INTERNATIONAL CENTER: ONTMOETINGSPLEK EN INFORMATIEPUNT VOOR BUITENLANDSE TILBURGERS

Op donderdag 17 mei 2018 opent het International Center Tilburg zijn deuren op het adres Willem II-straat 6A. Het wordt een laagdrempelige voorziening, waar buitenlandse stadgenoten elkaar kunnen treffen. Ze krijgen er antwoord op allerhande vragen. Het centrum wil uitgroeien tot dé ontmoetingsplaats voor Tilburgse ‘internationals’. Foto: Zoë-Joan Franz door Linn de Kort.

In Tilburg wonen duizenden arbeids- en kennismigranten, onder wie vele expats en internationale studenten. Zij hebben, zoals iedere nieuwkomer in Nederland, veel praktische vragen. Waar vind ik een geschikte woning, hoe werkt de zoektocht naar huizen hier eigenlijk? Waar moet ik zijn voor een werk- of verblijfsvergunning? Hoe vind ik als student een leuke bijbaan? Wat is de beste sportclub voor mijn kind en hoe koop ik een goede fiets?

“We bieden informatie over Tilburg in de breedste zin van het woord: wie, wat, waar en hoe? Dit alles brengen we in een gemoedelijke sfeer, die je echt Brabants zou mogen noemen”, vertelt initiatiefnemer Walter Franz. “Het International Center Tilburg wil een eerste vertrekpunt zijn voor iedereen die van buitenaf komt: van student tot en met kennismigrant. Het is een groeiende doelgroep, die nu niet afdoende wordt bediend.”

In het pand aan de Willem II-straat was vroeger de Cinematheek gevestigd. De afgelopen maanden heeft het een ware metamorfose ondergaan, met veel extra lichtinval tot gevolg. Bij de entree stap je een soort huiskamer binnen, met gezellige zitjes en functionele werkplekken rond de uitnodigende thee- en koffiebar.

Rond de openbare ruimte zijn zes kantoorunits gevestigd, met dienstverleners die speciaal op buitenlandse klanten zijn gericht. Bij de start zijn dat: Student Housing Holland, Boxx Global Expat Solutions en Future Green Projects. Het International Center Tilburg is nog in gesprek met meer partijen, zowel commerciële als non-profit. Franz verwacht de zes units snel verhuurd te hebben. “We zullen spoedig zelfs een wachtlijst hebben.”

Het International Center gaat speciale activiteiten voor de internationale doelgroep ontplooien: lezingen, workshops en culturele optredens. “Wij bieden mensen een podium aan. Iedereen is welkom. Ons belangrijkste streven is dat wij mensen informeren en met elkaar verbinden.”

Het International Center, gelegen op een toplocatie nabij NS-station, Spoorzone en het winkelhart van Tilburg, zal in het begin op kantoortijden geopend zijn. Als blijkt dat daaraan behoefte is, worden de openingstijden verruimd. Antropologe Zoë-Joan Franz krijgt de supervisie over het nieuwe centrum. Zij verricht op 17 mei de opening samen met Gon Mevis, bestuurder van de maatschappelijke organisatie Contour De Twern.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.