DE IJSKRAAM VAN VITTORIO

Aan de Piushaven, voor de brug naar Villa Pastorie, is hij te vinden; onze Vittorio. De vrolijke man zet hier heel de zomer zijn ijskraam neer en bouwt er iedere keer weer een hele Perzische woonkamer/loungehoek omheen. “Ik wil mensen verbinden, iedereen kan hier z’n verhaal doen. Hier, kom gezellig zitten!” Zegt hij dan ook breed lachend als ik eigenlijk m’n lunchpauze al te lang heb doorgetrokken. 

Heerlijk met dit weer, een ligstoeltje aan de Piushaven, Perzisch ijsje in je hand, wat wil een mens nog meer? Vittorio vertelt dat het vooral ’s avonds druk is: “Dan komen er veel mensen uit de buurt gezellig bij elkaar om verhalen te delen.” En natuurlijk Vittorio’s heerlijke handgemaakte ijs te eten. Ik krijg een lepeltje vol in m’n mond geduwd. In eerste instantie hele heftige smaken voor mijn (redelijk) Nederlands smakenpalet, maar na van de initiële schrik te zijn bekomen een heerlijke combinatie van rozenwater, kardemom, gember, saffraan, frambozen en kersen. En romig dat het is! Vittorio maakt het ijs helemaal zelf, naar Perzisch recept. Zelf is hij ooit “heeeel lang geleden” ook als vluchteling uit Iran naar Tilburg gekomen. Nu is zijn missie het verbinden van culturen en mensen. “Ik ga nu ook regelmatig poëzie avonden organiseren, daar kan iedereen dan gezellig met elkaar praten met een ijsje, koffie of thee.” 

De ijskraam van Vittorio is een ontmoetingsplaats voor culturen, stadgenoten, buurtbewoners.. Iedereen! Ik zou dan ook zeker aanraden om daar een dezer heerlijk warme dagen eens neer te ploffen en te genieten van een lekker ijsje, en natuurlijk het gezelschap van de beste man zelf.

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.