KraftBier; Een missie om de Tilburgse brouwcultuur terug te brengen

Rob in zijn brouwerij

Sinds dat een vriend van Rob van de Meijdenberg in 2014 bij hem thuis aankwam met een simpel bierbrouwpakketje heeft hij het brouwvirus te pakken. Dat je van een bende ruwe ingrediënten, zoals mout, hop en gist, een helder bruisend bier kan maken in zes weken tijd vond hij een interessant proces om zich verder in te verdiepen. Dat hij altijd al een voorliefde had voor bier droeg hier natuurlijk ook in bij. Deze interesse heeft zich uiteindelijk uitgemond in KraftBier, een stadsbrouwerij in hartje Tilburg.

Voordat hij deze mooie brouwerij tot zijn beschikking had is er veel voorgevallen. Rob zat in 2014 net zonder baan en was op zoek naar de passies in zijn leven. Hij is zich toen gaan verdiepen in de biercultuur in Tilburg en Nederland en kwam en toen achter dat Tilburg eigenlijk een hele interessante biergeschiedenis heeft. Tilburg had in de 18e en 19e eeuw zo’n 60 brouwerijen, die zijn op den duur allemaal verdwenen. Er waren helemaal geen brouwerijen meer over in Tilburg. “Toen ik op de Korte Heuvel vroeg om een lokaal gebrouwen biertje kwamen ze aanzetten met Jopen en brouwerij ’t Ij. Dat is uit Amsterdam, hoe lokaal is dat nou.” Hij miste het lokale aanbod op de Tilburgse bierkaart en zag een markt voor een Tilburgse brouwerij. Met dat idee is hij thuis steeds meer met bier gaan experimenteren. Daar kwamen een aantal lekkere recepten uit. Met die bieren is hij op de fiets gestapt en alle Tilburgse biercafés afgegaan. Die vonden het heel interessant om Tilburgse bieren op de kaart te hebben, dat was genoeg reden voor Rob om er mee door te gaan.

Kraft
De KraftBier brouwerij

Rob vond dat er in Tilburg een brouwerij moest komen waar mensen langs kunnen komen. Waar ze kunnen zien, ruiken en proeven hoe Tilburgs bier gemaakt wordt. Het zaadje was gepland. In februari 2015 heeft Rob zich ingeschreven bij KvK en is hij thuis heel veel bier gaan brouwen. Of nouja, ‘thuis’. Zelf woonde hij in een appartement en hij had daar de ruimte niet voor, dus kwam er een ketel van 50 liter in de keuken van zijn moeder te staan. Dat werden er later twee, toen drie, tot op een gegeven moment heel de bijkeuken volstond met bier. Dat werkte niet langer. Daarnaast werd de vraag ook steeds groter en kon hij die ook niet meer aan. Toen heeft hij zijn bier anderhalf jaar lang extern laten brouwen. Totdat Rob van een van de externe brouwers een brouwmachine kon overnemen.

Toen ontstond de brouwerij van KraftBier in Bank 15, waar hij nog steeds zit. Toen hij hier aanklopte was Bank 15 nog niet meer dan een vaag idee. De ondernemers wisten wel dat er iets met foodconcepten en een barretje moest komen maar niet veel meer dan dat. Een bierbrouwerij paste mooi in dat concept. Het heeft toen een jaar geduurd voordat dat op gang kwam, maar september 2016 was het zo ver. Hij kon midden in de stad bier brouwen, een groot deel van de droom van Rob was hierdoor al werkelijkheid geworden.

Bank 15
Bank 15, waar Kraftbier gevestigd is

Momenteel brouwt Rob 25.000 liter per jaar in zijn eigen brouwerij en brouwt hij nog ruim het dubbele bij een externe brouwerij. Nu hij een grote capaciteit heeft is hij met Kraft stappen aan het maken om op steeds meer plekken in Brabant bier te verkopen. Zo is hij nu aan het uitweiden naar de dorpen rond Tilburg en steden als Eindhoven, Breda en Den Bosch. Maar de concurrentie is moordend. Nederland heeft inmiddels meer dan 500 brouwerijen en Tilburg heeft er ook al vijf. Iedereen is net een beetje anders en doet het op zijn eigen manier, maar uiteindelijk heeft een bar of slijterij maar een beperkt aantal plekken te vergeven. Dat is het aller moeilijkste, volgens Rob, zorgen dat je ergens komt te liggen en er ook blijft liggen. Consumenten zijn steeds op zoek naar nieuwe producten en andere smaken. Kroegen nemen bieren vaak op de wisseltap, maar de kunst is om in het vaste assortiment te komen.

Het verhaal achter Kraft is volgens Rob hierbij dan ook een van zijn belangrijkste verkooppunten.  Het is een lokaal biertje van Tilburgse boden. Gebrouwen door een gepassioneerde ondernemer en trotse Tilburger. Want een trotse Tilburg is hij in hart en nieren. Hij wil Tilburgers iets geven om trots op te zijn, en mensen van buiten Tilburg laten proeven dat er echt toffe producten uit Tilburg komen. Die brouwcultuur die Tilburg vroeger had, die moet een beetje terugkomen, dat is de missie van KraftBier. Zijn persoonlijke missie is om mensen gewoon blij te maken. Ze moeten met een blij de brouwerij verlaten na een rondleiding of proeverij en thuis een fijn gevoel krijgen als ze een biertje van Kraft drinken.

Floris Biemans

Floris (25) is zeven jaar geleden in Tilburg komen wonen om te studeren. Inmiddels ziet hij zichzelf als een echte Tilburger en is hij volledig ondergedompeld in de Tilburgse cultuur. Met één been voor de bar en één been erachter heeft hij de Tilburgse horeca de afgelopen jaren van binnen en van buiten leren kennen. Floris heeft Tilburg altijd gezien als een stad van vernieuwing, ontwikkeling en vooral veel potentie. Van Spoorzone tot Piushaven tot centrum, hij is overal graag te vinden. Voor Wij Zijn Tilburg gaat hij zijn kennis over de stad gebruiken om Tilburg eens flink onder de loep te nemen.