DE KRONIEKEN VAN: GRAFISCH ONTWERPER JULIEN ARTS

JA_Portet
Julien Arts is een in Tilburg gevestigde grafisch ontwerper en illustrator. Hij creëert op een speelse en gedurfde manier uitgebreide merkidentiteiten, illustraties en concept gedreven werk. Wij Zijn Tilburg interviewde hem over zijn magische illustraties, carrière, toekomstplannen en stille ambities. 

“Het liefst zou ik een creatief dreamteam samenstellen en de wereld veroveren.”

Hoe ben je in het vak gerold?
,,Toen ik begon aan mijn studie op SintLucas had ik nog geen flauw idee welke kant ik op zou gaan. Grafisch of meer ruimtelijk ontwerper. Pas na mijn uitwisseling voor 1 jaar in Engeland naar de Lincoln University wist ik zeker dat ik grafisch ontwerper wilde worden. Ik heb vervolgens een ontzettend leuke, mooie, leerzame tijd gehad op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Na mijn toffe stageplekken (Barcelona bij Twopoints.net & Amsterdam bij Matte.nl) ben ik teruggevraagd als junior ontwerper in Amsterdam bij Matte.nl. Daar heb ik de wereld ontdekt van de lifestyle en retail ontwerp en vervolgens een mooie vervolg ontwerp-reis gemaakt naar diverse bureau’s in Eindhoven (Ehdv.nl) en Tilburg (van Heertum). Dit heeft mij gevormd tot de ontwerper die ik nu ben geworden. En kan ik me nu, met de kennis en ervaring die ik heb opgedaan, positioneren als Freelance Grafisch Ontwerper vanuit het prachtige, bescheiden, creatieve Tilburg.”

Hoe zou je jouw werk omschrijven?
,,Vrolijk, kleurrijk, hedendaags, internationaal. Ik ben altijd op zoek naar een zo helder mogelijke communicatie met een creatieve twist. Doel is om mijn opdrachtgevers te verrassen, te enthousiasmeren en uit te dagen om zo samen tot een mooi helder einddoel te komen, dit doormiddel van mijn ruime kennis en creatieve geest en pakkende beeldtaal.”

Julien Martin

Dus wat maak je?
,,Als grafisch ontwerper focus ik mij vooral op het ontwerpen van identiteiten en het bewaken daarvan. Identiteit is een groot begrip binnen ons vakgebied. Het kan van alles zijn. Bijvoorbeeld identiteit als in het maken van huisstijlen, logo’s en het doorvertalen op diverse online/offline uitingen, tot aan het conceptueel vastleggen van iemands identiteit. Ik begeleid ondernemers bij het hele proces om het door hun gewenste creatieve doel te bereiken.”

Hoe maak je het?
,,De basis blijft altijd een pen en papier, hiermee creëer ik het begin van mijn ontwerp, wat vervolgens met de computer verder uitgewerkt kan worden. Soms rijk ik uit naar het creëren van illustraties op mijn iPad of iPhone. De middelen om iets te creëren zijn altijd wisselend. Welke handvatten ik mij toereik is altijd anders. Ik werk graag op gevoel. Zoekende naar een beeld en of kleuresthetiek is iets ongrijpbaars..”

Op welke projecten ben je het meest trots?
NBA China:
,,Ruim 1,5 jaar geleden ben ik gevraagd om de merchandise graphics te ontwerpen voor NBA China — Season 2016/2017. Jarenlang heb ik zelf fanatiek gebasketbald en nu kreeg ik de kans om als grafisch ontwerper zo’n grote droomklus te klaren. Ongelooflijk dat ik voor alle basketbal fans in China, dus een miljoenen publiek, T-shirts mocht ontwerpen vanuit mijn woonkamer in Tilburg. Zo zie je maar dat de wereld tegenwoordig goed bereikbaar is.”

NBA China – Julien Arts

Humans of Tilburg:
,,Als Tilburger wil je ook steeds meer iets betekenen voor jouw stad waar je gevestigd zit. Fotografe Merel van Dooren kwam een paar jaar geleden op mijn pad. Ze zocht een ontwerper die voor haar een fotoboek wilde ontwerpen. Een toffe kans, die ik niet kon laten schieten. Een super samenwerking en een eer om iemands werk vast te mogen leggen in een boekvorm. Dit alles is tot stand gekomen door Tilburgs eigen Gianotten Printed Media en Citymarketing. Het boek is te koop op diverse sites, maar het mooist vind ik, dat iedere toekomstige nieuwe bewoner van Tilburg dit boek gratis krijgt als welkoms-cadeau!”

Humans of Tilburg – Julien Arts

Alter Ego Julien Martin:
,,Ook ik, als creatieveling, ben altijd op zoek naar een eigen beeldtaal, een speelveld waar ik mezelf in kan ontdekken en verrassen. In samenwerking met Martin Lorenz uit Duitsland hebben we Julien Martin gecreëerd. Wij maken, door middel van teken-apps op de iPad en iPhone, diverse kunstwerken. In de loop der jaren hebben we een eigen beeldtaal gecreëerd. Deze vernieuwende beeldtaal wordt inmiddels al goed ontdekt door diverse mensen/fans/galerieën en vergeet social media niet. Julien Martin is een geweldige creative/visuele uitlaatklep waar we de wereld een stuk mooier mee proberen te maken.”

Julien Martin

Op welke manier inspireert Tilburg je?
,,Tilburg is een ruwe diamant, een stad met ontzettend veel creatieve talenten in de breedste zin van het woord. Een stad die mij de afgelopen 3 jaar heeft verrast met alles wat er zich ontwikkeld heeft. Dit maakt mij trots om als ondernemer te werken aan een nog mooier en creatiever Tilburg.”

Welke projecten liggen er in de toekomst?
,,Ik hoop meer mijn creative stempel te kunnen drukken op Tilburg. Daar ben ik al kleine stappen in aan het maken. Ik ben bijvoorbeeld op het moment druk bezig met het ontwerpen van de maandposters voor Club Smederij, ik ben bezig met een jubileumboek en werk aan identiteiten voor diverse grote en kleine ondernemingen in en rondom Tilburg.”

Wat zou je nou écht een keer willen doen?

  • Een solo expositie in Tilburg met het werk van Julien Martin.
  • Een creatieve dreamteam formatie opzetten en daar de wereld mee veroveren.
  • Les geven op een kunstacademie. 

Benieuwd geworden naar het werk van Julien? Op zijn website is een hoop te vinden. Of kijk binnenkort eens rond op straat, misschien spot je wel een poster van hem!

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.