Kandinsky; 25 jaar onveranderd, maar wel met de tijd mee

Kandinsky, misschien wel hét biercafé van Tilburg. Iedereen met een beetje liefde voor speciaalbier is hier wel eens geweest, en anders heb je er ongetwijfeld van gehoord. Het is er eigenlijk altijd vol, bezoekers nemen staand borrelen voor lief en komen graag terug. Het geheim? Dat weet Fred, de eigenaar, zelf ook niet. “Ik denk niet dat al die mensen voor mij komen” zegt hij lachend.

Kandinsky bestaat dit jaar 25 jaar en is destijds opgericht door twee kennissen van Fred. Fred is inmiddels al 20 jaar eigenaar van Kandinsky. Hij is er vrij kort na de opening zelf komen werken. Drie jaar nadat het opgericht was heeft hij één van de oprichters uitgekocht, twee jaar later de andere. Dat Fred de horeca in wilde heeft hij van kinds af aan al geweten. “Vroeger gingen mijn vrienden altijd cowboytje spelen, dan was ik de saloon.”

Hij zit er dus al bijna vanaf het begin in. Maar er is volgens hem vrijwel niks veranderd aan het concept. De ijzeren bierplaten aan de muur zijn wel toegevoegd in de loop der tijd, vroeger was het echt een bouwkeet, dat was toen overal zo. “En we zijn van 30 biertjes naar meer dan 200 gegaan, dat ook natuurlijk.”

Fred, eigenaar van Kandinsky

Toen Fred begon bij Kandinsky stond het altijd vol, en dat is nog steeds zo. Hoe dat komt weet hij zelf ook niet. “Ik denk dat we het gewoon goed doen en never change a winning team. Er hangt hier een bepaalde sfeer, maar wat we doen, doen we eigenlijk al 25 jaar hetzelfde en ik begrijp het ook niet. Het is het totaal plaatje. We geven goede service, de muziek staat niet te hard. We hebben een leuk aanbod aan bier, dat veranderd wel telkens, maar iets speciaals, nee.”

En hoewel er bij Kandinsky niet zo veel verandert, verandert er in de bierwereld wel veel. Toen Kandinsky 100 bieren had, was dat heel veel. Maar tegenwoordig kom je als café niet meer weg met minder dan 50 verschillende bieren. Speciaalbier is booming en alle cafés doen daar aan mee. En waar je vroeger en dubbeltje, tripeltje en palmpje had, heb je tegenwoordig een saison, IPA, barrel aged, stout een porter en een porter stout. Dat bestond zeven jaar geleden allemaal nog niet. Dat betekent dat ze bij Kandinsky een stuk sneller moeten schakelen om ervoor te zorgen dat ze iets hebben dat niemand anders nog heeft. Landen als Estland, Noorwegen en Zweden zijn heel erg aan het groeien in speciaalbier en daar springen ze nu op in. Daarnaast hebben ze nog zo’n 50 echte craft bieren staan, dat zijn bieren die worden gebrouwen door kleine onafhankelijke brouwerijen. Ze houden constant in de gaten wat er is en als er iets nieuws is zorgen ze dat ze dat meteen hebben. Daar is iemand wel twee dagen in de week mee bezig.

Daarnaast veranderen de tijden natuurlijk ook, en dat merken ze bij Kandinsky ook. Iedereen heeft tegenwoordig zijn mobieltje bij de hand en daar staat van alles op. Zo gebruiken veel speciaalbier drinkers Untappd, een social platform waar je bieren die je gedronken hebt kan ‘inchecken’ en beoordelen. Daar zitten voordelen aan, zo kunnen mensen zien wanneer iemand een biertje heeft ingecheckt bij Kandinsky. Maar ook nadelen. Een biertje met een beoordeling van minder dan 3.5 ster hoeven mensen al niet. Zonde, vindt Fred. “Soms kijken ze je niet eens aan, dan wijzen ze naar hun scherm en zeggen ze gewoon ‘Ja, die wil ik’. Maar goed, dat is van deze tijd.”

Qua uitstraling en inrichting is er binnen Kandinsky ook niet veel veranderd. Recent is heel de binnenkant nog opnieuw geverfd, daar zijn ze twee weken mee bezig geweest. “Maar dat valt helaas niemand op.” Kandinsky is wel een café met zijn eigen charmes. Zo zit er bovenin de ramen mooi bier gerelateerd glas in lood. Die zitten er al sinds de begindagen. De andere eigenaar vond dat destijds onzin. Het was duur en je zou er geen biertje meer door verkopen. Maar Fred vond het gewoon “hartstikke gaaf” en heeft het er doorheen gedrukt.

Kandinsky glas in lood

En in de toekomst? Dan gaat er, voor Kandinsky begrippen, veel veranderen. De keuken gaat er namelijk uit om ruimte te maken voor meer tafels. Die is nu vrij groot voor wat ze op de kaart hebben staan; Tosti’s, hapjes en trappistenkaas. De oprichters wilde er destijds meer met eten bij doen, maar dat is er nooit van gekomen. De muur blijft overigens wel staan, dus de identiteit van de zaak verandert niet, er komen twee open bogen naar de nieuwe ruimte die er over een of twee jaar moet komen.

Wat verder het plan is voor Kandinsky; actief blijven op biergebied. Ze zijn lid van de Alliantie van Bier Tapperijen en ambassadeur van Orval, wat best speciaal is. Daarnaast worden ze nu ook ambassadeur van Põhjala, een brouwerij uit Estland. Wat onder andere betekent dat ze de specials van die brouwerijen als eerste mogen verkopen. Fred wil met Kandinsky ook niet stil blijven staan “maar we gaan hier ook geen loungezakken neerleggen.” Personeel schrijft bestellingen nog gewoon op papier. Een kassa is er ook niet, biertjes worden gewoon geturfd. Dat dat ook wel eens mis gaat vindt Fred onderdeel van de charme van de zaak. “Het hoort er een beetje bij.”

Kandinsky is er voor iedereen, maar vooral voor de bierliefhebber. Het is een enclave in de drukte van de Tilburgse horeca waar je nog écht kan borrelen. De muziek staat zacht, vrijgezelle feesten en grote groepen zijn niet welkom en er wordt ‘genoten, niet gegoten’. En laat je vooral niet afschrikken door het grote assortiment aan bier, als je er niet uit komt staat het personeel altijd klaar om je te adviseren.

Bierplaatjes

Floris Biemans

Floris (25) is zeven jaar geleden in Tilburg komen wonen om te studeren. Inmiddels ziet hij zichzelf als een echte Tilburger en is hij volledig ondergedompeld in de Tilburgse cultuur. Met één been voor de bar en één been erachter heeft hij de Tilburgse horeca de afgelopen jaren van binnen en van buiten leren kennen. Floris heeft Tilburg altijd gezien als een stad van vernieuwing, ontwikkeling en vooral veel potentie. Van Spoorzone tot Piushaven tot centrum, hij is overal graag te vinden. Voor Wij Zijn Tilburg gaat hij zijn kennis over de stad gebruiken om Tilburg eens flink onder de loep te nemen.