KEEP TILBURG UGLY VERKIEZING: ANSSCH OL

Ja ja! Het is weer vrijdag en dat betekent dat wij een nieuw lillik gebouw voor jullie in d’n aonbieding hebben! Deze keer is het de anssch ol. Goeikòòpe fietsen, goeikòòp gebouw. Wèh? Dat zullen we eens even uitleggen. 

Aan het begin van de Nieuwlandstraat staat ze. Een grauw en grijs blok beton met rechthoekig, roestkleurig, plat dak. Een fijn staaltje modernisme. Geen opsmuk of versieringen, dat vonden ze bij de anssch ol niet nodig. Lekker minimalistisch.

In het raamkozijn waar zich ooit de etalage van boekenhandel Livius bevond, pronken nu goedkope fietsen. Hoe we dat weten? Het wordt in twee talen met grote gele letters aangegeven op het raam. Hèndig ofnie? Hier sjoert dan:

anssch ol – Nieuwlandstraat 53

,,Sjiek op chanternel kon in Tilburg hier. Volle bak ambiance.”

Na grondig onderzoek hebben we geconstateerd dat de missende letters op de gevel de D van Dirk en de O van Oliver zijn. Dit gebouw was dan ook een dansschool, dansschool Michielsen welteverstaan. Een plek waar Tilburg met de voetjes van de vloer ging, waar tegenwoordig weinig meer gedanst en gesjanst wordt. De hoogtijdagen van het pand zijn echter, samen met de D en de O, vervlogen.

Leuke bijkomstigheid: de ramen op de eerste verdieping hebben doordat ze zo lekker diep verstopt zitten in de gevel bijna geen functie. Het trapje voor de deur is aan de andere káánt perfect om je kinderfietsen op uit te stallen! Hebben ze echt over nagedacht vrúúger. 

Heeft dit spannende gebouw jou ook zo nieuwsgierig gemaakt? Waarom is het bijvoorbeeld zo lillik? En is het het ‘Lillikste gebouw van Tilburg 2019’? We hore ’t grère van oe!

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.