DRAKENBOOT FESTIVAL: OUD CHINESE TRADITIES OP DE PIUSHAVEN

Het Drakenbootfeest of het Duanwufestival is een eeuwenoude traditionele Chinese feestdag. Volgens sommigen werd de race oorspronkelijk gehouden als vruchtbaarheidsritueel voor de gewassen. Anderen zeggen dat het feest aanvankelijk een viering was van het leven van de vaderlandslievende Chinese dichter Qu Yuan. Logischerwijs varen we deze zondag dus ook in Tilburg voor een gezegende oogst en/of ter nagedachtenis van Qu Yuan tijdens het Drakenboot Festival in de Piushaven! 

Tijdens het Drakenboot Festival nemen bedrijven, families, verenigingen en vriendengroepen het tegen elkaar op in een bloedstollende race op het Tilburgse vaarwater. Het parcours in de Piushaven waar de strijd gestreden wordt is 200 meter lang. Dat zorgt voor kort maar krachtige races waarin iedereen zich een paar minuten voor de volle honderd procent zal geven om die felbegeerde bokaal te winnen. 

De drakenboten zijn ruim 12 meter lang en 1 meter breed. Goede coördinatie en samenwerking zijn van uiterst belang, de boten zitten namelijk goed volgepakt. Op de kleine drakenboten kunnen teams van 9 man, deze zijn exclusief voor vriendengroepen. De grote boten zijn over het algemeen gereserveerd voor bedrijven, daar passen wel 17 man op! Op de boeg van iedere drakenboot zit een trommelaar die het ritme van de roeiers bepaald, helemaal volgens traditie. 

Je kunt je nog inschrijven voor komende zondag! Je moet wel snel zijn want er zijn nog maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Wil je niet mee roeien maar wel de deelnemers supporten? Aan de kade is het ook hartstikke gezellig tijdens het Drakenboot Festival! 

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.