KATTENCAFÉ IN TILBURG: HET PARADIJS VOOR CRAZY CAT LADIES

omslag
Op 4 oktober 2020 gingen ze na een succesvolle crowdfunding dan eindelijk open: Kattencafé De Spinnerij. Menig kattenliefhebber in Tilburg, zoals ik, keek hier enorm naar uit, dus ik besloot om in hun eerste week ook een kijkje nemen.

Wat kun je nu verwachten van een kattencafé? Voornamelijk katten, kattenspeeltjes, kattenliefhebbers en, natuurlijk, een groot speelparadijs voor jouw favoriete viervoeters. Mijn gevoel voor het bezoek was een beetje als voor een eerste date; nerveus, opgewonden en vol spanning. Je wilt natuurlijk wel dat ze je leuk vinden en het ultieme doel is een kat op je schoot krijgen, goals! Ik besloot met een andere kattengek op sjanternel te gaan naar dit bijzondere café.

Het kattencafé bevindt zich op een ideale plek: in de Langestraat, een zijstraat van de Heuvelstraat. Het is er rustig, dus ik kon de fiets voor de deur neerzetten. Ik zag de eerste katjes al toen ik binnenkwam, dus mijn hart voor katten maakte meteen een sprongetje. De eerste lag te slapen en is ook tijdens mijn bezoek niet van zijn slaapplaats geweken. Er liepen nog twee andere tijgers rond en ik was meteen verkocht. Binnen vijf minuten wilde ik van dit pand mijn nieuwe huis maken, met deze schatjes als huisgenoten. De katten zijn er in alle kleuren, maar ze zijn allemaal nog vrij jong. In totaal zijn er 8 bewoners, allemaal geïmmigreerd uit Griekenland. Dit verklaart ook meteen twee van de namen: Ouzo en Sir-Taki!

Bij binnenkomst kun je meteen je handen desinfecteren, voor eigen veiligheid en die van de katten. Je wordt ook gelijk vriendelijk ontvangen en naar je tafel begeleid. Bij mij werd dit gedaan door de eigenaresse en oprichtster van De Spinnerij. Ze zag er ontzettend lief en warm uit en leek voor mij wel op de typische ‘cat mom’. Als je de sociale media van De Spinnerij bekijkt, zie je ook dat ze echt een kattenhart heeft en vol passie en liefde haar kattencafé runt.

Als je binnenkomt, krijg je meteen een heel huiselijk gevoel. Het interieur is wat je zou verwachten bij een kattencafé, namelijk een goede combi van ‘kattig’ en knus. Behalve de ‘normale’ tafels en stoelen, staan er ook comfortabele zetels en banken om in te loungen. De katjes hebben heerlijk veel ruimte om te liggen, klimmen, lopen en spelen. Ze moeten nog wel een beetje wennen aan de vele onbekende mensen in hun huis, maar sommigen durfden het toch aan om wat dichterbij te kijken. Een deel van het pand is een winkeltje, deze heb ik later ook bekeken. Zelfs wanneer alle poezen liggen te slapen, sta je altijd nog oog-in-oog met minstens één kat. Op de muur waakt een enorme kattenkop van graffiti over het café. Een prachtwerk.

Na het bewonderen van alle purrfecte decoratie heb ik de menukaart goed bekeken. Er is niet zoveel keuze als bij een ‘gewoon’ lunchcafé, maar de eigenaresse vertelde me: “De kaart wordt nog uitgebreid, maar we willen ons personeel eerst rustig laten wennen”. Wat heel mooi is aan dit café, is dat alle werknemers vrijwilligers zijn. Echter heeft niet iedereen ervaring in de horeca, dus is het wennen. Natuurlijk is dat te begrijpen en uiteindelijk is het toch een hele leuke beleving! Eén van de bladzijden van de menukaart bestaat uit de ‘Kattenkeuzes’. Hier heb je de opties Favoriet van Zoë en Favoriet van Catoo, twee van de harige bewoners van De Spinnerij. De quotes van de bewoners vonden mijn vriendin en ik zó leuk, dat we allebei ‘een favoriet’ hebben gekozen.

 

2ff991c8-63af-4ed5-b9e9-2c1fca262663
IMG_4305
IMG_4310

 

Na het eten van mijn smakelijke lunch, heb ik rondgekeken in het winkeltje bij het café. Dit kan heel gemakkelijk, omdat er geen scheiding tussen de twee zaken zit. In het winkeltje kun je items kopen om jezelf of je eigen kat blij mee te maken; kattenvoer, sokken, sieraden en nog veel meer! Je kunt zelfs een tipi voor je kat kopen en één van de bewoners demonstreerde ons hoe lekker dit ligt. Er zijn ook mokken met leuke spreuken als “All you need is love and a cat”, wat wil een mens nog meer?

Al met al was het een enorm leuke ervaring, vooral als je echt gek op katten bent. Het is meer dan alleen een café, het is een hele beleving! Het personeel moet nog wel wennen, net als de katten zelf, maar je kunt zeker zien dat ze plezier in hun werk hebben en een passie delen voor de “kroegtijgers”.

Helaas hebben ze het café-deel voorlopig moeten sluiten, vanwege de strengere maatregelen rondom COVID-19, maar de winkel is nog te bezoeken, waardoor je toch de katten kunt begroeten als je in de buurt bent! Bovendien is er wel een afhaalservice, zodat je ook hun lekkernijen alvast kunt uitproberen. Kat in het bakkie!

 

Julie Brasser

Julie (23) is 4 jaar geleden verhuisd naar Tilburg voor haar studie. Tilburg voelt voor haar echt als een thuishaven en ze voelt zich ook helemaal thuis in de Tilburgse cultuur. Ze gaat graag op ontdekking door de Tilburgse horeca, maar er valt nog meer te ontdekken dan ze al gezien heeft. Voor Julie is Tilburg een stad van gezelligheid, creativiteit en groei. Ze is het vaakst te vinden in de Heuvelstraat, want ook de nieuwste winkels moeten gecheckt worden. Voor Wij Zijn Tilburg gaat Julie nog meer op onderzoek uit om de nieuwste en bijzonderste hotspots te vinden.