DE LOCHAL VAN WIM BENS: ‘IK DENK DAT HET GEBOUW EEN NATIONALE PLEK GAAT KRIJGEN’

DE LOCHAL VAN WIM BENS: ‘IK DENK DAT HET GEBOUW EEN NATIONALE PLEK GAAT KRIJGEN’

De LocHal: een gebouw met een rijk verleden, waar de toekomst centraal staat. Om bij deze toekomst een beeld te schetsen vroegen we 6 mensen die allemaal op hun eigen manier betrokken zijn bij de LocHal, naar hun droombeeld. Zij vertellen wat de LocHal voor hen betekent en hoe zij de toekomst van het gebouw voor zich zien. Het eerste droombeeld is van Wim Bens, directievoorzitter Rabobank Tilburg en omstreken.

Op welke manier ben je betrokken bij de LocHal?
„Ik ben nu zo’n 7 jaar actief in Tilburg en vanaf het begin ben ik geïnteresseerd geweest in de ontwikkelingen van de Spoorzone. Er stond daar een immense hal waarin ik meteen mogelijkheden zag, maar waarvan ik anderzijds ook dacht “Wat moet je ermee?”. Als ik nu zie wat er van zo’n prachtige hal gemaakt kan worden, dan ben ik enorm trots.

Zo denk ik ook over de hele Spoorzone. Het is een ontwikkelingsgebied, dat elke dag een beetje verandert en nog lang niet klaar is. Dat vind ik mooi om te zien en om daaraan mee te helpen. Ik geloof erin dat het van grote toegevoegde waarde kan zijn voor de stad en we moeten het met zijn allen voor elkaar zien te krijgen. Dus ik help graag mee om bijvoorbeeld de LocHal, Station88 en Hall of Fame te promoten.”

Wat betekent de LocHal voor jou?
„Ik vind het prachtig dat je oude omgevingen heel modern kunt maken. Dat we met elkaar een investering willen doen om het eigentijds te maken, maar tegelijkertijd altijd de herinnering blijven houden aan het verleden. Dat de NS destijds met haar werkplaats midden in de stad zat, dat kan je je nu haast niet meer voorstellen. Nu vinden er in datzelfde gebied weer andere bedrijvigheden en activiteiten plaats. Dat is een prachtig verhaal vind ik, dat we moeten blijven vertellen.”

Wat zie je voor je wanneer je denkt aan de LocHal over 5 jaar?
„De LocHal is indrukwekkend, inspirerend, uitdagend maar ook sfeervol. Het is een fijne plek om te zijn. Dat betekent dat heel veel mensen deze plek op gaan zoeken. Waarbij ik niet denk aan alleen Tilburgers. Ik denk dat het gebouw een nationale plek gaat krijgen. Het is een plek die een bezoek aan Tilburg extra waardevol maakt. Het zal onderdeel uit gaan maken van de dingen in de stad die je wil gaan bezoeken. Ik denk dan aan het Textielmuseum, De Pont, maar ook uitgaan in de binnenstad. De LocHal zal straks niet ontbreken aan je bezoek. Iedereen zal zeggen: “Heb je ook de LocHal gezien?”.

De LocHal heeft een industriële uitstraling, je ziet er de werkplaats van 50 á 60 jaar geleden nog in terug. Het zal het een plek worden waar het verleden zich gaat verbinden met de toekomst. Van het verleden kun je leren en ik denk dat zo’n plek gaat helpen om dialoog te voeren, discussies te voeren, maar ook gaat dienen als locatie voor nationale congressen.”

Hoe denk je dat de LocHal kan bijdragen aan het ondernemersklimaat in de regio Tilburg?
„Ondernemers in Tilburg houden van een rauwe omgeving, waar het “werken” uitstraalt. Ze willen graag op een plek met elkaar praten waar ze zich thuis voelen. Ik denk niet dat het meteen zal gebeuren, maar ik zie de Spoorzone als totaliteit wel als een plek waar ondernemers elkaar ontmoeten. In de Spoorzone zit Station88 en de Koepelhal, als voorbeeld.

Dit zijn plekken waar je enorm veel mensen kwijt kan, net als in de Glazen Zaal in de LocHal. De Spoorzone is dus perfect om heel veel ondernemende mensen bij elkaar te brengen.

De Rabobank heeft dit jaar 013Food gelanceerd, waarmee jullie ook een bijdrage leveren aan duurzame voedselvoorzieningen. Op wat voor manier sluit 013Food aan bij het Foodlab dat in de LocHal komt?
„013Food is een platform voor mensen die met voeding bezig zijn en van elkaar willen leren. Het is voor mensen die de voedselveiligheid en -gezondheid willen verbeteren en minder voedsel willen verspillen. Er zijn in Tilburg al heel veel initiatieven op dit gebied, maar helaas weet niet iedereen dit. Het platform brengt mensen bij elkaar. Dan zie je dat restaurants heel erg op zoek zijn naar vernieuwing en met name naar hoe ze voedselverspilling tegen kunnen gaan. Mensen uit andere sectoren willen hier aan bijdragen en 013Food brengt deze mensen bij elkaar.

Op dit moment zit 013Food nog in de Rabobank, maar het hoort thuis in het Foodlab als je het aan mij vraagt. Ik zie de LocHal als een bolwerk van kennis en daarom denk ik dat 013Food perfect past in het Foodlab. Ik zie een mooie toekomst voor 013Food als platform in combinatie met de LocHal.

X