DE FRIKANDEL VAN GUUS MEEUWIS

DE FRIKANDEL VAN GUUS MEEUWIS

Vorige week schreven we over het nieuwe kookboek van Guus Meeuwis en Dick Middelweerd. Hoewel de meeste mensen Guus kennen van zijn muziek, kan de Tilburger ook goed koken. In zijn tweede kookboek, genaamd ‘Het Jaar van Guus en Dick’ staat onder andere een recept voor de favoriete frikandel van Guus.

Zelf een frikandel maken onmogelijk? Niet als het aan Guus en Dick ligt. Het kost wat meer moeite maar dan heb je ook wel echt een frikandel extraordinaire. Je maakt de frikandel als volgt:

Verhit de frituurpan tot 160 °C.

Doe alle ingrediënten voor de frikandel in de keukenmachine en draai het vlees fijn. Proef het gehakt en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Voeg als de massa iets steviger moet zijn nog wat extra paneermeel toe.

Roer voor de topping de mayonaise en het limoensap door elkaar in een kommetje. Haal de sjalotringen door de bloem, klop een teveel eraf en frituur ze in een paar minuten krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Verhit de frituurpan nu op 180 ˚C.

Bekleed een schoon werkvlak met vier vellen plasticfolie. Vul een spuitzak met het gehaktmengsel en spuit 4 frikandellen op de plasticfolie. Rol het plastic strak om het vlees en vorm tot een worstje – draai de uiteindes van de folie aan.

Breng een pan water aan de kook. Leg de frikadellen in de pan en draai het vuur laag – het water mag nu niet meer koken. Pocheer de worstjes 8 minuten, haal ze uit de pan en laat ze drogen op een schone theedoek.

Haal de frikandellen uit de folie, snijd ze in de lengte open en frituur ze in de hete olie in 5 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze met de limoenmayonaise, gefrituurde sjalot, goeisin-saus, bosui, cornichons en jalapenopeper.

En smakelijk eten jonguh!

Voor 4 personen:

  • 250 gram rundergehakt
  • 250 gram varkensgehakt
  • 250 gram kippengehakt
  • 3 theelepels versgemalen zwarte peper
  • 3 theelepels zout
  • 1½ theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • 2 theelepel mosterdpoeder
  • 1 stukje foelie
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 6 eetlepels paneermeel

Voor de topping:

  • 200 ml mayonaise
  • Sap van 1 limoen
  • 2 sjalotten, gepeld, in ringen
  • 30 gram bloem
  • 4 eetlepels goeisin-saus (zie blz. 23 in het boek of gebruik hoisinsaus)
  • 1 bosui, in ringen
  • 4 cornichons, in plakjes
  • 1 jalapeño, in ringen

Extra nodig:

  • Frituurpan met
  • Plantaardige olie
  • Keukenmachine
  • Spuitzak met grote, gladde spuitmond

Bron: Culy.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.

X