FACEBOOK VERWIJDERT ADVERTENTIES NIEUWE VORST IVM “FATSHAMING”

beweging
In deze tijden een theater durven vullen vergt visie, creativiteit en bovenal moed. In De Nieuwe Vorst speelt een maand lang "Motus Mori". Aan de hand van inzendingen uit onze stad is een doorlopende choreografie gemaakt door Katja Heitmann. Geheel coronaproof te bezoeken. Een performance, of "bewegingsmuseum" waarbij dansers de beweging van Tilburg laten zien, 5 uur lang per keer. Voor de organisatie, de dansers en de regisseuse zijn bezoekersaantallen, hoewel deze natuurlijk beperkt zijn in deze tijden, de kers op hun taart. Maar Facebook steekt daar nu een stokje voor. 

“Deze advertentie wordt niet weergegeven, omdat deze afbeeldingen gebruikt die te veel zijn gericht op iemands lichaam of op een bepaald lichaamsdeel (zoals buikspieren of buikvet). Hierdoor kunnen gebruikers zich slecht gaan voelen over zichzelf. Dit druist in tegen onze kernwaarde: het onderhouden van een positieve wereldwijde community.”

“Belachelijk” volgens de organisatie, hun doel is juist om het lichaam en haar bewegingen te eren en eens van dichtbij te bekijken. “Want van dichtbij zie je de details en die zijn niet perfect. En dat kan juist héél mooi zijn. En door die schoonheid kun je je misschien even wel goed gaan voelen. Bovendien, als we elkaar gaan waarderen om wie we zijn dan kunnen we pas een positieve gemeenschap onderhouden.”Maar, “Facebook is geen gemeenschap, facebook is angsthazerij, cancelcultuur en censuur. Ouderwets dorps-gereformeerde sociale controle en verzuiling. Mijn advertentiebudget heb ik teruggehaald en wil ik nu op een positieve manier inzetten” geeft Sander van der Schaaf aan, verantwoordelijk voor de advertenties.

Gratis tickets
De organisatie wil graag het budget wat ze vrij hadden gemaakt voor Facebook nu omzetten in gratis tickets voor bezoekers. Om op deze manier een middelvinger op te steken richting Facebook, maar wel De Nieuwe Vorst te vullen. De eerste 100 personen die mailen op motusmori@katjaheitmann.com, krijgen van de organisatie dus gratis toegang, mede mogelijk gemaakt door het “verbannen” social media advertentiebudget.

De voorstelling ontvangt niets dan lof. Wil je dus iets bijzonders en persoonlijks offline meemaken, bijvoorbeeld iets met buikvet of dansersspieren, bezoek hen dan in De Nieuwe Vorst in Tilburg. Je kunt proberen de gratis kaarten te claimen via bovenstaand e-mail adres, of de cultuursector in deze tijden steunen en bekronen voor hun werk door tickets te kopen.

Motus Mori Tilburg, bewegingstentoonstelling, overdag do-zo t/m 8 november, Nieuwe Vorst Tilburg.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.