HARDLOPEN EN BIER DRINKEN KUN JE MAKKELIJK COMBINEREN

Bij biercafé Kandinsky verzamelt zich binnenkort één keer per maand een bijzondere club: de Mikkeller Running Club. We spraken Dyon Schlebos, speciaalbierliefhebber, hardloper en een van de initiatiefnemers van het Tilburgse chapter van de club. Nou vraag je jezelf vast af: Mikkeller Running Club, wèsdeh? Alleen het beste idee van de hele wereld!

Het begon allemaal in Denemarken. Daar waren twee mannen, Mikkel Borg Bjerdsø en Søren Runge, beide met een onvoorwaardelijke liefde voor bier. Mikkel is tevens de oprichter van de bekende Deense bierbrouwerij Mikkeler. Mikkel en Søren kenden elkaar al jaren. ,,Op een gegeven moment keken we elkaar aan en constateerden we dat we er fysiek niet heel goed meer uitzagen. We hadden geen grootse plannen voor we de hardloopclub begonnen, we moesten gewoon meer bewegen.”

Vanaf dat moment verzamelden ze iedere eerste zaterdag van de maand voor een sportieve hardloopsessie om, zoals ze zelf zo mooi verwoorden; ,,niet dik en lelijk te worden.” Het sportieve gedeelte sluiten ze vervolgens af met een welverdiend biertje, of twee, of veel. In deze filosofie konden een hoop mensen zich vinden. Zo kwam het dat de club een van de grootste ter wereld werd! Met van Siberië tot Tokyo wel zo’n 12.000 leden.

,,Tilburg kan daarin natuurlijk niet achterblijven.” aldus Dyon. ,,Hier zijn genoeg bierliefhebbers die hun drinkgedrag graag verantwoorden door van tevoren een rondje hard te lopen.”

Links Mikkel Borg Bjerdsø, rechts Søren Runge

Dyon maakte voor het eerst kennis met de club toen hij in Denemarken op een festival was. Daar had de Mikkeller Running Club een eigen stand waar hij een T-shirt kocht en het concept nader bestudeerde. Samen met Sebas Bostelaar begon hij toen het Tilburgse chapter met als thuisbasis biercafé Kandinsky.

,,Zaterdag 6 april staat de eerste run gepland. Sebas en ik nemen dan beide een groepje lopers mee als co. captains. Eén op beginnersniveau, de ander gevorderd. De route begint en eindigt bij Kandinsky.” Het is de bedoeling dat de club vanaf 6 april iedere maand verzameld. ,,Er zijn nu al zo’n 80 mensen geïnteresseerd. Dus dat voorspelt veel goeds.”

Voor de echte fanatiekelingen wil Schlebos in de toekomst graag een Mikkeller Beer Mile organiseren. Dat is 1,6 km hardlopen en iedere 400 meter een biertje drinken. ,,En dat zijn geen Radlers of 0.0%, dat zijn biertjes van boven de 5%.” Als je bij de Mikkeller Beer Mile voor de finish kotst moet je een strafrondje rennen.

Ook hetzelfde probleem als Mikkel en Søren? Of hou je gewoon heel erg van rennen en bier? Sluit je dan aan bij de club voor hij vol zit! Er is ook een app voor de MRC die Untapped en Strava combineert. Dus download deze alvast en laat de voorpret beginnen!

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.