Drukbezocht Perscafé levert nieuwe journalistieke inzichten op

Het vijfde Perscafé in BANK15 aan de Spoorlaan leverde interessante journalistieke inzichten op. Fontys Hogeschool Journalistiek-alumnus Astrid Kerseboom liet weten dat ‘traditionele media onmisbaar blijven’ in deze snel veranderende, (social) mediawereld. De nieuwslezeres van het NOS Achtuurjournaal werd geïnterviewd door studenten van de op één na bekendste journalistenopleiding in Nederland. Kerseboom studeerde af in 1987 en begon als bedrijfsjournalist bij het Energiebedrijf Rotterdam. Ruim een jaar later switchte zij naar Omroep Brabant, om vervolgens vanaf 1988 bij de NOS aan de slag te gaan. Daar zou ze nooit meer weggaan. Een klassieke en zeer ervaren nieuwsbrenger, die de jonge generatie maar al te graag wil leren welke fouten niet te maken in het schitterende vak.

BANK15, een plaats waar nieuwe ideeën en concepten bij elkaar komen: ook wel Social Creative Business genoemd. Het oorspronkelijke idee begon bij reclamebureau Tafel 15, die het concept samen met bouwconcern Van de ven Bouw en de Gemeente Tilburg verder hebben uitgewerkt. Oprichter Jerry Opier liet na de officiële opening in maart 2015 weten: “We zijn erg trots en enthousiast dat we dit jaar de deuren van BANK15 openen. De geweldige samenwerking met onze partner Van de ven Bouw en de mix van ondernemers, kunstenaars en opleidingen is echt uniek.”

Dat de formule succesvol is, blijkt ook uit de hoeveelheid bezoekers die op het Perscafé zijn afgekomen. Niet alleen alumni en nieuwe FHJ studenten zijn op het interview met Kerseboom afgekomen. Inwoners willen maar al te graag een glimp opvangen van de vrouw die de opleiding in Tilburg bekendmaakte. “Dionne (De Graaff, red.) heeft hier óók gestudeerd hé”, attendeert Kerseboom. “Het maakt mij wel trots dat er nu vrij veel vrouwelijke (sport)presentatoren op televisie zijn. Kijk naar Hélène Hendriks en Rivkah op het Veld die het gewoon heel goed doen.”

Zelf was Kerseboom, die wordt ondervraagd door studenten Demi Rothof en Dennis Boom, in eerste instantie meer gefocust op radio. “Dat blijft voor mij het mooiste medium. Je kan je verhaal op zo’n intieme manier vertellen. Wij waren er echt verliefd op, hé Cecile”, grapt ze naar een vrouw in het midden. Het is oud-studente en docent Nieuwsredactie Cécile Hibbeln, die met haar man Joris van de Kerkhof (correspondent NOS) aan de bar staat. Twee journalistengeneraties knikken naar elkaar.

Zij moeten toch ook nog weleens met weemoed terugdenken aan die vervolgen tijden. “In de jaren tachtig ging het economisch heel slecht”, vertelt Kerseboom. “Ik weet nog goed dat ik op de eerste dag van de opleiding een voorlichtingsfilmpje te zien kreeg: het zag er fantastisch uit. Je zag alles wat je zou gaan leren. Zo’n dynamisch vak, werd al snel duidelijk. Op het einde zag je een shot van een werklozencentrum. Daar werd je natuurlijk niet vrolijk van. Ik heb er nooit last van gehad: altijd aan de bak geweest. Naast presenteren en televisie maken ben ik ook boeken gaan schrijven.”

Kerseboom ziet nog steeds een belangrijke rol weggelegd voor traditionele media, zoals het Achtuurjournaal en Met het Oog op Morgen. “Niet iedereen heeft de tijd om de hele dag op zijn telefoon het laatste nieuws tot zich te nemen. Wij als NOS zijn er om op een heldere, duidelijke manier een zo groot mogelijk publiek te bereiken.” Applaus klinkt bij deze laatste woorden. Kersseboom kan nog wel een tijdje mee.
FHJ astrid BANK15

Douwe

Douwe (21) is een verdwaalde Randstedeling. Opgegroeid onder de rook van de Hoogovens in IJmuiden, besloot hij een flinke stap over de grote Noordzeeplas te maken. In Tilburg kan hij zijn grootste passie, schrijven, weer beoefenen als student aan de Fontys Hogeschool Journalistiek. Hij is altijd op zoek naar de mooiste verhalen die hij op het digitale papier kan laten lekken. Van de lokale bakker tot aan de nieuwe topscorer van Willem II: al deze penomwentelingen kunnen vanaf september op wijzijntilburg.nl gelezen worden. Altijd met die ‘Randstadverwondering’ van hem, die hij toch niet uit kan schakelen in het Groene Hart van het Brabantse.