DIT ZIJN ONZE TIPS VOOR DRAAIMOLEN FESTIVAL

Eind deze week is het weer zo ver, Draaimolen Festival. Dit jaar op een compleet nieuwe locatie! Of we Charlotte Oord met haar prachtnatuur gaan missen, daar kunnen we na het weekend pas over oordelen. Als we de eerste foto's die het festival al heeft gepost moeten geloven, gaan we er, hoe ondenkbaar het misschien ook is, weer op vooruit. De organisatie heeft het MOB-complex helemaal zelf mogen kneden en belooft daarom de "perfecte samenhang tussen muziek, kunst en natuur". Maar met al die nieuwe plekjes en nieuwe stages waait in menig whatsappgroep de discussie al weer op, want; waar gaan we staan? En hoewel ik persoonlijk meestal na een uur of twee de weg toch al kwijt ben en we hier op de redactie ook niet vuistdiep in de technoscene zitten, hebben we toch ons best gedaan een leuk overzichtje voor je te schrijven met daarin onze tips welke DJ's je zeker niet mag missen. Op willekeurige volgorde.

1. ) DJ Dustin b2b Molly // Aura
Misschien wel onze fijnste Draaimolen herinnering is die van de Giegling stage uit 2016. Tussen de bomen hingen TL buizen en een huge-ass sculptuur van glitterslingers, welke iets weg had van de gemiddelde kerstboom in Broekhoven. Twee flinke rookmachines zetten de stage de hele dag blank en op het podium stonden twee grote veldboeketten. Toen het begon te miezeren stond er ineens een klein kneuterig wit partytentje over de DJ set heen. Onbedoeld blenden hier pretentieus kunstzinnig met Tilburgse volkscultuur. Er was geen line-up en je werd de hele dag getrakteerd op enerzijds experimentele ambient klanken en anderzijds open en opzwepende ritmes, afgewisseld met soms duistere ingekeerde techno.

Foto: Draaimolen. De Giegling stage in 2016, de foto geeft nog niet 10% van de fantastische sfeer weer.

Maar dat was 2016. Vorig jaar heb ik hetzelfde proberen te ervaren bij de Free Rotation Stage, maar dat was toch niet helemaal hetzelfde. Dit jaar mogen we wellicht wel weer van de Giegling vibe proeven bij DJ Dustin b2b Molly. Vast niet zo experimenteel als toen ze hun eigen stage hadden, maar de ingetogen techno van Dustin in combinatie met de techhouse-ey sound (met misschien een klein beetje acid) van Molly Emeline zal ongetwijfeld voor een heerlijke zomerse set gaan zorgen, in de hoop dat Dustin er nog wat vage terughoudende shit tussendoor ramt voor de liefhebbers. Ons is trouwens toegefluisterd dat we de nieuwe-oude “Giegling” ervaring zomaar eens zouden kunnen gaan vinden tijdens de set van Barker (Live) in The Chapel … Just saying

2. ) DJ Tennis // Aura
Tennis is dankzij Draaimolen onlosmakelijk verbonden met onze stad. Hij heeft inmiddels meer kerstdagen hier doorgebracht dan de gemiddelde afgestudeerde HBO student. Ongekend hoe hij keer op keer weer een bijzondere chemie weet te creëren tussen hemzelf, zijn platen en het Tilburgse publiek. Vaak gekenmerkt door zijn keuze van diepe, emotionele dansplaten, die een beetje spacey zijn en na een periode van “onderbuikgevoel” altijd plots openbreken tot grote euforie. Hij is in ware held in het begeleiden van de avond en de opbouw in zijn sets zijn fenomenaal. Bij. Zijn.

Foto: Skylinecapturing, The Chapel stage van Draaimolen 2019

3. ) Parrish smith // Strangelove 1
Voor de liefhebbers van de “oude” Parking Lot, is Parrish Smith een aanrader. Hij is meedogenloos en laat werkelijk waar niets heel. Zijn sets zijn duister en doordenderend als een Thalys in een tunnel. Snoeiharde acid en soms gillende synths en vocalen alsof je bij The Prodigy staat. Als je jezelf volledig overgeeft aan de platen van Parrish, heb je na Draaimolen zeker een paar dagen nodig om te revalideren. Sick.

4. ) Job Jobse // Strangelove 1
In 2017 stond ie nog op de mainstage, vorig jaar begonnen met zijn eigen “illegale bosraves” en dit jaar zal ook zijn eigen set op zijn eigen stage een musthear zijn. Need i say more.

5. ) Four Tet // Mainstage
Dat Kieran de mainstage af mag sluiten is geen verrassing. Four Tet is misschien wel voorzichtig de FeestDJRuud van de technoscene te noemen. Waar de gevestigde orde soms uren de tijd neemt om met zorg van bpm te wisselen of ander genre aan te raken, heeft deze gast de spanningsboog van een kiwi op rolschaatsen en gaat moeiteloos van diepe techno, naar techhouse met top 40 vocalen naar breakbeat, naar r&b baslijnen, naar misschien wel drum&bass-achtige vibes. Zo voel je jezelf het ene moment Ariel van de kleine zeemeermin door een marimba solo en het andere moment sta je te “fistpumpen” op een snoeiharde pompende acid track. Eclectic as fuck, schuwt geen hits en heeft een voorliefde voor percussie. Trommels, trommels en nog een trommels! Hoe we het festival dus precies gaan afsluiten is nog een groot ongewis, maar zo’n afsluiter kan alleen maar voor vuurwerk gaan zorgen!

Meer tips van mensen die er echt verstand van hebben lees je hier.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.