DE VOOR- EN NADELEN VAN EEN ZAKELIJKE AUTOVERZEKERING OF PRIVÉVERZEKERING

speedometer-gauge-reading-at-zero-104836
Een auto mag niet de weg op als er geen verzekering voor is afgesloten. Maar er zijn nogal wat verschillende mogelijkheden om een auto te verzekeren. Niet alleen qua type dekking, maar ook afhankelijk van het gebruik. Hoe zit het bijvoorbeeld met de auto van de zaak, waarin je ook privé rondrijdt? En omgekeerd, wat gebeurt er wanneer je jouw eigen privévoertuig ook zakelijk gaat gebruiken? Kan dat zomaar? Wat zijn de eventuele consequenties?

Zakelijke auto, zakelijke verzekering
De gouden regel is dat je een zakelijke auto in principe altijd zakelijk moet verzekeren. Een verzekeringsmaatschappij maakt een duidelijk onderscheid in privégebruik en zakelijk gebruik van een auto. De premie van de autoverzekeringhangt daar nauw mee samen.

  • Zakelijke rijders maken meer kilometers
  • Een bedrijfswagen heeft soms meerdere chauffeurs
  • Als ondernemer heb je de mogelijkheid om de BTW te verrekenen

Er zijn echter ook situaties denkbaar waarin niet helemaal duidelijk is of een auto als zakelijk of privé dient te worden beschouwd. Stel dat je elke dag vanaf je huis naar je bedrijfspand rijdt en terug. Dat woon-werkverkeer telt niet als zakelijke rit, je mag op dat moment het voertuig dus volledig als privévoertuig beschouwen. We gaan er in dit voorbeeld even van uit dat je de auto privé hebt aangeschaft. Maar wat nu als je onderweg ook bij een klant langs gaat voor een bespreking? Als dat incidenteel gebeurt, zal niemand daar moeilijk over doen. Maar gebeurt het op regelmatige basis, dan dien je dit altijd te overleggen met de verzekeringsmaatschappij. Ze kunnen dan beoordelen in hoeverre de verzekering moet worden aangepast.

Heb je een koeriersbedrijf, een autorijschool of een taxibedrijf? Dan is er geen twijfel mogelijk. Dergelijke ritten zijn zakelijk en dus moet de auto altijd zakelijk verzekerd worden. Je kunt je dan vervolgens natuurlijk nog wel verdiepen in de verschillende soorten autoverzekeringen, zoals de WA-verzekering, WA beperkt casco of all risk verzekering. Dit heeft niets te maken met de vraag of je de auto wel of niet zakelijk gebruikt, maar wel alles met de mate waarin schade is gedekt. Er zijn nogal wat mogelijkheden denkbaar en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de gekozen dekking aansluit bij je wensen, eisen en verwachtingen. Overigens geldt dat, wanneer je een auto zakelijk hebt verzekerd, het eventuele privégebruik ook meteen verzekerd is. Een zorg minder dus!

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.