KEEP TILBURG UGLY VERKIEZING: HET BLAUWE GEBOUW

Wij willen dit nieuwe jaar gèère beginnen meej een ode aan de schônste stad van ’t láánd in de vorm van de ‘Keep Tilburg Ugly verkiezing’! Samen met deze geweldige Instagrampagina hebben wij een aantal gebouwen geselecteerd die we allemaal eigenlijk wel heul lillik vinden. We zullen iedere week een ander gebouw uitlichten. En gullie meugt uiteindelijk kiezen wellek ’t lillikst is! 

In dit artikel zullen we het hebben over de doorn in het oog van menig Tilburger die wel eens op d’n Besterd geraakt: Het Blauwe Gebouw. Hier, sjoert dan!

Het Blauwe Gebouw – Besterdring 235
,,Zeg het maar: kaai lillik, mooi lillik of himmaol nie lillik.”

Het Blauwe Gebouw is bijna net zo omstreden als Het Draaiend Huis. Het neo-futuristische bouwwerk fungeerde vrúúger als kantoor voor de gemeentelijke sociale dienst en later als bedrijfsruimte voor het UWV. Tegenwoordig staat het er maar sjofel bij. In eerste instantie was er veel kritiek op het aorige uiterlijk van de Oude Soos, want wie wil z’n uitkering nou in zo’n opvallend gebouw aanvragen? Maar de architecten van ons land prezen juist het (volgens hen) sterk staaltje Tilburgse architectuur. Jèh, ’tis toch allemaal een kwestie van smaak. Ofnie dan? Sjuust.

Het Blauwe Gebouw siert sinds 1978 de Besterd/het begin van de Spoorzone en is ontworpen door Jan van Oers (1939-2003), architect van menig Tilburgse parel zoals de bijzondere geel/bruine woontoren aan het Koningsplein Triborgh, de Heuvelpoort (parkeergarage extraordinair) en de Julianastaete aan de Heuvelring. We durven best te zeggen dat ons Jac verantwoordelijk is voor een groot deel van de Keep Tilburg Ugly content. Lekker bezig menneke, gij het meej oe lillike gebouwen ons Tilly dèh heerlijke scherpe randje gegeven waor we zo gek op zijn!

Jac van Oers heeft voor het Blauwe Gebouw inspiratie opgedaan in de Spoorzone. Het complex is gebaseerd op een trein. De blauwe begane grond stelt de coupé voor en het bruinige bovenste gedeelte van het gebouw de rails, kende ’t zien? 

Een andere mooie benaming voor onze eerste nominatie is ‘De Paarse Hemel’. Toepasselijk.. aangezien het binnenkort gedaan is met dit bijzondere stukje Tilburgse erfgoed. Ondanks veel tegengeluid maakt het bouwwerk nog deze zomer plaats voor een nieuw woongebouw met in het totaal 150 middeldure appartementen.

Voor die tijd willen we nog een kans om Het Blauwe Gebouw de welverdiende titel: ‘Lillikste gebouw van Tilburg 2019’ te geven. Wèh vinde gullie? Lillik of like?


Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.