IS HET LASTIG OM TE SOLLICITEREN TIJDENS CORONA?

Hoewel veel mensen denken dat het lastiger is om te solliciteren tijdens het coronavirus, is niets minder waar. Sterker nog: zolang je niet binnen de horecabranche solliciteert wanneer er een lockdown is, heb je evenveel en soms zelfs meer kans op het verkrijgen van een baan. Veel bedrijven kunnen namelijk wel een helpende hand gebruiken.

Heb je een leuke vacature in Tilburg gezien? Laat je vooral niet tegenhouden en ga op een sollicitatiegesprek wanneer je bent uitgenodigd! Bereid je goed voor op het gesprek, zorg dat je er representatief uitziet, houd anderhalve meter afstand en je bent klaar om te gaan! Onderstaande tips helpen je een handje weg, zodat de kans op slagen nog net iets groter is.

Een sollicitatiegesprek voorbereiden doe je zo

Een eerste indruk maak je niet twee keer, maar een keer. Zorg er daarom voor dat je er netjes, representatief en passend bij het bedrijf in kwestie, uitziet. Als je op de hoogte bent van de bedrijfscultuur, kun je een outfit zoeken die hierop aansluit, zodat de werkgever direct ziet dat je in het team past. Zorg er daarnaast ook voor dat de kleding die je aanhebt, ook goed zit. Twee verschillende sokken, een ongestreken overhemd of een te lange jeans zijn daarom een afrader. Bedenk hierbij dat het beter is om, afhankelijk van het bedrijf, liever te formeel te gekleed te gaan, dan dat je je direct informeel kleedt. Overdrijf niet met sieraden, make-up en zet je pet of hoed af, zodat je goed zichtbaar bent.

De don’ts tijdens een sollicitatiegesprek

Zoals er altijd dingen zijn die je beter wel kunt doen, zijn er ook dingen die je beter kunt laten. Zo komt het onwetend en onprofessioneel over wanneer je weinig nuttigs weet van het bedrijf waarvoor je solliciteert; het is goed om op de hoogte te zijn van de inhoud van een bedrijf en de laatste upgrades hiervan. Ook van een negatieve, passieve lichaamshouding zal je gesprekspartner het niet warm krijgen. Een enthousiaste houding komt immers nauwelijks over wanneer je onderuit gezakt op je stoel zit. Let er daarnaast ook goed op dat je telefoon uit of op stil staat tijdens het sollicitatiegesprek, zo voorkom je dat je tijdens het gesprek een melding van Facebook, Instagram, Twitter of een ander, voor je sollicitatiegesprek, irrelevant platform ontvangt.

De do’s tijdens een sollicitatiegesprek

Zorg ervoor dat je op tijd komt, je je gesprekspartner uit laat spreken en je positief praat over je vorige werkgevers. Ook is het belangrijk om aan te geven wat je hoopt te kunnen doen, zodat je uiteindelijk niet voor teleurstellingen komt te staan. Ook staat het niet alleen weloverwogen wanneer je aantekeningen maakt tijdens het gesprek, maar is het ook praktisch om deze later nog eens terug te kijken en is het goed om de nieuwtjes omtrent een bedrijf te kennen, zodat onwetendheid voorkomen kan worden. Neem verder een actieve houding aan, maak oogcontact en stuur een bedankbrief; ook daar scoor je punten mee. Vooral in tijden van corona!

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.