JORIS ROOSEN GEEFT SHOW VOL LIEFDE TIJDENS ZWOEL

Het was me het interview wel. Floris Oostendorp had contact met me opgenomen omdat hij een bijzonder nieuwtje wilde delen. Het feest ZWOEL dat hij samen met Dirk Leestemaker organiseert heeft een excentrieke nieuwe act geboekt. Hij staat in het Duvelhok op mij te wachten. ,,Je herkent hem wel” aldus Floris.

Spanning en sensatie op zo’n doordeweekse maandag. Toen ik het atelier binnen liep zag ik inderdaad gelijk wie ik moest hebben. Joris Roosen; een bonk positieve energie met blauw haar. Thee, borrelnootjes, gezellig muziekje, overal had Joris al aan gedacht. ,,Ik heb zoiets speciaals gepland! Kan echt niet wachten om het met iedereen te delen.” zei hij enthousiast. 

Joris is een alleskunner. Wanneer ik vraag of hij zichzelf wil beschrijven zegt hij: ,,Ja dat is altijd lastig, dan wordt het gelijk de vraag ‘wat’ is Joris Roosen. Ik ben gelukkig. Dat is wat ik ben.” Om jullie maar even een beeld te geven van Joris: hij is modeontwerper, zanger, acteur, kunstenaar, dichter, heel enthousiast én zichzelf. ,,Dat is het aller belangrijkste en daarom doe ik een performance bij ZWOEL. Hun motto is: kom als jezelf. En dat mis ik. Dat is helemaal niet vanzelfsprekend in onze maatschappij. Wat ik ook mis is een woord met letters en dan mag jij raden wat dat is.” Op een aantal vijf-letterwoorden (te veel Lingo gekeken) na kon ik zo snel nergens op komen. ,,Nou ik zal het gewoon zeggen: Liefde. En liefde, dat is waar mijn werk voor staat, dat is waar Zwoel voor staat.”

Joris zijn collectie is geïnspireerd op de fundamentele vraagstukken uit zijn leven. De collectie is geheel opgebouwd uit gerecycled materiaal en valt te plaatsen onder o.a. de term UpCycling: je gebruikt iets opnieuw op een unieke manier waardoor er een interessant beeldend spel ontstaat tussen vorm en functie. Daarnaast wordt alles met de hand gemaakt, dus zonder machines. ,,Machines halen de ziel er uit. Het is haute couture. Achter ieder stuk zit een ander verhaal en ik stop er een hoop liefde in. Want zonder liefde krijg je valse lucht. En da wilde nie!”

Zwoel – Willem van Breugel-Lowres

Over zijn performance bij ZWOEL laat hij verder weinig los. Het wordt een kunstperformance met mode, zang en, je raadt het al, veel liefde. Iets waar je bij moet zijn, want bijzijn is meemaken. En daar leggen Floris en Dirk ook de nadruk op: ,,De vorige editie van ZWOEL was uniek, net als de komende. Het wordt een eenmalige ervaring, een ‘happening’ zoals ze dat in de kunstwereld noemen. Het gaat om de kwetsbaarheid van het moment, het leven in het nu. Weg met die telefoons, beleef de avond nu eens echt!” Deze editie heeft weer verschillende kunstvormen en natuurlijk ook een deejays, want er mag gedanst worden. ,,ZWOEL is een ruimte met meerdere dimensies. Ja, dat is een mooie quote.” glundert Joris.  

,,ZWOEL is een ruimte met meerdere dimensies”

Kan jij ook wel wat liefde gebruiken en ben je ook benieuwd naar Joris zijn excentrieke en mysterieuze show? 30 maart kan je zijn werk zien bij het Duvelhok. Maar natuurlijk ook bij het paleis der verbazing, de dansvloer van de vrije en de expositieruimte voor de creatieve, oftewel: ZWOEL. Vrijdag 12 april in Club Smederij.

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.