HET DOEK VALT VOOR FESTIVAL MUNDIAL

Festival Mundial kennen we natuurlijk als hét multiculturele festival van Tilburg. Het werd in 1988 opgericht door Hans van Vugt. Ruim twintig jaar heeft het festival plaats gevonden in het Leijpark. Het was vroeger een gratis draagvlakevenement voor ontwikkelingssamenwerking. Na een aantal jaren verbreedde Mundial als een podiumkunstfestival. In 2013 werd er een nieuwe locatie bepaald, in de Spoorzone, het creatieve hart van Tilburg. Helaas was dit jaar de laatste editie van dit culturele festival.

Een paar maanden geleden meldde Brabants Dagblad al dat het festival in zwaar weer verkeerde. Veel minder bezoekers bezochten het festival dan was begroot, hierdoor was een groot tekort ontstaan. De organisatie kon de facturen niet betalen en vroeg aan mensen die geld tegoed hebben meer tijd om de problemen te kunnen oplossen. Toen kon directeur Patrick Kokx nog niet bevestigen of het festival door zou gaan, maar inmiddels in de kogel door de kerk.

Er is vandaag namelijk een brief verstuurd vanuit een advocatenkantoor naar alle die schuldeisers waarin staat dat de organisatoren geconcludeerd hebben definitief te stoppen met het festival. De editie van 2019 die in de planning stond op 29 en 30 juni gaat dus niet door omdat er geen geld is en, zo vinden de organisatoren, te weinig draagvlak vanuit de samenleving.

Wij willen Mundial bedanken voor het neerzetten van een iconisch festival in onze stad, waar jaarlijks duizenden mensen voor naar Tilburg zijn gekomen en we samen met hen hebben genoten van de creativiteit en cultuurbom die het festival ons bood. We wensen de organisatoren heel veel wijsheid in hun vervolgplannen.

 

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.