CORONA GOOIT ROET IN HET ETEN BIJ MARIAMAAND, MAAR TOCH KAARSJES ÈN SNOEP

IMG_1523
Dit jaar staan er voor het eerst sinds 1940 geen snoepkramen bij de Hasseltse Kapel tijdens de Mariamaand in mei. Corona gooit roet in het eten. Traditiegetrouw kochten veel ouderen een zakje snoep voor hun (klein)kinderen nadat ze naar de kapel waren geweest. Snoepverkopers Cindy en John van den Dries verkopen nu hun ouderwetse lekkernijen online, inclusief kaarsjes.

“Tja” zucht John van den Dries, de derde generatie snoepverkoper, en hij rolt de karakteristieke rood-witte marktzeilen maar weer op. Voor de vorm en voor dit interview had hij deze maar weer even van stal gehaald. “In principe waren we er al volledig klaar voor, hier leven we samen wel naar toe. Je staat toch een hele maand, dagelijks 12 uur lang, in weer en wind achter die kraam.” Voor het eerst sinds ongeveer 1940 zullen er geen snoepkramen staan bij de Hasseltse kapel. “En dat door zoiets onzichtbaars en ontastbaars als een virus, dat is moeilijk te bevatten.” Tot en met 1 september mogen er geen vergunde evenementen plaatsvinden, het plaatsen van de snoepkramen bij de Hasseltse kapel valt hier ook onder.

De Mariamaand is echt een begrip in Tilburg, tijdens de maand mei komen jaarlijks 100.000 bezoekers naar de Hasseltse kapel, het oudste religieuze monument van Tilburg, ze dateert omstreeks 1536. Bezoekers zoeken hier bezinning, vinden er stilte, komen bidden of even een kaarsje aansteken.

“Opa (Jan van den Dries) is begonnen met de snoepkraam omstreeks 1940. Met nog een klein tafeltje om wat extra centjes te verdienen om voor zijn negen kinderen te zorgen. Dit was zo’n succes dat het kraampje steeds maar bleef groeien.” Ook toen vader (Jan van den Dries) het overnam van zijn vader. In 1980 werd de kraam uitgebreid en nu hebben ze ruim 250 soorten snoep. “Onze snoepkraam is al jaren te vinden tijdens de Meimaand bij de Hasseltse kapel. Vroeger kregen de kinderen een snoepje als beloning als zij zich goed hadden gedragen tijdens de kerkdienst. Omdat wij wel van traditie houden zijn de echte ouderwetse snoepjes nog steeds te vinden bij ons.” Hoe gek je het ook kan bedenken, ze hebben het voor je. Wat dacht je van botersnoepjes, anijsbrokken, Jodevet, salmiakpoeder, nougat, kaneelbrokken, stroopsoldaaltjes, duimdrop, chocolade spekken en zuurstokken. Heel veel verschillende soorten snoep die je niet snel meer in de supermarkt tegen zal komen.

Maar dit jaar moet van den Dries het dus anders aanpakken, daarom heeft hij zijn complete snoepcollectie online gezet. “De inkopen waren natuurlijk al gedaan en iedere euro die we kunnen verkopen in deze tijden is natuurlijk hard nodig. Daarnaast kregen we al heel veel berichtjes over bezorgde vaste bezoekers, ze vroegen zich af hoe het dit jaar met de kramen zit, want ze wilden wel weer snoepjes kopen! Maar wat ik nog wel belangrijker vind, is dat we deze traditie in stand houden. Ook om elkaar een (snoep)hart onder de riem te steken.” Zo zouden volgens van de Dries misschien de rollen eens omgedraaid mogen zijn “Dat de kinderen en kleinkinderen bijvoorbeeld nu eens een zakje ouwerwetse lekkernijen bestellen voor oma om haar te verrassen, ik weet zeker dat dat heel veel ouderen op dit moment erg goed zal doen.” De snoep is te bestellen in kleine zakjes, per stuk of in een snoepzak welke je zelf kunt samenstellen.

 

Foto: Hasseltse kapel vol kaarsjes

Maar in de bestellijst op de website valt nog meer op. “In overleg met de beheerder bieden wij inderdaad ook kaarsjes aan. Deze worden daadwerkelijk aangestoken in de Hasseltse Kapel, de opbrengst hiervan is ook voor de kapel zelf.” Ze missen door corona een groot gedeelte van de inkomsten om de kapel en het park te kunnen onderhouden. Dat kaarsjes branden kan vooral in deze vreemde tijden geen kwaad volgens de beheerster. “Voor veel mensen, ook minder streng gelovigen, is de Mariamaand een bijzonder moment. Maria is ook meer een spiritueel persoon voor velen.” Juist in deze onzekere periode kan Maria voor veel mensen toch een soort houvast en steun bieden.

Het zal voor John en Cindy wel even wennen zijn om nu al het snoep te verkopen vanuit huis en ook het rondbrengen van de bestellingen zal nog een logistieke uitdaging worden. “Oh man, maar je bent niet alleen snoepverkoper, ook al die warme gezichten, verhalen en herinneringen die je ziet en hoort bij de Kapel, dat maakt het ieder jaar zo mooi. Dat mis ik nu al. Ik hoop echt dat alles weer snel normaal is en zie nu al uit naar de Mariamaand in 2021!”

 

Bestellen
Snoep bestellen kan via www.snoepkjes.nl 

Vanaf 15 euro aan snoep bezorgen ze gratis in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Goirle.
Onder de 15 euro rekenen ze € 2,50 bezorgkosten.
Betaling kan met de pin aan de deur of met een Tikkie.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.