leidde tot deze benaming. Volgens oud bijgeloof is de muis het zinnebeeld van vruchtbaarheid.

Een erg bekende traditie in mijn omgeving. Overal waar een kleine is geboren krijgen we altijd beschuit met muisjes te eten.

De ooievaar of een geboortebord prominent in de tuin (of op balkon)
Wel, of niet vergezeld door ballonnen en slingers die het huis verder opsieren. Zo’n  ooievaar of bord kun je zelf in de tuin plaatsen, of je buren doen dit voor je. Dit is gebruikelijk in bepaalde wijken in Nederland. Het kan dus voorkomen dat er meerdere geboorteborden in je tuin staan.

Het is gebruikelijk is om het geboortebord of ooievaar 5 tot 8 weken in je tuin te laten staan. Dit mag uiteraard korter of langer.

Baargoud geven aan de net bevallen vrouw
Je partner geeft je een sieraad cadeau, voor het negen maanden dragen en bevallen van jullie kind, ook wel baargoud genoemd.

Niet iedere vrouw is er fan van omdat er dan iets commercieels gemaakt wordt van iets wat natuurlijk tot stand komt. Ook zijn er al genoeg commerciële dagen zoals, Valentijn, Moederdag, verjaardag etc.

Persoonlijk vind ik het een beetje onzin om tegen deze traditie te zijn. Het is toch een kleine (lees: geen) moeite om iets te kopen voor de negen maanden dat je partner de baby heeft gedragen. Ik was heel trots op mijn vrouw dat ze dit heeft gedaan, en vooral de manier waarop. Daarom vond ik het niet meer dan verdient dat ze iets kreeg na de bevalling.

Blauw voor jongens en roze voor meisjes
Blauw voor een jongen en roze voor meisjes is een geboortetraditie die stamt uit de twintigste eeuw. De kleur blauw staat voor bescherming en daarom droegen mannen, die vroeger meer waard waren dan vrouwen, deze kleur vaak in het leger. Roze werd voor meisjes gebruikt omdat het een lieve en zoete kleur is. Het gekke is dat de kleuren vroeger omgedraaid waren. In de katholieke wereld droeg Jezus bijvoorbeeld vaak rood, terwijl Maria in blauw gekleed was. Dit veranderde in de twintigste eeuw, toen kamers waar vrouwen in woonden en werkten zachte kleuren kregen en ruimtes voor mannen donkere kleuren kregen.

Luiertaart kado
Een kraamtraditie die iedere moeder in Nederland wel zal herkennen is de luiertaart. Een luiertaart is opgebouwd uit opgerolde luiers en er zitten vaak kleine cadeautjes als speentjes en knuffeltjes op of in. Luiertaarten worden vaak als kraamcadeau gegeven en ook op babyshowers is het tegenwoordig een populair cadeau. Niet zo gek ook, want kinderen dragen wel een paar duizend luiers in hun leven!

Kraamkamer
Nu verschoont de kraamverzorgster om de dag je beddengoed maar dit was in de 18e eeuw wel anders, toen werd het bed juist zo min mogelijk verschoond zodat de pasgeboren baby altijd in een lekker warm bed lag. In de jaren vijftig daarentegen werd het bed elke dag verschoont omdat de omgeving van de baby juist zo rein mogelijk moest zijn (rust, regelmaat en reinheid was het motto in dit decennia). En wanneer je vroeger geen geld had voor een echte wieg dan had je een kinder lade die onder de bedstee geschoven kon worden.

Kraammand
Een kraammand is een mand met 8 cadeautjes erin. Zo kan de kersverse moeder iedere dag van haar kraamweek een pakje openmaken. Het is leuk om af te wisselen met cadeaus voor de moeder (bijvoorbeeld douchegel, tijdschrift, bodylotion) en cadeaus voor de baby. Veel moeders vinden een kraammand een erg fijne en leuke kraamtraditie!


