FUCK-UP NIGHTS NODIGT JE UIT JE FOUTEN TE DELEN

bart naber fuck up night
Zou jij je over je fouten durven vertellen? Waarschijnlijk niet. “Zo jammer!” vinden Bibliotheek Midden-Brabant en BANK15. Innovatie vraagt namelijk een andere houding ten opzichte van falen. Op woensdagavond 22 mei organiseren we alweer de vierde editie van de Fuck-Up Nights in de LocHal.

De fout van de een is misschien wel hét aha-moment van de ander. Als we ze maar willen delen en luisteren. We staan als samenleving niet tolerant tegenover de fouten van anderen. Onze cultuur is nog teveel een reken- en afrekencultuur. De Fuck-up Nights wil in Brabant bijdragen aan een veilig klimaat waarin innovatie ruimte krijgt.  De ontwikkelingen volgen elkaar in zo’n hoog tempo op dat veranderen de nieuwe norm is.

Innovatie start bij cultuuromslag
DJ en artiestencoach Joey Lelieveld, deelnemer aan de eerste editie van Fuck-Up Nights erkent dit. “Het is inmiddels voor mij een tweede natuur om te praten over hoe ik onderuit ging (Lelieveld annuleerde in 2014 zijn tour door een burn-out red.) maar ik hoor nog te vaak dat het zo knap is. Dat geeft wel aan hoe we tegen fouten aankijken, namelijk als iets waarvoor we ons moeten schamen. Het is zo jammer want fouten zijn de grootste leermomenten.”

Lelieveld merkt dat cultuur een rol speelt. “In Azië is falen omgeven door angst maar in Nederland is onze relatie ermee ook niet gezond. Na de fuck-up nights werd ik aangesproken door studenten die zich herkenden in mijn verhaal. Ze waren nog zo jong maar al zo druk bezig met overdenken vanuit een gevoel van urgentie. Terwijl jong zijn een fase is van niet weten en proberen. Dat gunnen jongeren zichzelf vaak niet meer.”

Fouten maken moet je leren
Ruimte voor falen betekent niet dat we niet meer streven naar het beste. Fotografe Marieke Plasier, deelnemer van het eerste uur, beaamt dit. “Het eindresultaat staat voor mij zo hoog in het vaandel dat eerlijk en kwetsbaar durven zijn daarvan het gevolg is. Als ondernemer kan dat soms lastig zijn, dat is waar, maar ik kan het tijdens het proces wel bespreekbaar maken, zakelijk kwetsbaar zijn.”

Plasier kijkt met een goed gevoel terug op haar deelname aan de Fuck-Up Nights. “Voor mij was meedoen de afsluiting van een periode” aldus Plasier. Lachend: “de avond zelf kan ik niet precies navertellen. Je zit door de spanning in een roes. Het is zo integer en intiem in de opzet en ik heb veel fijne reacties gehad.”

Sprekers op woensdag 22 mei zijn onder andere Bart Naber van het vernieuwende en prijswinnende merk en sollicitatieplatform Otso en Wout Withagen van Freshheads. Het officiële gedeelte ronden we af door het publiek uit te nodigen zelf fouten te delen. De avond sluiten we af met een borrel. Het begint om 19:30u en entree is € 5,-.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.