DE KRONIEKEN VAN: FATGUYS

IMG_6080
De Fatguys, wie kent ze niet? Gijs de Feijter en Phil van Roij begonnen in 2014 met hun DJ-act. De mannen hebben al op festivals als de Roadshow, Rebirth en Dreamvillage gestaan en organiseren hun Fatste Feestje in alle uithoeken van het land. “Als er maar gefeest wordt!”, lacht Gijs, “En je moet één ding nooit vergeten. Wat er ook gebeurt, altijd blijven eten!” En dat is tot op de dag van vandaag het motto van de Fatguys. De twee kwamen langs voor een interview, al mag ik het officieel geen interview noemen, aangezien ik geen enkele vraag hoefde te stellen. “We zouden makkelijk nog een paar uur door kunnen praten! Helemaal met carnaval op komst!”, aldus Phil.

Ze staan aan de vooravond van een gigantisch drukke carnaval met maar liefst 16 boekingen in 4 dagen. Dinsdag hebben ze vrij om zelf nog even aan te kunnen sluiten in de polonaise, “of om helemaal afgetakeld in bed te liggen, maar dat zien we nog wel!” zegt Gijs terwijl hij de kabel van zijn microfoon uit de knoop aan het halen is. Phil scrolt op zijn laptop rustig door de laatste top 50 met carnavalskrakers heen. Een soort van stilte voor de storm, maar dat is deze carnaval misschien wel erg letterlijk te nemen. Maar hoe hebben deze twee Tilburgse (althans, één Tilbo en één import) heren elkaar gevonden?

 

Foto: Fatguys back in the days. Links Gijs en rechts Phil.

Phil-ip & Gijs de barman
Phil was een aantal jaren geleden aan het werk als bedrijfsleider bij Café Philip toen de jonge, onbezonnen, ietwat mollige Gijs solliciteerde voor een baan als barman. “Op mijn proefdag heb ik het mega gezellig gehad achter de bar bij Philip! Maar echt functioneren deed ik niet. Het was daar op de begane grond gewoon te druk. Ik houd ervan om contact te hebben met mensen en een feestje te bouwen! Maar dat lukt niet als je constant een rij voor de bar hebt staan.” Daar was Phil het wel mee eens. “We hebben Gijs toen verplaatst naar de Pub. Een kleine ruimte in de kelder van Philip waar max. 80 man kunnen staan. Want achter die drukke bar op de begane grond ging hij het niet redden.”

Dat bleek een briljant idee. “Er stond daar bijna nooit iemand, daar baalde ik van. Dus begon ik mijn eigen muziek te draaien via de muziekcomputer achter de bar. En ik probeerde mensen die beneden naar de wc gingen te lokken als een soort propper.”, vertelt Gijs. “Ik draaide vooral hitjes en guilty pleasures, muziek voor iedereen!” Phil maakte destijds als bedrijfsleider iedere stapavond rondjes om alle ruimtes van het café te controleren. De Pub was altijd een ondergeschoven kindje geweest, maar ook Phil bleef steeds langer in de ruimte hangen tijdens zijn controlerondjes om Gijs te helpen met zijn muziekkeuzes. En toen Phil samen met Gijs met de muziekcomputer aan de slag ging stond de Pub iedere avond dat het duo aan het werk was ram vol! Gijs ging aan de slag als M.C. en Phil nam de muziek over.

“Na een aantal jaar in Philip te hebben gewerkt zijn we allebei iets anders gaan doen, maar we werden regelmatig terug gevraagd. Zelfs op de begane grond van Philip! Toen hebben we besloten dat we niet meer met de muziekcomputer konden draaien, maar een echte DJ-set moesten gaan gebruiken. Dat was het moment waarop we dachten: ‘we moeten nu besluiten of we hiermee verder gaan. Zo ja, dan moeten we het serieus aan gaan pakken. Zo nee, dan houden we er gewoon helemaal mee op.’ Het werd de eerste optie.”, lacht Phil.

Phil good Fat Gijs
Hoe de twee aan de naam Fatguys zijn gekomen? “Leuk verhaal, ik was vroeger best wel dik. Mijn ‘artiestennaam’ werd dan ook Fat Gijs. Maar we waren natuurljk met zijn tweeën. Phil werd Philgood en samen was dat Fat Good. “Dat vonden we niks, dus hebben we onszelf Fatguys genoemd. Maar niet omdat Phil dik was, nee dat was een sexy womanizer. De ‘fat’ in Fatguys staat ook niet voor dik, maar voor vet, als in vet gaaf of cool!”, grapt Gijs. Vanuit de naam zijn we verder gaan denken over een concept. “We gingen vaak naar de McDonald’s, zowel voor als na optredens. Op een avond besloten we een stuk of vijftien hamburgers te kopen omdat die in de aanbieding waren. Die namen we toen mee naar een optreden. Vijftien hamburgers is natuurlijk te veel voor twee personen dus begonnen we de burgers uit te delen. Dat sloeg ontzettend aan. Daarna was het tijd voor een deal met de Mac!”

Fatgirls
Fastfood en feest. Er zijn maar weinig dingen die beter bij elkaar passen. Maar er miste iets. De heren waren een avond naar Disco Snolly en raakte geïnspireerd door de meiden in glitterpak die het publiek bij de acts betrokken en op het podium schitterden. “Dat moeten wij ook!”, dacht Phil toen, en zo zijn de Fatgirls ontstaan. Meiden die in een jurkje met fastfoodthema rondfeesten door de zaal en shotjes, hamburgers en snoep uitdelen. Als dat de boel niet opzweept weten wij het ook niet meer!
Foto: Fatguys tijdens festival Dreamvillage
Fatte Gigs
De Fatguys hebben een echte boost gekregen toen ze als eerst op de hele wereld een Silent Disco in de McDonald’s organiseerde samen met McDonald’s Tilburg Centrum. Ze haalde daarmee zelfs RTL Late Night! “Daarna begonnen de boekingen echt binnen te stromen. Phil en ik hebben toen ook besloten om onze banen op te zeggen en ons volledig te focussen op Fatguys.” Hun ultieme DJ droom? “Uiteindelijk om net als Snollebollekes het Gelredome uitverkopen op onze eigen naam!”

Dat lijkt misschien nog ver weg, maar de heren laten er geen gras over groeien. Met carnaval kun je de Fatguys dus op wel 16 verschillende locaties vinden. Vorig jaar stonden zo ook al met regelmaat in het buitenland en ook de festival-agenda van dit jaar begint steeds voller te raken. Eén ding kunnen ze garanderen: dat wordt één groot feest! En om mee af te sluiten moet je één ding nooit vergeten. Wat er ook gebeurt, altijd blijven eten.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.