ARCHIEF: DE BEVRIJDING VAN TILBURG

DSC04235

Het Tilburgse accent is soms moeilijk te verstaan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik soms ook mijn best moet doen om iemand te verstaan die nog écht Tilburgs praat. Maar ik ben blij, want we mogen hier de taal spreken die wel zelf willen, Nederlands, in welke hoedanigheid dan ook. Dat we nu geen Duits spreken, al dan niet met Tilburgs accent, hebben we te danken aan de geallieerden die Nederland in 1944 bevrijd hebben. Maar Nederland is niet in één keer bevrijd, dat is deel voor deel gebeurd en zo heeft Tilburg haar eigen hoofdstuk in deze geschiedenis. Maar wanneer en hoe is Tilburg precies bevrijd? We zochten het voor je uit.

Onze echte eerste bevrijders zijn onze doedelende westerburen, de Schotten. Op 17 oktober 1944 komt de 15e Schotse infanteriedivisie, bijgenaamd de ‘Red Lions’, via twee kanten onze stad binnen. Niet alleen vergezeld door tanks, maar ook door een korps doedelzakspelers. De divisie stond onder leiding van Collin M. Barber, waar de Generaal Barberstraat in Tilburg later na vernoemd is. Een dag later werd de generaal, gekleed in vol Schots ornaat (inclusief kilt), ontvangen door burgemeester J. van Mortel en kreeg hij, waarschijnlijk door gebrek aan zilver of goud, een bronzen legpenning.

Er volgde en muzikale show geleid door het de pipe band van de divisie. Ten zuiden van het Paleis in Tilburg staat een beeld van een bronzen doedelzakspeler in militair ornaat om ons Tilburgers te herinneren aan de bijdrage van de Schotten in de bevrijding van Tilburg. Het beeld is in 1989 opgericht, er waren veel Schotse oud-strijders bij de onthulling.

In de laatste slagen om de Tilburgse vrijheid hebben 54 burgers het leven gelaten. Ook waren er veel slachtoffers onder de Schotse en Nederlandse militairen, die een heftige strijd voerde tegen de bezetters in Broekhoven. Na de bevrijding van Tilburg is er nog twee maal een V1 neergestort op de stad, iedere keer met 22 slachtoffers als gevolg.

Floris Biemans

Floris (25) is zeven jaar geleden in Tilburg komen wonen om te studeren. Inmiddels ziet hij zichzelf als een echte Tilburger en is hij volledig ondergedompeld in de Tilburgse cultuur. Met één been voor de bar en één been erachter heeft hij de Tilburgse horeca de afgelopen jaren van binnen en van buiten leren kennen. Floris heeft Tilburg altijd gezien als een stad van vernieuwing, ontwikkeling en vooral veel potentie. Van Spoorzone tot Piushaven tot centrum, hij is overal graag te vinden. Voor Wij Zijn Tilburg gaat hij zijn kennis over de stad gebruiken om Tilburg eens flink onder de loep te nemen.