LEUTERCONCOURS: LÁÁGE OP Z’N TILBURGS

Hedde gij al ’n pekske? En ’n planning? Want het komt nu wel heel dichtbij, het 55ste jaor carnaval in Kruikenstad, ongelogen woar. Ge kunt mèrge zelfs al naar het Leuterconcours in Theaters Tilburg. Inplannen! Kende lááge.

K.V. De Fènpruuvers organiseert dit jaar het Leuterconcours onder de licentie van Carnavalsstichting Tilburg. Het is de 45ste keer dat de organisatie van hét tonpraot- evenement onder deze K.V. valt.

Maar tonpraoten, wèh is dèh nou eigenlijk? Bij het tonpraoten of buutreednen betreed een spreker het podium, waar hij/zij een typetje speelt en achter een ton gaat staan. Logisch toch? En himmel mooi, ’tis in onze èège schône taol, meej ’n knipòòg naor alles wèh in Kruikenstad gebeurt. Jèh ge moet wel ’n bietje Tilburgs verstaon, anders vatte de grappen waorschènlek nie wittewel wittenie. 

De 7 leuterèrs die zaterdag optreden hebben ze eind vorig jaar al gekozen tijdens een voorselectieronde in Café Boulevard. Tijdens het Leuterconcours strijden ze voor de titel Opperleuterèr van Kruikenstad 2019. Zo’n wedstrijd staat garant voor een avondje lááge. 

Lonneke

Lonneke (28) is geboren en getogen in Broekhoven. Opgegroeid in een buurt waar mensen bij de geringste zonnestraal hun plastic tuinmeubelen op de stoep zetten, en waar de Brabantse gezelligheid en worstenbroodjes nooit ver te zoeken zijn. Voor haar studie heeft ze een aantal jaar in Nijmegen gewoond, toch kon ze Tilburg niet vergeten. Nu woont de cultuurwetenschapper en barvrouw extraordinair weer in haar oude vertrouwde stad en zal ze voor Wij Zijn Tilburg over de vele ontwikkelingen in het bruisende Tilburgse horeca- en cultuurlandschap bloggen.