Cinecitta; Van De Nieuwste Bioscoop tot de oudste

Het bar-restaurant van Cinecitta

Cinecitta is al ruim 100 jaar een bioscoop in hartje Tilburg. En hoewel veel Tilburgers dit prachtige pand zullen kennen, zijn veel mensen er nog nooit geweest. Want Cinecitta is oubollig en een bezoek is hoogdrempelig, toch? Wij kwamen er achter dat daar eigenlijk niks van klopt! De bedrijfsleider van Cinecitta, Marnick, heeft ons alles verteld over de oudste bioscoop van Nederland.

In 1916 is de bioscoop opgericht onder de naam ‘De Nieuwste Bioscoop’. Omdat ze een vaste projector hadden mochten ze zichzelf ook echt bioscoop noemen. Cinecitta is hiermee de oudste bioscoop van Nederland, hoewel een bioscoop uit Amsterdam dit ook claimed te zijn. De daarop volgende decennia is er van alles gebeurd in de bioscoop. Tijdens de oorlog werden er voornamelijk Duitse films gedraaid, later zijn er ook nog erotische films vertoond. De filmzalen zijn in handen geweest van verschillende ondernemers tot ondernemers Frans van Beek en Bert Goessens het volledige pand overnamen in 1988. Cinecitta was geboren, vernoemd naar de filmstudio’s in Rome.

Tilburg was in die tijd veel meer bioscopen rijk dan dat ze nu is. Cinecitta voorzag voornamelijk in de vraag naar arthouse films. Maar de verschillende bioscopen in Tilburg kregen moeite om hun hoofd boven water te houden, mede door de komst van de videotheek. Veel bioscopen verdwenen, maar Cinecitta bleef, met moeite, overeind.

Omdat beide ondernemers de 65 jaar naderden zochten ze een koper voor hun bioscoop. Na enige tijd voelde Tilburger Paul Vermee zich geroepen de arthouse bioscoop voort te laten bestaan.


De voorkant van Cinecitta

Na een grondige restauratie en verbouwing zijn er een bar-restaurant, een multifunctionele zaal, een vergaderkamer en een tuin bijgekomen. Naast arthouse worden er ook cross-over films gedraaid. Dit zijn toegankelijker films voor een groter publiek die wel een dieper verhaal hebben. Deze films, zoals The Post en Three Billboards outside Ebbing, Missouri, worden ook bij Pathé en Euroscoop gedraaid. Maar het is Cinecitta die hier het grote publiek voor weet te mobiliseren. Er wordt bij Cinecitta nog wel echte arthouse gedraaid, maar wel in mindere mate. Ze zoeken dan de echte pareltjes in de wereldcinema, voor de liefhebbers. Mede door die veranderingen kan Cinecitta (een van de weinige ongesubsidieerde filmhuizen) haar hoofd tegenwoordig heel goed boven water houden. En dat terwijl ze nauwelijks reclame maken, ze moeten het vooral hebben van mond-tot-mondreclame.

De horeca is, volgens bedrijfsleider Marnick, heel belangrijk voor de bioscoop. “We heten niet voor niks; ‘Cinecitta, films en meer’.” Cinecitta is een hele avond uit, en daar hoort een keuken, met een hele goede chef-kok, ook bij. De bioscoop biedt verschillende arrangementen aan voor bijvoorbeeld een film en diner. Cinecitta onderscheidt zich tegenwoordig dus echt door een hele avond, of dag, aan te bieden. Ze draaien namelijk ook ’s ochtends en ’s middags films. En dat werkt. Zo hadden ze laatst op zondagochtend al 140 gasten. De bezoekersaantallen zijn wel heel weersafhankelijk moet Marnick toegeven. De bioscoop wordt een stuk minder goed bezocht als de zon schijnt, “maar als we oscarfilms draaien zitten we ook in de warmere periodes vol.”


Zaal 1

Mensen stappen moeilijk over de drempel om naar Cinecitta te gaan, maar wanneer je die stap eindelijk gemaakt hebt zal je zien dat de bioscoop helemaal niet zo hoogdrempelig is. Je kan er rustig zitten, wat drinken en eten, dan lekker naar de film en daarna eventueel nog een borreltje doen. Zo’n 40% van de bezoekers van de Cinecitta komen er wekelijks, wat veel zegt over de tevredenheid van bezoekers. Het filmaanbod en de dinerkaart worden regelmatig aangepast, zodat een bezoekje nooit gaat vervelen. Toch blijven veel groepen weg, er komen bijvoorbeeld maar weinig studenten over de vloer.

Zonde, Cinecitta is namelijk ontzettend dynamisch! Ze organiseren veel evenementen en festivals en willen hiermee altijd iets nieuws bieden, naast het reguliere programma. Zo hebben ze IDFA on Tour festival, die de vier beste documentaires van het moment op één dag toont en draaien ze tijdens ‘best of the fest’ de beste films van het International Film Festival Rotterdam. Afgelopen zomer werden op het terras stomme films met live piano begeleiding vertoond, met toelichting van een filmexpert. Op 26 mei vindt het eerste Tilburgs Film Festival plaats.

Cinecitta heeft een hart voor Tilburgse filmmakers en wil deze graag ondersteunen en een kans bieden voor een podium, zodat filmmakers en filmstudenten uit Tilburg een plek hebben voor bijvoorbeeld hun premières. Verder wil Cinecitta in de toekomst heel graag een eigen filmfestival organiseren, waarbij ze de pareltjes uit de wereldbioscoop kunnen vertonen. De plannen hiervoor zijn al in de maak. Ook wil de bioscoop nog uitbreiden, zowel qua ruimte als qua doelgroep. Meer zalen geeft ook meer ruimte om kleine arthouse films te draaien. Die ruimte is er op het moment vaak niet.

Cinecitta is echt films en meer, ze doen hun best om buiten het reguliere filmprogramma zo veel mogelijk aan te bieden. Ze ontwikkelingen zichzelf constant en komen onder andere met verschillende festivals, evenementen en specials. Ze willen mensen een hele avond uit geven. Mensen moeten lekker eten, een mooie film zien en met een goed gevoel vertrekken. De ervaring om de film heen is heen belangrijk voor Cinecitta. Dat, en het prachtige pand, is wat Cinecitta uniek maakt. Dus wil jij een keer lekker eten, borrelen of naar de film, of wil je al deze dingen combineren in een hele avond uit? Dat moet je Cinecitta zeker niet vergeten!

Floris Biemans

Floris (25) is zeven jaar geleden in Tilburg komen wonen om te studeren. Inmiddels ziet hij zichzelf als een echte Tilburger en is hij volledig ondergedompeld in de Tilburgse cultuur. Met één been voor de bar en één been erachter heeft hij de Tilburgse horeca de afgelopen jaren van binnen en van buiten leren kennen. Floris heeft Tilburg altijd gezien als een stad van vernieuwing, ontwikkeling en vooral veel potentie. Van Spoorzone tot Piushaven tot centrum, hij is overal graag te vinden. Voor Wij Zijn Tilburg gaat hij zijn kennis over de stad gebruiken om Tilburg eens flink onder de loep te nemen.