FREELANCEN IN DE HORECA: DE BESTE KEUZE VAN MIJN LEVEN

Met zijn eindexamen achter de rug, zocht Teun van Pelt (18) uit Hilvarenbeek, een leuk bijbaantje voor de lange zomer die voor hem lag. Het liefst eentje waarbij hij ook nog zijn eigen werktijden kan bepalen, zodat hij tussendoor vakantie kan vieren. Hij kwam in aanraking met Temper, een online platform voor freelance klussen in de horeca. Omdat hij al eerder bijbaantjes als afwasser had gehad, schreef hij zich direct in. Inmiddels heeft hij al meer dan 14 klussen achter de rug en spreken we hem over zijn ervaringen met deze online marktplaats.

“Temper is nog maar net in Tilburg en toch zijn er nu al een hoop leuke opdrachten op het platform te vinden!”, vertelt Teun enthousiast. Voor hem is het ideaal; hij wil zelf zijn tijd indelen en niet vastzitten aan een vast aantal uren. “Je hebt de vrijheid om zelf te reageren op klussen die je leuk vindt. Heb je zin om naar het strand te gaan? Geen probleem. Je bent baas over je eigen uren. Als ik vervolgens zin heb om een week te beuken, dan is dat helemaal aan mij.”

Waar hij tot nu toe al gewerkt heeft als freelancer? Dat loopt erg uiteen. De ene dag staat Teun bij Safaripark Beekse Bergen ijs te verkopen, de week daarop verzorgt hij bedrijfslunches in de kantine van CZ en dan staat hij weer op hiphopfestival Woo Hah! friet te bakken. “De klussen die online worden aangeboden zijn voor ieder niveau. Zelf heb ik alleen ervaring in de afwas en in bedrijfscatering. Maar stapsgewijs kan ik via opdrachtgevers waar ik al eens gewerkt heb, ook bedienings klussen oppakken.” Freelancers kunnen met de klussen die ze aannemen aan hun beoordeling werken. Na elke afgeronde klus beoordeelt de freelancer de opdrachtgever en andersom. “Ik heb alleen nog maar positieve beoordelingen gehad, wat helpt om makkelijker aan werk te komen bij andere opdrachtgevers.”, aldus Teun.

En hoe zit dat met de financiën? Wanneer je in loondienst werkt regelt je baas de geldzaken. Als freelancer moet je dit zelf regelen, maar laat je niet afschrikken: “Het enige wat voor mij is verandert, is dat ik vier keer per jaar mijn omzetbelasting moet doen. Dat vergeet je niet, want Temper geeft een seintje via de mail als het zover is en heeft een handige tool om je op weg te helpen.” Een groot voordeel is dat je als freelancer meer verdient dan dat je in vast dienstverband zou verdienen. Het gemiddelde uurtarief in de bediening is namelijk 16 euro per uur, “niet slecht voor een achttienjarige”, vindt Teun. Temper is hard aan het groeien in Tilburg en omgeving en er komen steeds meer leuke klussen bij. “Ik kan het voor iedereen die zelf wil bepalen waar, wanneer en voor wie je wilt werken absoluut aanraden!”

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.