LANDSCHAPSPARK PAUWELS: EEN PLEK VOL VERBORGEN SCHATTEN WAAR ALTIJD IETS TE BELEVEN IS

Pauwels csm_schotse_hooglander_aan_het_water_8c5b471b5b
Landschapspark Pauwels is een bijzonder stukje natuur ten Noorden van Tilburg. ,,Een unieke omgeving waar natuur, landbouw, recreatie, water, cultuurhistorie en industrie samenkomen.” Het gebied is volop in ontwikkeling en de ambities liggen hoog. Samen met 10 partners werkt Gemeente Tilburg aan de ontwikkeling van het gebied.

Manifest Landschapspark Pauwels
In juni 2016 hebben de gemeenten Tilburg, Loon op Zand, de waterschappen De Dommel en Brabantse Delta, de Provincie Noord-Brabant, De Efteling, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, ZLTO en Midpoint House of Leisure het Manifest Landschapspark Pauwels ondertekend. Met het park creëren de partijen een waardevolle verbinding tussen Tilburg, De Loonse en Drunense Duinen, Huis ter Heide en de Leemkuilen. 

Waterparklandschap
Naast het maken van een schakel tussen de verschillende locaties is een van de ambities om Pauwels om te toveren tot waterparklandschap. Een waterparklandschap is een manier om natuurlijk water op te vangen. Op deze wijze krijgen wij in Tilburg geen natte voeten wanneer het een keer stevig gehoosd heeft. Het regenwater wordt op een natuurlijke manier gezuiverd en kan voorzien in schone energie. Een ander bijkomend voordeel is dat de wateropslag van het landschap een uitkomst biedt bij droogte. Daarnaast werkt de opslag verkoelend. Handig als we weer van die warme, droge zomers tegemoet gaan.

Recreatie
Als we het over verbindingen hebben kunnen we natuurlijk niet de infrastructuur vergeten. De bedoeling is om het waterpark zo in te richten dat het aantrekkelijk is voor fietsers en wandelaars. Aan natuurschoon is geen gebrek. De truc is nu om al die bezienswaardigheden aan elkaar te koppelen via recreatieve routes. Ook leuk: recreatieparadijs Arbies Beachhouse en Strandbad,  ligt op het randje van dit gebied! Als het om recreatie gaat hebben ze dat dus al mooi mee!

Natuurnetwerk versterken
Een ander beoogd doel is het Brabantse natuurnetwerk door middel van Landschapspark Pauwels te versterken. Over de N261 van Tilburg naar Waalwijk wordt daarom een bijzondere brug aangelegd: een recroduct. Kleinere dieren zoals kikkers en marters kunnen hier over van het ene gebied naar het andere en mensen kunnen hem ook gebruiken. 

Verduurzaming landbouw
Grondeigenaren in het natuurgebied worden aangemoedigd om zelf mee te denken over het toepassen van een duurzame bedrijfsvoering. Ook het opwekken van duurzame energie en rechtstreeks verse producten leveren aan de stad staan voor de toekomst van de landbouw in het park hoog in het vaandel. 

Voor meer informatie en het gehele manifest kan je mailen naar info@landschapsparkpauwels.nl.

Redactie WijZijnTilburg

Wij Zijn Tilburg is een nieuw stadsplatform dat door liefhebbers van Tilburg wordt bijgehouden. Onze liefde voor stad uit zich in de vorm van de laatste nieuwtjes, eigen geproduceerde videoprogramma’s, interviews met ondernemers, blogs, routes en nog veel meer.