HET IS LENTE!

Vandaag is het officiële begin van de lente! Meteorologisch gezien is het voorjaar al op 1 maart begonnen. Maar ik zal maar gelijk voor iedereen spreken als ik zeg; daar hebben we dus helemaal niks van gemerkt. Wat een vies guur weer was het de afgelopen weken zeg, bah bah. Vandaag geven we de lente een tweede kans. 

Het begin van het festivalseizoen, het einde van de winterdepressie, het begin van de realisatie dat je toch echt nog even snel aan die summerbody moet gaan werken (maar ja, als de Basic Fit dicht is dan kan jij er natuurlijk ook niks aan doen), het einde van de talloze Netflix bingewatch-sessies waarbij je hersenloos op ‘nog enkele afleveringen verder kijken’ klikt ook al zit je eigenlijk gewoon Instagram uit te spelen. Ik heb er weer zin in! Wat jullie?

Een van mijn favoriete Renaissance schilderijen Primavera (1470-1480) van Botticelli, beeldt het gevoel dat ik heb aan het begin van de lente nagenoeg perfect uit.

Botticelli, S. (1470-1480), Primavera

Het vreugde dansje van de drie gratiën, want ze kunnen eindelijk weer naar buiten voor een feestje. Een jongeman (links) die weer aan een gezond dieet begint. Flora, de godin van de bloemen die de wereld weer een beetje mooier maakt met haar kleurrijke creaties. De zachte westenwind, al ziet hij er op dit schilderij een beetje rapey uit, die het gure weer verdrijft.

Let wel, dit is geen theoretisch ondersteunde artistieke analyse, dit is mijn banale interpretatie van het schilderij. Maar wel een goed verhaal toch? Dat gevoel dus. 

Het weer heeft deze keer ook de memo gekregen. Vandaag kunnen we rond het middaguur even van de zon genieten, verder is het nog redelijk grauw. Maar het voelt buiten over het algemeen al wel wat zachter aan. En de regenwolken maken de komende weken steeds vaker plaats voor de zon. Vrijdag wordt het zelfs 18 graden!

Lekker vooruitzicht! Nog iemand die zo van de eerste zonnestralen kan genieten is Janneke Verhoeven. Lees hier over haar lentekriebels.

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.