HEADBANGEN MET MIJN HANDTASJE

© Sheridan Flipse

Het is je vast niet ontgaan. In het eerste weekend van maart werden de Tilburgse straten gevuld met in het zwart gewaande duistere types. Zij kwamen allemaal voor het Netherlands Deathfest III. Een festival in ons Poppodium 013 vol extreme metal. Ik mocht van Wij Zijn Tilburg een kijkje nemen bij dit bijzondere festival. 

Ik ben compleet onbekend op het gebied van extreme metal. Bij een dreiging van een moshpit begin ik al paniekerig te zoeken naar houvast. Ik wist totaal niet wat ik kon verwachten en ik vond het daarom ook erg spannend. Eenmaal onderweg naar het festival zie je direct wie er nog meer heen gaan. De festivalgangers hebben lange haren, griezelige T-shirts, zilveren spikes en leren jackets en een vriendelijke glimlach!

Ik was aangekomen in 013 met mijn haren netjes in een klip en mijn handtasje om mijn schouder. Ik wachtte op een paar oordelende blikken op mijn keurige haar, maar die bleven weg. Ondanks mijn slechte kledingkeuze, voelde ik me welkom. Ik liep vol verwachting naar de mainstage. Ik verwachte dat het grootste gedeelte van de zaal één grote moshpit zou zijn, maar niks is wat het lijkt! Alleen vooraan staat een groepje fanatieke metalheads flink te springen in een moshpit, maar daar blijft het bij. Af en toe zie je iemand headbangen of springen, maar voornamelijk wordt er aandachtig naar het optreden gekeken. Ook wordt er natuurlijk lekker gekletst en bier gedronken. Één ding was duidelijk: de sfeer is goed!

Bezoekers Netherlands Deathfest III – Sheridan Flipse

Als de zanger zijn laatste kreet uitslaat, stroomt de zaal leeg naar het volgende bandje. Tussen de achtergebleven festivalgangers staan de Nijmeegse Mano (49) en Rama (45). De twee mannen waren er al vanaf de eerste editie bij en komen sindsdien elk jaar. Volgens hun is het festival de grootste in zijn soort. Het festival trekt verschillende mensen vanuit alle hoeken van Europa naar Tilburg. De moshpit laten de twee dit jaar voor gezien. Mano had afgelopen festival namelijk twee ribben gebroken in een moshpit. ‘’Het zal de leeftijd wel zijn.’’ grapt Rama.

Netherlands Deathfest III in 013 – Sheridan Flipse

Om je heen hoor je een mix van verschillende talen. Dat er mensen vanuit heel Europa komen is duidelijk. Zo ook de Franse Greg (38) en Julien (31). De twee Fransmannen zijn speciaal vanuit Parijs naar Tilburg gekomen voor het festival. Sterker nog, de twee hebben er dagen voor vrij gevraagd. ‘’De bandjes zijn bijzonder en de sfeer is fantastisch.’’ vertelt Greg. Volgend jaar zijn zij er zeker weer bij!

Ook als je totaal niet thuis bent in de metal wereld, ben je van harte welkom op het festival. De muziek is extreem heftig en is niet voor iedereen een lust voor het oor, over smaak valt niet te twisten. Maar een hele beleving is het zeker. Kom volgend jaar vooral uit je comfort zone en laat je verbazen!

Anna Smitsman