DE EUROPESE PARLEMENTSVERKIEZINGEN IN HET KORT

parlamento-europeo
De Europese Parlementsverkiezing staat weer voor de deur. Maar weet jij eigenlijk wat dat inhoudt? Wij zullen het je in dit artikel even fijntjes uitleggen.

Waar stem ik op?
De verkiezingen voor de leden van het Europees parlement worden eens in de 5 jaar gehouden. Er zijn 751 zetels die gevuld moeten worden door afgevaardigden uit 28 verschillende lidstaten. Uit iedere lidstaat is een vast aantal parlementariërs afkomstig. Het aantal leden dat een land vertegenwoordigt was ooit afhankelijk van het aantal inwoners van dat specifieke land. Tegenwoordig heeft het aantal zetels meer te maken met de positie die een land heeft binnen de EU. Er is dus geen sprake van evenredige vertegenwoordiging. Of wij het hier helemaal mee eens zijn? We zullen dit artikel maar even objectief houden. Nederland heeft 26 vertegenwoordigers in het Europees Parlement. In dat parlement zitten geen afzonderlijke nationale partijen, maar Europese partijen. Dat zijn veelal nationale partijen die een verbinding aan zijn gegaan met partijen uit (minimaal) 5 andere lidstaten. 

Waar moet ik rekening mee houden?
Je kiest voor Europa. De onderwerpen om rekening mee te houden tijdens het kiezen gelden dan ook op grotere schaal dan die tijdens de verkiezingen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten of de Tweede Kamer. Ben jij bijvoorbeeld voor of tegen het gelijk verspreiden van vluchtelingen over de EU-landen? Moeten we als Europa meer geld investeren in de ontwikkeling van arme gebieden? Is het nodig om strenger op te treden bij overschrijdingen van de grenzen van de CO2-voetafdruk in Europa? Geen zin om alle onderwerpen en partij- programma’s door te spitten om jouw perfecte kandidaat te vinden? Dan hebben we hier een linkje voor je naar de stemwijzer. 

En dan nog de specifieke persoon..
Dat kan hier in Nederland! In ons land is het namelijk mogelijk om een voorkeursstem uit te brengen omdat wij werken met open lijsten. Dat wil zeggen dat je kunt stemmen op de kandidaat van jouw keuze ook al is deze geen lijsttrekker. Wanneer deze kandidaat genoeg stemmen krijgt kan hij/zij alsnog een zetel in het Europese Parlement krijgen. Sommige landen werken met gesloten lijsten, dan kiezen de partijen zelf hun afgevaardigden. 

Dan weet je een beetje hoe het in elkaar zit! Bij deze de Europese Parlementsverkiezingen voor Dummies. We zien jullie donderdag 23 mei in het stemhokje! 

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.