DE KRONIEKEN VAN: STRAATKUNSTENAAR PAUL DE GRAAF

Paul de graaf 2019-04-10 om 14.09.25
Hij begon met een ernstige afkeer voor tekenles en fleurt tegenwoordig de straten van Tilburg op met zijn kleurrijke graffiti kunstwerken. We hebben het over straatkunstenaar Paul de Graaf. Wij Zijn Tilburg is op een zonnige maandag samen met Paul het terras op gegaan om meer over deze stadsmaker te weten te komen.

Legaal vandalisme
,,Op de middelbare school had ik een hekel aan tekenles. Ik zag het nut er gewoon niet van in. Ik heb een aantal opleidingen gedaan hier in Tilburg die helemaal niks met kunst en cultuur te maken hadden, zoals psychologie en een docentenopleiding Engels.” Begint Paul als ik hem vraag hoe hij in zijn vak is gerold. ,,Maar op een gegeven moment begon ik met skateboarden en dan kom je gewoon veel mensen tegen die, hoe zal ik het zeggen; wat ruiger zijn. Muren bekladden met tags, graffiti pieces zetten onder viaducten, punkmuziek luisteren. Het fascineerde me.” 

Paul besloot destijds zelf ook graffiti eens te proberen, maar dan wel op een ‘legale muur’. Binnen de kortste keren was hij om. Op de legale graffiti plekken heb ik in die tijd mijn skills verbeterd en kwam ik er achter dat tekenles, en dus kinderen van jongs af aan in aanraking brengen met het kunstenaarsbestaan, zo erg nog niet was.”

Betaalde opdrachten
Paul vertelde aan naasten natuurlijk wel eens over zijn hobby. ,,Vanuit kennissen kwamen toen de eerste betaalde opdrachten. Ik heb meerdere kinderkamers geschilderd voor vrienden van me. Maar mijn eerste echte project was een stroomhuisje in de Vogeltjesbuurt in Broekhoven. Daar hadden ze net een nieuw voetbalveldje geplaatst. Het hele plein zag er voorbeeldig uit, behalve dat ene grote grauwe bakstenen stroomhuisje. Samen met de buurt hebben we dat huisje toen invulling gegeven.” Zie hier het resultaat:

Stroomhuisje Vogeltjesbuurt – Paul de Graaf

Stijl
Op het Vogelveldje schemert Paul zijn persoonlijke stijl al een beetje door. ,,Ik wist van mezelf dat ik nog geen realistische vogels kon maken (op dat moment). Dus ben ik inspiratie gaan opdoen. Uiteindelijk kwam ik uit op een oud videospel, waarvan de karakters bestonden uit polygonen. Dat vond ik een leuk idee.” 

In latere opdrachten verwerkte Paul deze stijl nog zichtbaarder. ,,Je kunt het zien als een soort glas-in-lood, maar dan compleet anders.” Verwarrend? Ja, maar er zit wat in. Voorbeeldje als bewijs: 

Werk Paul de Graaf

De kunstenaar is ook gevraagd om de Liefdesmuur op de Korvelseweg en de Besterd te voorzien van een kunstwerk. Zijn laatste project was een schildering van Van Gogh op een leegstaand pand op de Korvel. ,,Daar heb ik heel veel positieve reacties op gehad!” 

Van Gogh
Vanuit de winkeliersvereniging op de Korvel kwam de vraag om een leegstaand pand waarvan de ruiten bedekt waren met houten panelen een beetje op te fleuren. Het onderwerp moest met dit mooie stukje Tilburg te maken hebben. ,,Een eindje verderop is de plek waar Vincent van Gogh vroeger gewoond heeft. Dus wilde ik in mijn stijl een hommage aan ons Vincent schilderen. Dat werd goedgekeurd door de winkeliersvereniging en toen ben ik aan de slag gegaan!” 

 

Filosofie? Die heb ik niet echt
,,Ik heb geen uitgebreide filosofie achter mijn werken. Ik wil Tilburg gewoon mooier maken!” 

,,Ik zou willen dat ze in Tilburg alle kale muren voorzien van kunst. Omdat Tilburg als zo’n heerlijk mislukte stad is kunnen we het hebben. Met mislukt bedoel ik dat men in de jaren ’60 veel oude gebouwen heeft gesloopt en vervangen heeft door ‘moderne’ architectuur. Maar het werkt niet helemaal, vind je niet?”

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.