DOLORIS: EEN SURREALISTISCHE ERVARING OM NOOIT TE VERGETEN

Je hebt het waarschijnlijk al ergens gelezen, voorbij zien komen op Instagram of gehoord van zo’n misselijke vriend die je jaloers probeert te maken; maar het surrealistische kunstwerk Doloris is bijna open en de eerste genodigden mochten het doolhof gisteren al betreden. Raad eens wie daar bij waren? Jazeker, het was Wij Zijn Tilburg. En we zijn gebleven tot laat in de avond. 

Een droom die uitkomt
Na zes jaar lang dromen en een jaar zwoegen is het surrealistische doolhof, of meta maze, Doloris dan eindelijk een feit. Initiatiefnemer Joep van Gorp is trots. En terecht! Met meer dan 40 kamers en wel 400m2 oppervlakte is dit doolhof gruwelijk groot en gerust een kunstwerk te noemen. ,,Je kunt het zien als een 3D schilderij en de bezoeker maakt het af met zijn/haar aanwezigheid.” zegt de Berlijnse creative director Tim Henrik Schneider. ,,Het is een surrealistisch gevoel dat we nu klaar zijn..”

De werkplaats van Doloris waar een paar dagen voor de opening nog flink gewerkt werd.

Beleving
Iedereen ervaart het doolhof op zijn eigen manier. Mijn ervaring? Ik vond het KEI VET! Het is alsof je je in een horrorfilm bevindt. Op sommige momenten is het doolhof beklemmend, dan fascinerend, onheilspellend en vooral buitenwerelds. Zelfs nu voelt het nog alsof ik het allemaal heb gedroomd. Joep omschrijft Doloris zelf als ‘een trip zonder drugs’. Je kunt het ook vergelijken met een schilderij van Esher. Een van de kamers had wel een stuk of zes verschillende ingangen, holletjes en trappen en welke ik ook nam, ik kwam steeds weer terug in dezelfde ruimte.. Frustrerend? Oh jazeker, maar toch kom je in je dwaaltocht langs nieuwe betoverende kamers, hoekjes en gangen die je niet mis wilt lopen. 

Spannend
Voor je het doolhof in gaat word je geblinddoekt en naar de ingang geleid door de zogenaamde gatekeeper. Spannend is het wel! Waarschuwingen als ,,Als je in paniek raakt, ga dan zitten en wacht op de volgende bezoeker, dan kan je samen de uitgang zoeken. En anders kan je schreeuwen.”, gingen me niet bepaald in de koude kleren zitten. Verdwaald raak je zeker, maar of dat erg is? Mede-eigenaar Jaap van Ham adviseert: ,,Probeer niet de uitgang te vinden, dat komt vanzelf. Laat het op je inwerken en neem de tijd om alles te ontdekken.” En dat is precies wat ik heb gedaan. Ik zal de verschillende ruimtes niet proberen te omschrijven, dat moet je echt zelf ervaren. 

Rooftopbar
Ook kregen we gisteren alvast een voorproefje van de rooftopbar die zich boven het doolhof bevind. Het was de bedoeling dat Doloris een ‘bijbehorend cafeetje’ kreeg. Met behulp van horeca-ondernemer Jaap van Ham en Gijs van der Velden en Steffan Oerlemans van Cookaholics is het kleine cafeetje uitgegroeid tot een volwaardige rooftopbar. Een van de grootste van de Benelux. Annemarie Schmitz hoofd van Doloris personeelszaken geeft ons een rondleiding: ,,Het is nog niet helemaal af hoor. Er komt nog een hoop groen bij, het dakterras wordt nog een stuk groter en deze tegels zijn bijvoorbeeld gisteren pas geplaatst dus ik raad je niet aan om er tegenaan te gaan hangen.” De officiële opening van de rooftopbar is dan ook pas 17 mei. Maar er zit zeker schot in de zaak! 

Rooftopbar – Doloris

Streetfood
En dat eten.. Tijdens het openingsfeest werden kleine gerechten uitgeserveerd die binnenkort ook te verkrijgen zijn in de rooftopbar. Geïnspireerd op streetfood van over de hele wereld. Lijstje van de gerechten die ik in mijn mond heb gedauwd: pokébowl, ceviche, saté, rendang, vier verschillende kleine bites, emping, verschillende soorten snacks en een heerlijk dessert. Ja het was echt zo veel, ik kan ook nog steeds niet geloven dat ik vandaag heb kunnen eten. Ook presentatie van de gerechten was schitterend. Naast het smakelijke eten kan je vanaf 17 mei ook genieten van heerlijke cocktails.

Streetfood – Doloris

,,Ik ben trots op Tilburg, op de Pont, het werk van Anish Kapoor, de LocHal, en natuurlijk op Doloris. Dit kadootje mogen we 17 mei uitpakken.” aldus Joep. Doloris, een project van doorzettingsvermogen, een kers op de taart voor Tilburg (Berend de Vries). En vooral een waanzinnige beleving die je niet mag missen!  

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.