INTERCULTURELE KOOKKUNSTEN BIJ BROODJE AAP & LINKE SOEP

Hij zal de ui wel snijden, want ‘het moet echt heel klein’. In de veronderstelling dat ik niet in staat ben om op de juiste manier een ui te minimaliseren, kijk ik toe hoe hij de ui heel klein snijdt; de topjes van zijn vingers onder de knokkels gevouwen om te voorkomen dat hij in zijn vingers snijdt en met een professionele snelheid vliegt hij er doorheen. Met trots herhaalt hij een paar keer dat het een recept is van zijn moeder. Mijn pogingen tot een gesprek worden positief omarmd maar het blijkt energievretend. Hoe vaak is het gepast om te vragen; ‘wat zeg je’ en hoe langzaam moet ik praten om begrepen te worden?

Samen met Emir uit Syrië sta ik ‘muhamara’ te maken. Voor mij één van de nieuwe dingen die ik heb ontdekt: het is een geroosterde paprika en walnoot tapenade. Het komt van oorsprong uit Syrië maar het blijkt tegenwoordig in de gehele Arabische en Turkse keuken een bekend recept.

 

 


Emir is een forse Syriër van 30 jaar die drie jaar geleden naar Nederland is gekomen als vluchteling. Zijn lieve, ronde gezicht en zijn zachtaardige uitstraling zorgen ervoor dat ik hem zijn aanname over mijn ui snijkunsten niet kwalijk kan nemen. Emir is één van de zes vluchtelingen tijdens deze bijeenkomst op woensdag van Broodje Aap & Linke Soep in Tilburg. Broodje Aap & Linke soep is een interculturele lunch en cateringservice met een positief verhaal. Een plek om vluchtelingen op een ontspannen manier beter kennis te laten maken met de Nederlandse taal, op elk niveau. Dit gecombineerd met koken; een plek waar ze hun eigen (eet)cultuur kunnen delen en meer kunnen leren over de Nederlandse maatschappij op het gebied van eten en drinken. Een prachtig initiatief waar ik sinds enkele weken als taalvrijwilliger aan deelneem.

Zijn zwarte, lange haren zitten vastgebonden op een lage knot. Hij wast zijn handen grondig terwijl hij meeneuriet op de Arabische muziek die is aangezet. Hij beweegt zich door de keuken alsof hij hier vaker staat te koken. Na wat vragen ontdek ik dat deze suggestie klopt. Emir is hier drie keer in de week aanwezig en volgt op donderdag de keukentraining voor koks en kooktalenten gericht op taal en kooktechnieken, met als bedoeling om werk te kunnen vinden in de horeca. Emir blijkt ook een fanatiek koffiefanaat. Zo ontdek ik dat hij in Syrië met veel verschillende koffies heeft gewerkt en dat hij ook hier in Nederland graag met koffie zou willen werken. Als voorbeeld van de grote hoeveelheden verschillende soorten koffie, geeft hij mij een zakje van Turkse variant. Terwijl ik mijn neus in een erg geurig, naar kardemom ruikend zakje met Turkse koffie duw, luister ik naar zijn enthousiaste verhaal. De taalbarrière lijkt hem niet te weerhouden van ons gesprek. Met aandacht en tijd naar iemand luisteren lijkt hier een oplossing. Ook al begrijp ik slechts 80 procent van ons gesprek; Emir heeft mij geraakt. De mensen van Broodje Aap & Linke Soep hebben mij geraakt. Geduld, warmte, enthousiasme, positiviteit; het is er allemaal.

Ik stap op mijn fiets naar huis met een plastic bakje gevuld met wat restjes muhamara uit Syrie, foul uit Egypte (bonendip) en een borek uit Turkije (deegtaart met spinazie en feta). Maar ik stap vooral op de fiets met een hart gevuld met warmte. Het besef daalt in dat je als mens soms teveel in je eigen comfortabele wereld blijft hangen. Je eigen gecreëerde realiteit voelt toch altijd het prettigst. Veel zaken die in de wereld spelen, krijg je mee vanuit de krant, het nieuws op televisie of een boek. Maar deze beperkende oogkleppen vallen af wanneer je wat tijd doorbrengt met deze moedige, positieve mensen die, vaak ongewenst, het nieuws vullen.

Ben je geïnteresseerd naar deze positieve sfeer én het lekkere eten bij Broodje Aap & Linke Soep? Kom eens lunchen op maandag, woensdag of vrijdag voor een klein bedrag van 10 euro per persoon. Je kunt via de mail reserveren: info@broodjeaaplinkesoep.nl.

Binnenkort verschijnt Broodje Aap & Linke Soep in een reeks video’s die Wij Zijn Tilburg produceert voor Make it in Tilburg. Houd de website dus goed in de gaten.

 

Sara Visscher