Mariska van Outheusden: “Geen enkele dag is hetzelfde in mijn winkel”

Een bekend gezicht in Tilburg: de altijd vrolijke Mariska van Outheusden. Achter de toonbank van ‘haar’ sigaren- en tabakszaak Havana neemt ze uitgebreid de tijd om klanten te woord te staan. Na al die jaren: want sinds 1996 is ze de trotse eigenaresse van de zaak van haar ouders. Vorig jaar, op 1 januari 2016, mocht Van Outheusden zich officieel bij de Club van 100 scharen. De winkel aan het Piusplein is iconisch, en misschien zelfs een instituut geworden.  

Wie voor de glas-in-loodramen staat, gaat ook echt even heel ver terug in de tijd. De ramen stammen uit begin vorige eeuw, in de zaak waar Van Outheusden opgroeide. “Ik ben hier echt in de winkel geboren”, vertelt ze. “Van jongs af aan heb ik meegeholpen. In 1996 ben ik officieel in de zaak getreden. Ik heb wel een andere opleiding gevolgd, maar daar geen gebruik van gemaakt.” Van Outheusden verklaarde eind 2015 aan Omroep Brabant dat mensen ‘blij worden van haar goede sigaar’. Trots laat ze haar Cubaanse collectie zien. Die niet alleen achter haast gepantserde glazen staan, maar ook open en bloot op de toonbank liggen.

Een authentieke sfeer blijven uitstralen is ook volgens Van Outheusden van ‘enorm belang’. “Maar wij hebben natuurlijk niet de uitstraling van 1916”, bekent ze. “Dat kan natuurlijk ook niet standhouden hier. Ons huidige interieur stamt uit 1983. Nostalgie wil je blijven uitstralen, maar dat doen wij onder andere door middel van de producten.” Havana kan nog als één van de weinige speciaalzaken in de regio gezien worden. Ook klanten uit Goirle, Hilvarenbeek en Gilze weten het te vinden. Van Outheusden juicht, in tegenstelling tot sommige collega’s, de komst van internationale ketens als Hudson’s Bay toe. “Dat zorgt bij ons ook voor meer klandizie en aandacht. In de stad hoef ik daar in ieder geval weinig moeite voor te doen. Het is een ‘ons-kent-ons-wereldje’. Om de zinnen te verzetten ben ik ook actief in het vrijwilligersleven van de stad.”

Havana tabakszaak
De Sigarenspeciaalzaak Havana in 1916. Collectie: Regionaal Archief Tilburg

Nogmaals bevestigt ze: ze kan niks anders bedenken dat bevredigender zou kunnen zijn dan werken in Havana. Haar roots liggen simpelweg aan het Piusplein. Het gezicht van Van Outheusden zit aan één van de oudste winkels van Tilburg verbonden. “En eindelijk verschijnen er nu ook eens positieve berichten over roken in de media”, zegt ze opgetogen. “Wij gaan ook gewoon mee in de tijd wat betreft nieuwe producten. Genoeg uitdagingen die op mijn pad komen. Sleur? Nee, absoluut niet. Geen dag is namelijk hetzelfde in tabakszaak Havana.”

Douwe

Douwe (21) is een verdwaalde Randstedeling. Opgegroeid onder de rook van de Hoogovens in IJmuiden, besloot hij een flinke stap over de grote Noordzeeplas te maken. In Tilburg kan hij zijn grootste passie, schrijven, weer beoefenen als student aan de Fontys Hogeschool Journalistiek. Hij is altijd op zoek naar de mooiste verhalen die hij op het digitale papier kan laten lekken. Van de lokale bakker tot aan de nieuwe topscorer van Willem II: al deze penomwentelingen kunnen vanaf september op wijzijntilburg.nl gelezen worden. Altijd met die ‘Randstadverwondering’ van hem, die hij toch niet uit kan schakelen in het Groene Hart van het Brabantse.