HUMANS OF TILBURG: MEREL VAN DOORENS FOTOPROJECT KRIJGT EIGEN BOEK

Het is vrijdag ochtend en Merel van Dooren komt een tikje opgejaagd het kantoor van Wij Zijn Tilburg binnen wandelen. “Ik heb net voor ik wilde gaan een glas en wat eieren op de grond laten vallen.. Ik ben een beetje aan het stressen! Maar hier ben ik dan, het is allemaal goed gekomen!” zegt ze buiten adem. Merel brengt binnenkort haar boek ‘Humans of Tilburg’ uit en ze kan nog maar amper geloven dat het nu echt allemaal gaat gebeuren. 

De Tilburgse fotografe schiet al een aantal jaar portretten van voorbijgangers op de straten van onze stad. De selectieprocedure gaat geheel op gevoel. “Het zou je verbazen hoe vaak ik ‘nee’ te horen krijg als ik vraag of ik een portret mag schieten.”, zegt Merel. “Juist die mensen vind ik interessant. Mensen met een gesloten houding of mensen waar je niet snel op af zou stappen.” 

Met de immens populaire Facebook pagina ‘Humans of New York’ als inspiratie begon ze vervolgens haar eigen pagina ‘Humans of Tilburg’. Hierop deelde ze foto’s met daarbijhorende profielen. De pagina werd zo goed ontvangen dat er vlak na de lancering al plannen voor een boek werden gemaakt. “Dat proces duurde alleen best lang. Ik dacht dat er geen eind aan zou komen. Tot een aantal maanden geleden, toen er ineens schot in de zaak kwam!” Merel heeft toen koffie gedronken met Marc Meeuwis, die haar graag mee wilde helpen met de realisatie van haar droom. Met Marc achter zich heeft ze knopen doorgehakt en zijn ze er de volle honderd procent voor gegaan. “Ik heb zo lang naar dit moment toe gewerkt, het voelt nog best onwerkelijk.”

Merel heeft nu eigenlijk vakantie, maar voor haar boek af is, is ze niet van plan om stil te gaan zitten. De laatste loodjes wegen het zwaarst. Voor het maken van haar boek heeft Merel een heel team om zich heen verzameld; een uitgever, een eindredacteur en een grafisch vormgever. “En die werken allemaal mee aan mijn boek! Bizar heh?!” Voor Merel is het nu een kwestie van de mooiste profielen en bijhorende verhalen selecteren. “Ik ben zo blij dat er iemand is die heeft aangeboden om mijn teksten te controleren, ik ben echt geen schrijver, maar ik doe mijn best!”

Humans of Tilburg

Humans of Tilburg gaat 17 september in de voorverkoop, dan kan je het boek bestellen voor een gereduceerde prijs. Op 23 november is de lancering. Waar is nog niet bekend, maar wat wel zeker is, is dat het één groot feest gaat worden. “Ik ben nog op zoek naar een mooie locatie, maar dat gaat helemaal goed komen!” Wij Zijn Tilburg zal je inlichten wanneer de locatie van de release bekend is! 

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.