HEUVELSTRAAT 105B: EEN PAREL IN ERE HERSTELD

HEUVELSTRAAT 105B: EEN PAREL IN ERE HERSTELD

Voor 1900 zag de binnenstad van Tilburg er anders uit dan wij nu gewend zijn. De meeste oude panden waren oorspronkelijk woonhuizen, welke later werden omgebouwd naar winkelruimtes. De verdiepingen veranderden in woonruimtes, waar vaak dakkapellen werden opgezet om meer lichtinval en ruimte te creëren. Vanaf de wederopbouw maakten de woonruimtes boven de winkels plaats voor extra opslag.

Vroeger: een tijd van vooruitgang
In de jaren 60 tot en met de jaren 90 werden diverse panden in de binnenstad voorzien van nieuwe gevels. Dit was een vorm van vernieuwing. Een moderne uitstraling was wenselijk: de tijd van vooruitgang! Het hoogtepunt was in de jaren 70. Pas later waardeerden we de oorspronkelijke architectuur van weleer.

Zo ging het ook met de Heuvelstraat 105b. Het gebouw dateert uit ca. 1905 en werd in 1928 verbouwd tot winkelruimte. Deze verbouwing was in opdracht van een koopman genaamd A. Van Beurden junior. In 1928 begon hij in het pand zijn winkel in hoeden en petten.

Verbouwing voor een moderner uiterlijk
In 1970 werd het opnieuw verbouwd om het pand een modern uiterlijk te geven. Wie kent de grijze gevel opgebouwd uit vierkante kunststof panelen niet? Deze ontsierde de complete bovengevel van de voormalige Wibra winkel (sinds 1989).

Gevel voormalige Wibra winkel uit 1989

In 2004 werd gestart met de verbouwing van het pand waarbij de bovenruimte omgebouwd werd tot verschillende appartementen. De reden hiervoor is dat de bovenruimten van panden in de binnenstad vaak leeg staan of enkel dienen als opslag van de onderliggende winkel. De behoefte aan opslag is beduidend minder geworden: de winkels worden vaker bevoorraad en extra opslag is niet meer wenselijk. De gemeente stimuleerde de appartementenbouw een aantal jaren via de actie “wonen boven winkels”.

Oude pracht hersteld
Tijdens de sloop van de witte kunststoffen voorzetgevel kwam geheel onverwachts de originele gevel tevoorschijn. En in een goede staat. De verwachting was dat de gevel van slechte kwaliteit en niet te behouden zou zijn. Architect Jeroen Weijers dacht hier anders over en ging in overleg met de Welstandcommissie. Ook zij bestempelden de oude gevel als zeer bijzonder! Daarom besloot de opdrachtgever (Walco) om de gevel volledig in ere te herstellen met een prachtig resultaat!

Originele gevel Heuvel 105B

Onder meer het authentieke glas-in-lood uit de bovenlichten kwam tevoorschijn en werd gerenoveerd. Het resultaat zijn vier prachtige woonstudio’s op de 1e en 2e verdieping met volledig behoud van de oorspronkelijke buitengevel. Een parel in ere hersteld!

Frank van Oers

Frank van Oers (46) sinds 2003 actief als NVM-makelaar en heeft sinds die tijd als bouwkundige samen met Jeroen Weijers (BNA architect) het bureau van zijn vader Jac van Oers (overleden in 2003) overgenomen en voortgezet onder de naam Van Oers Weijers Architecten BNA. Van huis uit opgegroeid met interesse voor architectuur en design heeft hij deze interesse ook gestopt in het vak van makelaar onder de naam ARCHITECTUURMAKELAAR; voor aan- en verkoop van huizen met een bijzondere architectuur!

X