Nick van der Wal22 november 2018
c9a86daa-8a9a-4b8e-b9ea-d2d65b08327d-e1542022762407-1024x512.jpg

6min

Enige tijd geleden zijn wij (mijn vrouw en ik) met onze oudste zoon (16 maanden) naar de Efteling geweest. Het leek ons hier wel tijd voor aangezien hij nu wat ouder is en er wat van mee krijgt, van een dagje Efteling. We zijn al meerdere keren naar Safari Park de Beekse Bergen geweest. Maar de grootsheid en de setting van Efteling maakt het geheel toch allemaal indrukwekkender dan het Safari Park.

Een kaartje voor de Efteling
Een kaartje voor een volwassene heeft een standaardprijs van €38,-. Tel nog eten en drinken, een parkeerkaart en (in ons geval) een souvenir op bij het geheel. Je bent dan al gauw €50,- tot €70,- kwijt. Het is dan ook de moeite om je te verdiepen in de vele extra mogelijkheden die je net iets meer voordeel en waarde voor je geld geven.

Voordelen van Ticket Extra van de Efteling
Ticket Extra is een nieuwe service van de Efteling zelf. Het is geen abonnement, maar zie het als een upgrade op je standaard kaartje. Een upgrade die mijn inziens haar waarde wel terugbetaald.

Dit extra ticket geeft verschillende voordelen t.o.v. een regulier ticket. Het kost je misschien €10,- extra, maar dit heb je toch al snel weer ‘terugverdiend’.

Want dit zit er allemaal in het Ticket Extra:

 • 30 minuten eerder toegang
 • Koffie of thee met een muffin
 • Lunch: panini of friet
 • 20% korting op een souvenir

Ik ben niet goed op de hoogte van de prijzen in het park zelf, maar ik geloof niet dat je een koffie of thee met een muffin en een panini of friet voor minder dan €10,- kunt kopen. Maar waar wij het uiteindelijk voor deden is het half uurtje eerder toegang.

30 minuten eerder toegang tot het park
Hier was het ons allemaal om te doen. Wanneer je alleen met ouderen of oudere kinderen gaat dan maakt dat half uurtje niet veel uit op een hele dag. Maar aangezien wij maar beperkte tijd hebben vanwege het middagdutje is een half uurtje mooi meegenomen. Dit bekende dat we ⅙ van de tijd langer konden blijven.

Daarnaast is heerlijk rustig en kunt je overal vlot doorlopen. Het lukte zelfs om 3 keer achter elkaar in Monsieur Cannibale te gaan omdat er toch nog niemand in de rij stond. Ideaal dus.

Maar ook in het sprookjesbos was heerlijk rustig. Onze kleine kon hierdoor alles goed zien en kon maximaal genieten.

Zoals aangegeven kun je met het Ticket Extra 30 minuten eerder naar binnen. Dit kan in de volgende rijken:

Marerijk

 • Sprookjesbos
 • Droomvlucht
 • Twee draaimolens op het Anton Pieck Plein

Reizenrijk

 • Monsieur Cannibale
 • Vogel Rok
 • Avonturen Doolhof
 • Kleuterhof

Anderrijk

 • PandaDroom
 • Spookslot
 • Fata Morgana

Zoals je ziet zijn het vooral de rijken die de focus hebben op de kleinere bezoekers. Ruigrijk, met de python en de andere achtbanen zijn dan ook niet 30 minuten eerder open. Wij zijn zelf alleen in het Sprookjesbos, de draaimolens en Carnaval Festival (meerdere malen) geweest. Hierna was het toch echt bedtijd voor onze kleine vriend.

Efteling parkeerkaart
Ook dit is een aanrader om al online te kopen. Voor ons was het niet perse nodig, omdat wij al vroeg gingen. Maar als je dan toch bezig bent met online bestellen dan kun je dit direct erbij kopen. Ideaal voor wanneer je tijdens de spits naar huis vertrekt. De parkeerkaart kost €10,-.

We hebben een zeer leuke dag/ochtend gehad die zeker voor herhaling vatbaar is! En zullen zeker weer gebruik maken van het Ticket Extra,

Zijn jullie al met je kleine naar de Efteling geweest? En hoe is dit bevallen? Wij gaan zeker snel weer, maar dan naar de Winter Efteling!

