DE KRONIEKEN VAN: KOK THOM HEHEMANN

thom hehehmann
Thom Hehemann (onderdeel van Goldfished) oftewel ThommyCooking is een Tilburgse kok met grootse plannen. Thom is jong begonnen met koken en heeft nu dan ook al een indrukwekkend CV. Wij Zijn Tilburg ging met dit veelbelovende chefke zitten om hem eens even wat beter te leren kennen.

Jong geleerd..
Thom is opgegroeid in een gezin waarin eten niet geheel onbelangrijk was: ,,Mijn vader houdt erg van koken, hij heeft een Indonesische achtergrond. Mijn moeder een Marokkaanse. Van die twee keukens heb ik van jongs af aan dus al een hoop meegekregen. Op vakanties probeerden we ook altijd de locale delicatessen. Mede door mijn ouders heb ik veel kunnen proeven en daardoor ben ik echt van eten gaan houden.” 

Thom Hehemann

Opleiding
Thom wist al vroeg dat hij kok wilde worden. Na de middelbare school schreef hij zich in bij de Cas Spijkers Academie in Breda. Tegen die tijd had hij al jaren ervaring opgedaan in o.a. de keuken van Square (je weet wel, waar nu de Burger King zit). Tijdens het eerste jaar van zijn opleiding liep hij stage bij een 1-sterrenrestaurant in Eindhoven genaamd Wiesen. ,,Ik ben toen heel laag begonnen, maar heb me tegen het einde van mijn stageperiode netjes omhooggewerkt. Ik mocht toen zelfs mijn eigen kant draaien!” Thom was dan ook heel erg gemotiveerd tijdens zijn koksopleiding. In zijn vakantie bood hij zich vaak aan als vrijwilliger bij prestigieuze restaurants als Ron Gastrobar in Amsterdam en restaurant De Molen in Kaatsheuvel. 

Indrukwekkend CV
Na zijn stage heeft Thom bij Auberge du Bonheur in de keuken gestaan, bij Cookaholics gewerkt en bij de Karzerne in Oisterwijk ervaring opgedaan. Maar het indrukwekkendste restaurant op zijn CV (al zeggen we zelf) is toch wel INUA. INUA is een restaurant in Tokyo waar chef Thomas Frebel in de keuken met de scepter zwaait. Een chef die 10 jaar lang de rechterhand is geweest van René Redzepi de voormalige chef van Noma, een twee-sterrenrestaurant in Kopenhagen. ,,In dat restaurant kwamen sterren als David Beckham eten, maar ook René Redzepi zelf, een van de meest invloedrijke chefs van dit moment.” Thom is van september tot januari in Azië geweest en heeft in die tijd Thailand, Zuid-Korea en Japan bezocht om inspiratie op te doen. 

Creaties van Thom tijdens zijn pop-up keuken bij Bank15

Thommycooking
Toen hij in januari terug kwam schreef hij zich gelijk in bij de Kamer van Koophandel. ,,Ik wil mensen mijn creaties laten ervaren en proeven. Met mijn eigen bedrijf organiseer ik daarom pop-up keukens en ben ik inzetbaar als culinair adviseur. Ik heb een paar weken terug nog als eerste in de try-out keuken van Bank15 gestaan. Dat werd druk bezocht en erg goed ontvangen!” 

 

,,Ik wil met mijn bedrijf niet één vast ding doen, ik wil creatieve vrijheid hebben. Freestylen in de keuken vind ik heel leuk en vaak komen daar ook de lekkerste gerechten uit.”

 

Benieuwd geworden naar Thom zijn creaties? Op 7 juli organiseert hij een pop-up diner met asperges in de hoofdrol. ,,Het seizoen is dan officieel al twee weken voorbij. Ik ga dan langs een boer in Heukelom om de laatste asperges van het seizoen te kopen. Die fermenteer ik en daar maak ik een zes-gangen diner van.” 

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.