KRAAMTRADITIES IN NEDERLAND

Er zijn veel verschillende kraamtradities in Nederland. Ik heb er een aantal uitgepikt die ik erg leuk of ludiek vond. En na wat onderzoek kwam ik ook een aantal tradities tegen waar ik nog nooit van gehoord had.

Het scheel eraf drinken
Om maar met de meest mannelijke traditie te beginnen: Het scheel eraf drinken. Zoals al eerder aangegeven in het blog ‘Papa, wat moet jij regelen na de geboorte?‘ is ‘Het scheel eraf drinken’ een typische Brabantse traditie.

Na de geboorte wordt er door vrienden (vaak als verrassing) een dag/avond georganiseerd waarin de man meegenomen wordt om een lekkere borrel te drinken met zijn vrienden. Dit wordt gedaan zodat de kleine niet scheel zou gaan kijken.

In sommige vriendengroepen worden er maar één of twee borrels gedronken, in andere groepen gaan ze juist tot aan het gaatje.

Het scheel eraf drinken wordt vaak gedaan binnen de eerste 2 á 3 weken na geboorte

Het rondsturen van geboortekaartjes
Na de geboorte is het gebruikelijk om geboortekaartjes rond te sturen met hierop de gegevens van het kindje, denk aan het gewicht, lengte, tijdstip van geboorte, geslacht, naam/namen, waar het is geboren, thuisadres en vaak ook een leuk stukje tekst.

Het eten van beschuit met muisjes (blauw/wit en roze/wit)
Deze traditie ontstond halverwege van de negentiende eeuw. Aanvankelijk at men beschuiten met een dikke laag suiker. In delen van Gelderland, Zuid-Holland en Noord-Brabant werden de beschuiten later bestrooid met anijszaadjes, omgeven door een dik laagje suikerglazuur.

Deze anijszaadjes werden ‘muisjes’ genoemd. Niet alleen de vorm en de kleine ‘staartjes’ leidde tot deze benaming. Volgens oud bijgeloof is de muis het zinnebeeld van vruchtbaarheid.

Een erg bekende traditie in mijn omgeving. Overal waar een kleine is geboren krijgen we altijd beschuit met muisjes te eten.

De ooievaar of een geboortebord prominent in de tuin (of op balkon)
Wel, of niet vergezeld door ballonnen en slingers die het huis verder opsieren. Zo’n  ooievaar of bord kun je zelf in de tuin plaatsen, of je buren doen dit voor je. Dit is gebruikelijk in bepaalde wijken in Nederland. Het kan dus voorkomen dat er meerdere geboorteborden in je tuin staan.

Het is gebruikelijk is om het geboortebord of ooievaar 5 tot 8 weken in je tuin te laten staan. Dit mag uiteraard korter of langer.

Baargoud geven aan de net bevallen vrouw
Je partner geeft je een sieraad cadeau, voor het negen maanden dragen en bevallen van jullie kind, ook wel baargoud genoemd.

Niet iedere vrouw is er fan van omdat er dan iets commercieels gemaakt wordt van iets wat natuurlijk tot stand komt. Ook zijn er al genoeg commerciële dagen zoals, Valentijn, Moederdag, verjaardag etc.

Persoonlijk vind ik het een beetje onzin om tegen deze traditie te zijn. Het is toch een kleine (lees: geen) moeite om iets te kopen voor de negen maanden dat je partner de baby heeft gedragen. Ik was heel trots op mijn vrouw dat ze dit heeft gedaan, en vooral de manier waarop. Daarom vond ik het niet meer dan verdient dat ze iets kreeg na de bevalling.

Blauw voor jongens en roze voor meisjes
Blauw voor een jongen en roze voor meisjes is een geboortetraditie die stamt uit de twintigste eeuw. De kleur blauw staat voor bescherming en daarom droegen mannen, die vroeger meer waard waren dan vrouwen, deze kleur vaak in het leger. Roze werd voor meisjes gebruikt omdat het een lieve en zoete kleur is. Het gekke is dat de kleuren vroeger omgedraaid waren. In de katholieke wereld droeg Jezus bijvoorbeeld vaak rood, terwijl Maria in blauw gekleed was. Dit veranderde in de twintigste eeuw, toen kamers waar vrouwen in woonden en werkten zachte kleuren kregen en ruimtes voor mannen donkere kleuren kregen.

Luiertaart kado
Een kraamtraditie die iedere moeder in Nederland wel zal herkennen is de luiertaart. Een luiertaart is opgebouwd uit opgerolde luiers en er zitten vaak kleine cadeautjes als speentjes en knuffeltjes op of in. Luiertaarten worden vaak als kraamcadeau gegeven en ook op babyshowers is het tegenwoordig een populair cadeau. Niet zo gek ook, want kinderen dragen wel een paar duizend luiers in hun leven!

Kraamkamer
Nu verschoont de kraamverzorgster om de dag je beddengoed maar dit was in de 18e eeuw wel anders, toen werd het bed juist zo min mogelijk verschoond zodat de pasgeboren baby altijd in een lekker warm bed lag. In de jaren vijftig daarentegen werd het bed elke dag verschoont omdat de omgeving van de baby juist zo rein mogelijk moest zijn (rust, regelmaat en reinheid was het motto in dit decennia). En wanneer je vroeger geen geld had voor een echte wieg dan had je een kinder lade die onder de bedstee geschoven kon worden.

Kraammand
Een kraammand is een mand met 8 cadeautjes erin. Zo kan de kersverse moeder iedere dag van haar kraamweek een pakje openmaken. Het is leuk om af te wisselen met cadeaus voor de moeder (bijvoorbeeld douchegel, tijdschrift, bodylotion) en cadeaus voor de baby. Veel moeders vinden een kraammand een erg fijne en leuke kraamtraditie!

Nick van der Wal

Ik ben Nick van der Wal. Trotse vader van Bobby en Ted. In mijn vrije tijd ga ik graag wielrennen, hardlopen, fitnessen, koken of andere bourgondische dingen doen. Het idee voor deze blog?! Bij mij op het kantoor is er sprake van een heuse babyboom, hierdoor gaan de lunch-gesprekken tegenwoordig meer over poepluiers dan over voetbal. Zodoende zijn Thijs en ik op het idee gekomen om deze baby-blog te beginnen, geschikt voor vaders, moeders of iedereen die interesse heeft.