Papavertelt is het papablog voor en door papa’s. Mama’s mogen het uiteraard ook lezen.Op deze papablog schrijven twee jonge vaders over de dingen die zij tegenkomen. Dit kunnen baby- of opvoedingsgerelateerde situaties zijn, maar ook alledaagse situaties rondom het vaderschap.

Mocht je ook een keer iets achter willen laten op papavertelt.nl of wil je contact opnemen? Stuur dan gewoon een berichtje naar info@papavertelt.nl


Nick van der Wal4 oktober 2018
IMG_8181-e1529908428389-1400x700-1-1024x512.jpg

5min

In navolging van papa Thijs die een midweek naar Center Parcs is geweest, ben ik met mijn gezin een weekend naar het Safari Resort Beekse Bergen in Hilvarenbeek geweest. Ik moet zeggen, in eerste instantie leek het mij vrij duur, maar achteraf was het elke cent waard…

Ontvangst door de dieren
Eenmaal aangekomen bij het huisje in het Safari Resort zien we direct al diverse dieren aan ons terras, waaronder struisvogels, dromedarissen en neushoorns. Erg gezellig dus! Heel de middag en avond hebben we kunnen genieten van de dieren die rustig door hun landschap lopen en lekker aan het grazen zijn.

Welke faciliteiten zijn er op het Safari Resort
Eigenlijk is alles er wel wat je nodig hebt. Een kleine campingwinkel, (lekker) restaurant, zwembad, voorleeshoek, binnen en speeltuinen, bowlingbaan en nog meer.

Er is echt overal aan gedacht. Je kan het park ook op diverse manieren beleven. Wandelend, met de auto of per boot. Dus of het nu mooi weer is of slecht weer, je kunt altijd wel uit de voeten.

Accommodaties Safari Resort Beekse Bergen
In het Safari Resort zijn er verschillende type accommodaties te boeken. Je kan in een tent, huisje of boomhut overnachten.

Foto: Woonkamer 6 persoons longe

Wij verbleven in een huisje (jungalow) en ook daar was overal aan gedacht. Een ruime woonkeuken met eethoek en comfortabele bank, groot terras met lounge en eetgelegenheid, badkamer met sauna, fijne bedden en verduisterende gordijnen en tot slot stond er een kinderstoel en campingbedje klaar met aankomst (wel aangeven in reservering). Ook was het huisje voorzien van een gietvloer wat met een kruipende baby ook heel hygiënisch en makkelijk is.

Voor jong en oudere kinderen is er een breed aanbod aan activiteiten op het resort zoals een theaterprogramma of uitleg over dieren door de rangers.

Plus- en minpunten van park en Jungalow

Pluspunten:

 • Toegang tot de diverse parken zit bij de prijs inbegrepen
 • (Vrijwel) overal goed uitzicht op de dieren
 • Restaurant met lekker eten
 • Ruim voldoende kinderstoelen in het restaurant
 • Voorleeshoek
 • Een keurig huisje wat van alle gemakken is voorzien
 • Bowlingbaan
 • Top personeel!
 • En natuurlijk alle verschillende soorten dieren

Minpunten:

 • Het is wat aan de dure kant
 • Snel volgeboekt

Conclusie
Ik kan niet anders zeggen dat dit park uitermate geschikt is voor jong en oud. Echt letterlijk overal is aan gedacht, en er is vermaak voor iedereen. Om elke ochtend wakker te worden met verschillende dieren voor je deur is natuurlijk erg speciaal. En bij mooi is het dan ook een genot om lekker buiten te zitten en te genieten van de savanne!

Kortom, mocht je een leuk weekend weg willen met familie en/of kinderen dan is Safari Resort Beekse Bergen een echte aanrader!

Papavertelt is het papablog voor en door papa’s. Mama’s mogen het uiteraard ook lezen.Op deze papablog schrijven twee jonge vaders over de dingen die zij tegenkomen. Dit kunnen baby- of opvoedingsgerelateerde situaties zijn, maar ook alledaagse situaties rondom het vaderschap.

Mocht je ook een keer iets achter willen laten op papavertelt.nl of wil je contact opnemen? Stuur dan gewoon een berichtje naar info@papavertelt.nl