CORONAVIRUS DWAALT DOOR WINKELSTRATEN

WhatsApp Image 2020-12-16 at 12.42.35
De winkelstraten in Tilburg zijn aardig verlaten, de nieuwe lockdown door corona doet zijn best. Het virus liet vooralsnog zijn aanwezigheid zien door leegte, maar vandaag was het ook zichtbaar en tastbaar in het centrum van onze stad waar te nemen in de vorm van een mega coronavirusinstallatie door kunstenaar Tim Hobbelman.

Hartkloppingen en een zware ademhaling worden afgewisseld met toespraken van Mark Rutte, het geluid komt uit de kern van het virus. De gigantische verlichaming van het coronavirus is zo’n 3 meter groot en gaat daadwerkelijk alle kanten op. Hoewel Tim, volledig gehuld in “quarantaine outfit” zoals we deze kennen van de IC’s en teststraten, hard zijn best doet, laat het virus zichzelf lastig sturen. “Net zoals in de werkelijkheid, hij is onvoorspelbaar en gaat alle kanten op. Fysiek is het voor mij een hele opgave om dit virus onder controle te krijgen” en precies die metafoor wilde hij ook ondergaan. Vooral in het begin van de pandemie was het virus voor hem een ver van zijn bed show, dit zette hem aan het denken. “Ik begreep het niet. Het kwam van ver en was onzichtbaar, maar toch greep het ons allemaal. Ik wilde het voor mezelf zichtbaar maken en me er door laten imponeren, in dat opzicht is het ook wel een egocentrisch werk”

Foto: Kim Pattiruhu

Hobbelman is al sinds maart met het werk bezig en het is zijn grootste installatie tot nu toe. Eerder maakte hij als “afvalkunstenaar” al vele dieren van afgeschreven elektrische apparaten en een enorme wolk van koffiebekers, “het recyclen en hergebruiken van materialen kenmerkt mijn werken wel”. Het coronavirus bestaat echter uit strakke, brandschone (zelfs ontsmette?) en vlamnieuwe aluminium buizen en een hoop ongebruikte toiletontstoppers. Of hij van zijn geloof gevallen is? “Nee, grappig inderdaad, de installatie bestaat nu uit nieuwe onderdelen, maar het gedachtengoed blijft wel hetzelfde. Het zijn namelijk wél bestaande onderdelen, dingen die voorhanden zijn, welke ik samen heb gebracht tot een geheel nieuwe vorm.” Of de ontstoppers ook een knipoog zijn naar de toiletrol-hamsteracties van tijdens de eerste lockdown, kan hij niet beamen. “Maar zoals bij alle kunst, geef er vooral je eigen betekenis aan”, lacht hij. Echt een diepe boodschap of statement heeft het werk niet, “Ik wil hiermee niet een voor- of tegengeluid laten horen en ook met de politiek heeft het niets te maken hoor”. Eén ding is wel zeker, met een virusdeeltje van 3 meter voor je neus, wordt ontkennen wel een stuk ingewikkelder.

Foto: Kim Pattiruhu

Het coronakunstwerk zou eigenlijk onderdeel zijn van Kaapstad, een festival voor kunst in de openbare ruimte in onze stad. Maar door corona ging dat niet door. How ironic. “Toch werd ik verliefd op het ontwerp, op het verhaal erachter. Dus heb ik het afgemaakt. Ik heb lang getwijfeld wat ik er mee moest.” Deze strenge lockdown vond Hobbelman het juiste moment. “Ik wilde het winkelende publiek ook niet tot last zijn of onveilige situaties veroorzaken. Na de nieuwe persconferentie wist ik het zeker: dit is mijn kans”.

Inmiddels staat het virusdeeltje weer op stal, “echt heel bizar, ik ben tijdens mijn tocht echt even één geworden met mijn werk. Het was een eenzame strijd en ik voel mijn lijf ook aan alle kanten nu.” Wanneer het coronakunstwerk weer de straat op mag? “Niemand weet waar en wanneer het virus weer de kop opsteekt…”

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.