LE JARDIN: TILBURGS TUIN FEESTJE

08-07-2018 Smederij seizoens afsluiting By Roos Pierson_144
Vanaf 18 mei kan je iedere zonnige zaterdag terecht in de Smederijtuin voor een heerlijk nieuw mini-festival genaamd ‘Le Jardin'. Organisator Thom van Oosterhout (XXL Events) bracht een bezoek aan ons kantoor aan de Piushaven om zijn concept eens even nader toe te lichten. Want jèh, een festival voor en door Tilburgers, dat is natuurlijk helemaal ons ding!

Passie project
Thom organiseert met XXL Events onder anderen Daisy, Paradijs van het Zuiden en Duikboot, maar wil met dit festival iets doen wat iets dichter bij zijn persoonlijke interesses ligt. ,,Le Jardin is een soort passie project, een opvulling voor de zaterdagmiddag die ik, en met mij vele anderen, in Tilburg nog mistten. Een plek waar je laidback met je vrienden kan borrelen, een beetje kan dansen, kan genieten van house/disco/italo.. Niks moet alles mag. Daarnaast onderscheidt het zich omdat we er ook een creatieve draai aan geven.” Overdag is de Smederijtuin in chillmodus, ‘s avonds gaan de bierbanken en strandstoelen aan de kant en wordt dansend de nacht ingeluid.

Creatieve insteek
De programmering wil Thom alleen door Tilburgers laten verzorgen. ,,Le Jardin moet een thuis worden voor alle lagen van de creatieve industrie. Er is hier in de stad zoveel talent. Als het gaat om muziek willen we de elektronische scene van Tilburg een vaste stek bieden.” Daarnaast kunnen kunstenaars, koks, dansers en andere makers, zich ook opgeven voor het mini-festival. ,,Er is een container geplaatst voor de Smederij die we gaan gebruiken als podium. We zijn van plan om die container iedere editie door een andere kunstenaar te laten beschilderen. Ook staan we open voor andere creatieve randprogrammering.” Kan je bijvoorbeeld goed koken of cocktails mixen? Neem dan gerust contact met Thom op via thom@xxl-event.nl.

Seulement par beau temps
Le Jardin gaat alleen door als het lekker weer is. ,,Als het geen mooi weer dreigt te worden hakken we een paar dagen van tevoren de knoop door. Dan doen we het gewoon niet. Het moet wel vrijblijvend blijven.” Nou belooft de komende zomer nog warmer en droger te worden dan die van vorig jaar, dus houd rekening met een hoop chill-sessies in de Smederijtuin!

De eerste editie van Le Jardin vindt op 18 mei van 16:00 tot 23:00 uur plaats tijdens de seizoensopening van Club Smederij. Met muzikale ondersteuning van Joel Hemmen, Yung Feno, Frida en Ringbaan en heerlijk eten van Dwight Foodhart.

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.