DE BRABANTSE BURENRUZIE

Foto: VI Images

Wij als Tilburgers zijn het over één ding onvoorwaardelijk eens; NAC is best een stomme club. Maar hoe is deze rivaliteit eigenlijk tot stand gekomen? Voorbereidend op de Brabantse Derby van deze zondag zetten we de voorvallen even op een rijtje. 

Voor Willem II is NAC de club waar het meest tegen gevoetbald is. Helaas is het zo dat NAC deze ontmoetingen het meest won, namelijk zesentwintig keer tegenover drieëntwintig. Het valt dus allemaal wel mee, we gaan deze zondag namelijk ook gewoon winnen en dan staan we nog maar twee duels achter. De rivaliteit bestaat uit een diepgewortelde haat voor elkaar, grappen uithalen vóór, en uitbundig anti-NAC liederen blèèren tijdens de wedstrijd. Maar zoals een krantenkop al stateert: de rivaliteit is groot, maar gaat nooit te ver. 

Een korte geschiedenis van de grappen en grollen die zijn uitgehaald tegen Bredrama volgt. 

Wanneer NAC het een aantal jaren geleden financieel zwaar had, hing Willem II een spandoek op bij het Rat Verlegh Stadion met daarop ‘Help NAC de winter door’. Onder het spandoek hebben de Tilburgse grappenmakers toen heel gul een aantal broden en oude kleren gedoneerd. 

Wanneer onze helden een aantal jaar later in de Kuip de bekerfinale spelen, krijgen onze stadsgenoten het briljante idee om een badkuip te laten bezorgen in Breda. NAC vindt hun club namelijk wel stoer genoeg om zichzelf officieus ‘cupfighters’ te noemen. ‘Doede gullie ut mar mee deze Kuip’ stond er op de luxe, wederom gedoneerde, badkuip die onze mede Willem II supporters toen in Breda af hadden geleverd.

We houden hier ook wel van spandoeken en stickers, want ja, daar maak je niks écht mee kapot. Zo zijn we dan ook weer. Zo hebben we dit jaar een aantal Bredase straten een andere naam gegeven. Dat is niet perse een pesterij, daar maken we Breda gewoon een klein beetje mooier mee. Zo heet een straat in Baroniestad nu de FranSolLaan en een andere het Kruikenpad. Schitterend. 

In de aanloop op deze derby hebben we weer genoeg moeite gestoken in een aantal mooie spandoeken om de stad Breda een beetje op te fleuren. We doen ons best. NAC probeert ons soms ook te pesten. Maar daar trekken we ons niks van aan, want ja, we weten het allemaal: de mannen van Willem II zijn stoere kerels. 

P.S. zoals Mr. Kermis oftewel Ron Schuurkens ooit zei: ‘Geintje man’.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.